Finans Nyhet

Brittiska internetbolag ingår piratavtal

Publicerad

Flera stora internetleverantörer i Storbritannien har tecknat ett avtal med skivbolag för att minska olaglig nedladdning av musik från internet.

Beskedet kan tolkas som att internetleverantörerna ”viker sig” inför eventuella kommande hot om skadestånd och liknande från musikindustrin.

Sex internetleverantörer är med på aktionen som innefattar varningsbrev som ska skickas ut till internetkunder som misstänks för otillåten nedladdning av musik.

Den brittiska regeringen diskuterar även en ny lag mot dessa ”piratnedladdningar”.

Annons

En idé är att man ska tillåtet få ladda ner så mycket musik man vill från internet för en årsavgift på 350 kronor.

Enligt ett radioinslag från BBC började allt med websajten Napster år 1999 där man kunde ladda ned musik gratis från internet, vilket underminerade hela musikindustrin – för varför skulle man betala för något som man kunde få gratis via internet?

Lagliga ingrepp gjorde att Napster lades ned, men principen för nedladdningen på Napster med ”peer-to-peer”-tekniken har varit omöjlig att stänga ner. Miljontals människor i Storbritannien har för vana att ladda ner musik från internet illegalt utan att tänka på det.

Annons

Men en god nyhet för musikbranschen kan nu vara att brittiska regeringen ingått en överenskommelse med internetleverantörer för att komma till rätta med problemet.

Becky Hodge från konsumenträttsorganisationen Open Rights Group anser i radioinslaget att man bör iaktta stor försiktighet med att skicka varningsbrev till vanligt folk och stänga ner deras internetabonnemang.

Enligt svensk radio under fredagsmorgonen kan det handla om att hastigheten på kundens internetabonnemang sänks i Storbritannien om kunden laddar ner musik illegalt.

Annons

– Åtgärderna är oproportionerliga. Det är hela familjen som använder internet. Ska då alla drabbas om det är en tonåring i familjen som laddat ner olaglig musik? Det kanske är en ensamstående mor med eget företag som behöver internet i verksamheten, påpekar hon.

– Är det verkligen rätt väg att straffa fansen? Man borde behandla dem som en potentiell marknad. 80 procent som laddar ner illegalt välkomnar en välfungerande service på internet där man kan betala för musik, säger Hodge till BBC.

– Det är inte rätt väg att kriminalisera publiken, säger musikern Billy Bragg.

Enligt honom handlar hela diskussionen om att musikbranschen förändras där nya affärsmodeller ställer frågan om skivbolagen eller artisterna ska gynnas.

– Det måste vara rimligt att leva som artist, säger Bragg och föreslår en liknande lösning som reklamradion där det är gratis för lyssnarna medan radiokanalen betalar till artistorganisationer.

– Internetleverantörerna skulle kunna göra detsamma.

De skulle kunna ta ut en licensavgift av folk och tillåta dem att ladda ner musik lagligt. Men det behöver övervakas eftersom alla inte lär vilja betala licensavgiften och fortsätta ladda ner musik illegalt.

– Min första musik hade jag illegalt, då jag spelade in en kompis äldre systers skiva på kassettband. Men jag gillade musiken så mycket att jag köpte skivan sedan, så gruppen Four Tops fick sina pengar i slutändan ändå, säger Bragg.

– Det är så vi måste tänka. Vi behöver uppmuntra folk att lyssna på musik, säger han.

– Nu förändras de sätt på vilka man tjänar pengar i musikbranschen, men i det läget är det fel att straffa den potentiella publiken.

– Att lyssna på musik har så mycket konkurrens nuförtiden från andra aktiviteter som dataspel, och vi måste satsa på att uppmuntra nya publiker att njuta av musik.

Brittiska kulturministern Andy Burnham kritiseras nu för förslaget att internetleverantörerna ska hjälpa skivbolagen att upprätthålla ordningen, även om folk vill ha en ny affärsmodell med fungerande laglig fildelning.

– Det är inte vi som har gjort överenskommelsen, men vi säger att vi måste försöka hitta en lösning på det här problemet, säger Burnham till BBC.

– Det här är inget kontroversiellt. Folk borde betala. Den kreativa industrin har spelat en stor roll i många decennier, och om vi vill fortsätta med det måste vi hitta en uthållig lösning.

Finns det möjligheter till en bättre överenskommelse, med en prismodell för unga som lyssnar väldigt mycket på musik?

– Det vi har gjort nu är att presentera ett förslag på lagstiftning för att hantera fildelning. Men vi föredrar att branschen hittar lösningar själva, säger Burnham.

– Med ett intentionsavtal har vi nu lagt grunden för den typen av lösning som du talar om, säger Burnham till radioreportern.

– Alla talar om det här med illegal nedladdning av musik, men det är svåra och komplicerade frågor.

– Musikbranschen har till stor del haft sina framgångar tack vare copyright-reglerna, och det är en lösning på det vi måste hitta. Annars kommer vi inte att ha filmer, musik och tv som vi är vana vid, säger Burnham.

– Vi från den brittiska regeringens sida har ett engagemang i dessa frågor och kommer att införa en lag om inte branschen själv hittar en lösning.

– Diskussionen har redan börjat ta fart med avtal mellan Sky och Universal tidigare i veckan. Det här håller på att börja utvecklas, och borde hända.

– Det är inte jag som ska sitta här och säga vad konsumenterna ska betala för licensavgift varje månad för att ladda ned musik lagligt, och hur många låtar de ska få ladda ned.

– Det är inte regeringens uppgift. Vi måste hitta lösningar, annars kommer den kreativa industrin att skadas.

– Vi hoppas på bättre branschlösningar framöver, och jag delar Braggs inställning att unga måste ha sätt att ges stor frihet att få tillgång till musik utan att de skulle tvingas betala massiva avgifter som de inte är vana vid. Det är vad vi vill.

– Det är bättre än att skrämma folk med varningsbrev. Vi måste hitta lösningar som fungerar för alla, säger Burnham till BBC.

Annons