SEB och Nordea ingår i ett globalt storbankssamarbete kring blockchain – och Swedbank överväger att gör dem sällskap. Tekniken testas nu på en egentillverkad plattform och överträffar förväntningarna. Svårigheten är att förena teknologin med befintliga bankregler.
"Blockchain oerhört skadligt i fel händer"
Mest läst i kategorin
Blockchain är tekniken bakom virtuella valutan Bitcoin. Många finansaktörer ser stor potential i teknologin, med vilken de hoppas kunna genomföra billiga, blixtsnabba och i alla led spårbara transaktioner i realtid – utan mellanhänder.
Blockchain spås också bli användbart inom valutahandel, emissioner av värdepapper, rapportering, regelefterlevnad, back office, trade finance och cash mangament. I vintras anslöt sig Nordea och SEB till det internationella projektet Distributed Ledger Group (DLG) som leds av New York-baserade techbolaget R3.
Totalt omfattar samarbetet över 40 banker i dagsläget – däribland Citi, Deutsche Bank, HSBC och Goldman Sachs – och syftar till att utveckla gemensamma standarder för blockchain. Av bankerna utsedda experter ska testa och analysera olika aspekter av tekniken.
– Alla potentiella patenter och upptäcker får samtliga parter del av, så det finns ett stort intresse för att föra saker framåt, säger Nicolas Moch, chef för Information, Strategy & Architecture på SEB som valt att förlänga sin medverkan i R3-samarbetet i minst ett år till.
Senaste tiden har bland annat Microsoft Google, IBM och Cisco involverats i projektet i syfte att identifiera lämpliga tekniker. Tillsammans med bankerna har de skapat en egentillverkad dummy-plattform för blockchain som används för fallstudier.
Deltagarna tittar även på blockchain-aktörerna Ethiriums och Codas befintliga plattformar, och då med särskilt fokus på internationella betalningar och trading.
– Samarbetet handlar mycket om att utforma standarder i enlighet med bankregler och lagar och att undersöka vad bankväsendet kan ha för roll i den nya arkitekturen som ju saknar mellanhänder, säger Nicolas Moch.
Vad är den hittills största framgången?
– Personligen: att det visat sig vara en gångbar väg där vi inte stött på några jättesvårigheter tekniskt.
Han tillägger att det i dagsläget dock är omöjligt svara på när gemensamma bankstandarder för blockchain är på plats.
– Men det går snabbare inom områden som inte är synliga för kunderna, exempelvis inom trading. Med blockchain kan man bland annat bädda in komplexa kontrakt i transaktioner inom derivathandel.
Nu har även Swedbank har börjat intressera sig för R3-projektet. Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank, berättar att banken "inlett en diskussion internt om att ansluta sig" till R3-samarbetet och att man "kommit ganska långt" i samtalen.
– Det är ett fördelaktigt sätt att ta reda på hur internationella aktörer resonerar och föreberader sig inom det här området. Man lyssnar av varandra och spår framtiden för att göra rätt investeringar, säger Anna Felländer.
Hon ser flera alternativ för Swedbank. Ett är att banken hakar på ett befintligt blockchain-nätverk – förutsatt att det har tillräckligt mycket datakapacitet och användare. I dag uppfyller bara Bitcoin och Etherium de kriterierna, med de bakomliggande koderna gör dessa blockkedjor mycket transparenta. Därmed är nätverken inte kompatibla med bankernas integritetskrav.
– Vi behöver identifiera nya aktörer som kan anpassa mjukvaran och som är angelägna om att följa våra regler för integritet, säger Felländer som tillägger att svenska banker skulle kunna skapa ett eget nätverk, men att det i så fall måste kunna kommunicera med andra internationella blockchain-system.
Nicolas Moch håller dock inte med om att den open source-baserade koden i bitcoin är ett stort problem. Enligt honom är bekymret snarare att det kan vara svårt attt spåra vem äger ett specifikt "konto" i ett bitcoin-nätverket. Därmed kan pengar som hamnar i fel händer försvinna spårlöst.
Fredrik Voss – vice president för Nasdaqs blockchain innovation-avdelning i New York – sa i en intervju med Realtid.se i februari att han tror 2016 blir en brytpunkt för blockchain. Felländer delar dock inte den bilden.
– Jag tror inte att 2016 är ett avgörande år, men traditionella banken måste förbereda sig för en ny digital infrastruktur.
Bör inte branschen öka takten?
– Jag tycker bankerna gör rätt som intar ett avvaktande förhållningssätt kring implementeringen. De har ett enormt ansvar för att hantera och garantera integritet och säkerhet. Hamnar tekniken i fel händer kan det vara oerhört skadligt. Därför behövs först förståelse för riskerna kopplade till tekniken, säger Felländer.
Handelsbanken har avböjt att medverka den här gången.