Realtid

Bankunions-frågan kan avgöra Nordeaflytt

Nordeas vd Casper von Koskull vill ha förutsägbara regler och menar att Europeiska centralbanken erbjuder det inom ramen för EU:s bankunion. Foto: Pressbild & Pixabay
admin
admin
Uppdaterad: 05 juli 2017Publicerad: 05 juli 2017

Förslaget på höjd resolutionsavgift är inte längre den enda anledningen till att Nordea överväger att lämna Sverige. Nu tittar banken även på fördelarna med att omlokalisera sitt huvudkontor till ett land som är med i EU:s bankunion.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordea har sedan en tid tillbaka hotat att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Köpenhamn eller Helsingfors. Regeringens förslag på en höjd resolutionsavgift utlöste flyttplanerna. Men nu har diskussionen inom banken allt mer kommit att handla om huruvida huvudkontoret ska lokaliseras till ett land inom eller utanför EU:s bankunion.

Det sade Nordeas vd Casper von Koskull i en paneldiskussion i Almedalen i Visby på onsdagen, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till Bloomberg News.

Casper von Koskull menar att bankunionen, som står under den Europeiska centralbankens tillsyn, medför stabila, rättvisa och förutsägbara regleringar.

– Som en multinationell bank med hemmamarknader i fyra länder är det en viktig debatt, och det är en diskussion vi har i styrelsen, sa Casper von Koskull under paneldiskussionen i Almedalen.

Finland är ett euroland och därmed medlem av EU:s bankunion, till skillnad från Sverige och Danmark. Men Realtid.se berättade i går tisdag att även Danmarks regering nu överväger att gå med i bankunionen. Landet har en penningpolitik som syftar till att hålla den danska kronans växelkurs i stort sett stabil gentemot euron. Men Nordeas flyttplaner kan spela roll.

– Vi kan konstatera ett ökat intresse för Danmark och Köpenhamn som finanscentrum. Det är positivt i och med att det kan erbjuda fler investeringar och arbetstillfällen i Danmark. Det är också i ljuset av det som vi nu sätter i gång arbetet så att vi inom loppet av kommande år tar slutgiltig ställning till Danmarks deltagande, sa Danmarks näringsminister Brian Mikkelsen i en kommentar på tisdagen.

Sveriges regering har sagt att den håller dörren öppen för bankunionen och en anslutning kan bli aktuell i framtiden. Regeringen mildrade också i juni förslaget kring höjd resolutionsavgift efter kritik från både banksektorn och flera remissinstanser inom myndighetsväsendet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]