Realtid

Avfärdar bilden av ett Latinamerika i kris

Roberto Lampl, Alquity Investments
Roberto Lampl från Alquity Investments pratar Latinamerika under ett Stockholmsbesök.
Realtid.se
Uppdaterad: 25 apr. 2016Publicerad: 25 apr. 2016

Tro inte att hela Latinamerika har problem bara för att det råder en finanskris i Brasilien. Det anser Alquitys förvaltare Roberto Lampl. Han konstaterar att tillväxten är stark i flera länder i regionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Latinamerika har som merparten av tillväxtmarknaderna lidit av stora kapitalutflöden de senaste åren. Petrobras-skandalen och finanskrisen i Brasilien har präglat bilden av och lett till en negativ inställning hos investerarna eftersom den brasilianska marknaden dominerar, bland annat när det gäller passiva fonder.

Men inställningen till Latinamerika är felaktig, menar kapitalförvaltaren Alquitys Roberto Lampl. Han anser att problemen i Brasilien har haft för stor inverkan på investerarnas agerande. 

– Folk säger att Latinamerika genomgår en finanskris, men det stämmer inte alls. Det är Brasilien som har en finanskris. Mexiko växer, Perus ekonomi går bra, Chile växer 2,5 procent, Argentina ligger förvisso lågt men de har haft en dysfunktionell miljö i flera år. Colombia växer med tre procent fortfarande. Finanskrisen är i Brasilien, inte i regionen som helhet. Tyvärr har många missförstått det, säger Lampl i en intervju med Realtid.se.

Han uppger att Alquitys syn på Brasilien varit negativ sedan 2011 på grund av faktorer som en övervärderad valuta, en tillväxt baserad på enbart konsumentkrediter och att ekonomin tappade produktivitet. Därför var bolagets exponering till landet mindre än konkurrenternas, även om Lampl nu ser mer positiva förändringar och reformer på gång.

– Allt går i cykler och vissa bolag kommer att försvinna men andra befinner sig i en stark position för att kunna tillvarata en normalisering eftersom landet fortfarande behöver mycket infrastruktur och är en magnet för investeringar i jordbruk. Jag ser även rekordhög M&A-aktivitet framför mig och det är en positiv signal om var strategiska investerare ser värde, säger han.

Argentina är ett land som har haft flera tunga år, men Lampl tror att den nya regeringen med president Mauricio Macri i spetsen är på rätt väg och kan åtgärda den svaga ekonomin präglad av hög inflation. Den gamla regeringen "misskötte verkligen landet", menar han.

– Jag ser en enorm potential där nu. Det handlar om en normalisering. Men det krävs stora investeringar eftersom landet genomgått 15 år där det inte investerats tillräckligt. Ett land med så stora natur- och gasresurser ska inte behöva importera energi. Men en normalisering är på gång nu.

Flera kapitalförvaltare har den senaste tiden lyft fram småbolagssektorn som ett bra område att investera i även inom tillväxtmarknader. Standard Lifes Sai Tampi och Neptune Investments Kunal Desai gjorde det för Indien och samma sak gäller enligt Roberto Lampl även för Latinamerika eftersom "de kan reagera snabbare på marknadstrender och har ett enorm utrymme för tillväxt".

ANNONS

Alquity tillämpar aktiv förvaltning och har ett stort hållbarhetsprofil och fokus på etiska investeringar.  Det investerar inte i industrier som vapen, tobak och alkohol bland annat. Intresset för Latinamerika börjar återigen gå uppåt och det underlättar att ha ett hållbarhetsfokus.

– Intresset växer absolut. Det här har varit ett hemskt ställe att investera i ett tag men nu händer saker och folk letar efter mer. Vi har sagt i flera år att området är billigt. När det gäller ansvarsfulla investeringar är det särskilt intressant eftersom folk inte vill förknippas med dåliga och dåligt skötta bolag. Det finns många sådana så det är viktigt att göra hemläxan. Bolag med rätt inställning kommer att leverera bättre resultat.

– Latinamerika har haft enorma utflöden men jag tror att förändringarna i Brasilien till exempel gör att uppfattningen om regionen förändras. Vi ser ett intresse och det hjälper att vi haft bra resultat också, säger han.

Det här täcker även nordiska institutioner, som Lampl även lyfter fram som ledande inom området för ansvarsfulla investeringar och hållbara portföljer.

Hur resten av året utvecklas i Latinamerika är olika från land till land; Det blir en guppig resa för kristyngda Brasilien och för Argentina gäller det att bygga vidare så att nästa år och de efterföljande blir bättre.

– Men jag är mer positivt inställd till Chile och Peru, där jag har ungefär 30 till 35 procent av fonden. Mexiko gillar jag också men inte lika mycket som förr eftersom några av värderingarna blivit lite väl höga på sistone. Jag tycker i alla fall att en rimlig förväntning är att få en avkastning i dollar på omkring 50 procent över de kommande tre till fem åren, avslutar Lampl.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS