Finans Nyhet

Allt mer kapital till private equity

Publicerad

Rekordmycket kapital söker sig till private equity. Det driver upp priserna och höjer ribban för portföljarbetet, menar Fredrik Dahlqvist, Senior Partner på McKinsey & Company.

Med 750 miljarder dollar i totalt inflöde till private equity-fonder blev 2017 ett rekordår för branschen globalt sett, konstaterar konsultfirman McKinsey & Company i sin årliga rapport. Det är framför allt megafonderna (fonder större än 5 miljarder US-dollar) som växer. Att det är fokus på större affärer understryks även av att antalet affärer minskade med åtta procent under 2017, globalt sett.

Megafonderna stod 2017 för 15 procent av det totala inflödet av nytt kapital i marknaden, att jämföra med sju procent 2016.

“Den stora nyheten 2017 handlar om volym. Megafonderna steg mer än dubbelt så mycket 2017 som året innan. Branschens rekordtillväxt förra året kan hänföras till en enskild subkategori i en enskild region, nämligen amerikanska fonder som stänger på över 5 miljarder dollar”, säger Fredrik Dahlqvist, Senior Partner på McKinsey & Company, i en skriftlig kommentar till rapporten.

Annons

För Realtid utvecklar han sin syn på utvecklingen inom private equity. En tydlig trend är intresset från institutionella investerare.

– Vi ser stora flöden av kapital in i fonderna och det finns ju strukturella skäl till det (private equity-sektorn ger högre avkastning än börsen, reds anm). Det gör att även institutionella placerare söker sig till marknaden och vi ser exempel på att dessa till och med skapar egna private equity-fonder, men det vanligaste är en saminvestering mellan en institutionell investerare och en private equity-partner, säger han.

Intresset från institutionella investerare är något vi troligen kommer att se mer av, när man nu ser över regelverken för pensionsfonder, vilket innebär att de kan få placera en högre andel av sitt kapital i så kallade alternativa tillgångar. Detta kan öka trycket ytterligare mot megafonderna.

Annons

– Megafonderna har bra avkastning jämfört med andra fonder, och till relativt sett lägre risk. Detta passar särskilt de institutionella investerarna, säger Fredrik Dahlqvist.

Private equitys investeringar i mindre och mellanstora bolag har vuxit starkt de senaste åren, inte minst i EU. Investeringar i infrastruktur via fonder är också en växande trend.

– Fonderna blir mer och mer aktiva även i utvecklingen av ny infrastruktur. Det är intressant eftersom många länder står inför stora infrastrukturbehov, säger Fredrik Dahlqvist.

Annons

Generellt sett kanaliseras allt mer kapital genom private equity. Utvecklingen på marknaden mot större fonder ökar konkurrensen om investeringsobjekten och driver upp priserna. Det kräver att fonderna hela tiden förbättrar sina processer.

– Proaktiv sourcing, det vill säga var man hittar de nya affärerna, kommer att bli viktigare och här tittar vi mycket på ny teknik kopplat till sociala medier, säger Fredrik Dahlqvist.

Med stigande prisnivåer måste fonderna också lägga mer krut på bolagsutvecklingen.

– Vi ser att branschen blir mer seriös kring processer för kompetensutveckling i sina portföljbolag – digitalisering är ett annat verktyg för att driva värde.

Hur blir private equity-marknaden 2018?

– Den starka marknaden verkar fortsätta in i 2018. Prisnivån är hög och det leder till en viss välbefogad försiktighet. Å andra sidan kan man kompensera för det genom att vara mer aktiv i portföljbolagen. Kan du ett område väldigt väl kan du kanske betala ett högre pris och fortfarande ha utrymme för god avkastning, säger Fredrik Dahlqvist och fortsätter:

– Ribban höjs men det finns fortfarande utrymme att fylla värdegapet med en smartare investeringsstrategi och mer portföljarbete.

 

Källa: McKinsey & Co

The rise and rise of private markets, Global Private Markets Review 2018.

Annons