Finans Nyhet

”Allt är fortfarande bräckligt”

Sandra Crowl, medlem av franska fondjätten Carmignacs investeringskommittéSandra Crowl, medlem av franska fondjätten Carmignacs investeringskommitté
Sandra Crowl, medlem av franska fondjätten Carmignacs investeringskommitté
Publicerad

Carmignac har ökat aktierisken något men behåller sin konservativa inställning på grund av de globala riskerna. Samtidigt ser förvaltaren en ljusning i utvalda tillväxtmarknader och energisektorn.

En viss stabilitet har kunnat skönjas på aktiemarknaderna den senaste tiden, enligt den franska fondförvaltaren Carmignac men det är fortfarande inte tillräckligt bra för att den konservativa hållningen ska ändras. Det säger Sandra Crowl, medlem av bolagets investeringskommitté till Realtid.se.

Tidigt i vintras pratade portföljrådgivaren och medlemmen av investeringskommittén Jean Médecin med Realtid om en kraftigt nerdragen aktierisk i portföljen på grund av en svag ekonomisk återhämtning. Aktierisken har nu ökat något men är fortfarande väldigt konservativ och utgör bara 30 procent av flaggskeppsfonden Carmignac Patrimoine, säger Crowl.

– En viss stabilitet har märkts men det tror inte vi är långsiktigt än. Allt är väldigt bräckligt fortfarande; vi har politisk risk i Europa, en svagare ekonomi i Kina och sedan verkar Fed vara väldigt motvilligt till till att höja räntorna och går väldigt långsamt framåt med något de borde vara mer säkra på, säger hon.

Annons

Ett område med fortsatt volatilitet är råvaror och energi. Där har fondförvaltaren hittat möjligheter och köpt in sig i flera tillgångar som drabbats av nedvärderingar, både på aktiesidan och high yield-segmentet.

– Vi såg möjligheter att köpa aktier i några energibolag men även utvalda råvaruproducenter. Volatiliteten gynnar oss i det senare fallet för vi har till exempel kunnat köpa även guldbolag där vi inte sett samma värderingar sedan 2004. Vi går in vid väldigt goda tillfällen men är måna om att inte köpa vad some helst. Många kommer fortfarande drabbas av konkurser så det är viktigt för oss att välja rätt, säger Crowl.

Vurmar för Brasilien och Argentina

Annons

Andra områden där Carmignac ser möjligheter är inom tillväxtmarknader men då gäller det framför allt Brasilien och Argentina. I det senare fallet är tanken att ta till vara på de möjligheter som kommer från en exportdriven återhämtning så argentinska jordbruksbolag, infrastruktur och fastigheter är på tapeten just nu. Det rör sig om underpenetrerade sektorer som är i en tillväxtfas, menar Crowl.

– I de här två länderna har vi velat öka vår exponering. Det finns vissa orostecken, bland annat är Brasilien i en finanskris med en tillväxtprognos på minus 3,5 procent i år och Argentina har fortfarande problem med inflation. Det här är två problem men den nya regeringen i Brasilien var den slutgiltiga knuffen in i ett land som redan hade en ekonomi i förbättring. Det finns motvindar men regeringarnas proaktiva åtgärder kommer leda till förbättringar, säger Crowl.

Både Brasilien och Argentina är tillväxtmarknader som haussats av andra förvaltare Realtid talat med. Alquity Investment Managements Roberto Lampl såg en enorm potential i Argentina på grund av en ny regering under ledning av presidenten Mauricio Macri.

Annons

– Det handlar om en normalisering. Men det krävs stora investeringar eftersom landet genomgått 15 år där det inte investerats tillräckligt. Ett land med så stora natur- och gasresurser ska inte behöva importera energi. Men en normalisering är på gång nu, sa han till Realtid.se under ett besök i Stockholm i våras.

Han erkände förvisso att Brasilien var i en stor kris just nu men att förändringar och reformer är på väg. Bland annat är landet "en magnet för investeringar i jordbruk" och har rekordhög M&A-aktivitet framför sig, enligt Lampl.

Kritik mot den globala penningpolitiken

Carmignac är ett av fondbolagen som sedan ett tag tillbaka varit väldigt kritiskt till centralbankernas penningpolitiska åtgärder. Det har framgått både av tidigare samtal med Jean Médecin och av förvaltarens regelbundna marknadsbrev.

Crowl menar att penningpolitiken inte längre bidrar till en återhämtning och att marknaden helt tappat tilltron till centralbankerna.

– Så är definitivt fallet. Vem kunde ana att japans valuta skulle stiga, två dagar efter att Bank of Japan aviserade att de skulle införa minusränta. Det är ett Moment 22-scenario där varje framtida räntesänkning bara kommer få motsatt effekt. Även på de här nivåerna, som för övrigt redan är exceptionella, har vi inte aptiten. Penningpolitiken numera leder bara till felprissättningar. Centralbankerna brukade bidra till stabilitet men skapar numera bara volatilitet, avslutar Crowl.

Annons