Realtid

"AI kan inte skilja på katter"

Neil Jacobstein, AI- och robotikexpert på tankesmedjan Singularity University i Kalifornien, var en av talarna på konferensen ThinkX 2018 i Stockholm. Foto: David Gustavsson
admin
admin
Uppdaterad: 13 mars 2018Publicerad: 13 mars 2018

AI klår oss i läsförståelse och dataspel – men kan ha svårt att skilja saker från varandra, exempelvis katter. Tekniken är ändå livsnödvändig. "Vår hjärnbark har inte uppgraderats på tusentals år och behöver förstärkning", säger AI-experten Neil Jacobstein.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Neil Jacobstein, AI- och robotikexpert på tankesmedjan Singularity University i Kalifornien, var en av talarna på konferensen ThinkX 2018 i Stockholm på måndagen.

ThinkX står för ”think exponentially” och eventet, som höll i Stockholm för andra året i rad, kretsar kring den exponentiella framväxten och utvecklingen av ny digital teknik med fokus på bland annat AI, robotik, automatisering, innovation och cybersäkerhet. Huvudarrangörer var tyska affärssystem-företaget SAP och just Singulairy University.

 

 

Moderatorerna Malin Teeling, försäljningschef på SAP, och Jesper
Schleimann, Norden-CTO på SAP, intog scenen till Icona Pops
monsterhit ”I Love it”. Foto: David Gustavsson

 

– Hjärnbarken har inte haft någon större uppgradering på 4.000 år. Vi behöver hjälp och förstärkning av datorer och AI som handlar om mer än att bara göra förutsägelser som ofta påstås. AI och robotik handlar lika mycket om att forma framtiden, sa Neil Jacobstein under sitt anförande på förmiddagen.

Han berättade vidare att det finns otaliga exempel på stora AI-projekt runt om i världen. Neil Jacobstein nämnde bland annat kinesiska tech- och e-handelsjätten Alibabas gigantiska AI-center i Beijing som byggts för 2 miljarder dollar. Redan har företaget lyckats att skapa ett AI som slår människor i läsförståelse.

ANNONS

På spelområdet finns Libratus, ett AI som spelat 120.000 pokeromgångar med framgång. Och amerikanska företaget Deep Mind står bakom ett system som slagit världsmästarna i det Tetrisliknande dataspelet Alpha Go. Det är också bra på schack.

Bolaget NVIDIA har skapat en lösning AI som ”bryter” eller ”minar” bitcoins automatiskt, medan några tidigare Apple-medarbetare tagit fram Viv, ett AI som gör en rad föremål interaktiva. Nyligen köptes lösningen av Samsung. Dessutom har svenska Volvo lanserat en självkörande lastbil som levererar öl i Kalifornien. Den får dock än så länge bara köra på motorvägar.

Men dagens maskininlärande system har också problem. De har ofta svårt att se mönster, även om det skett stora förbättringar på det området. Och de flesta AI:n är fortfarande dåliga på att förklara och särskilja saker.

– De kan till exempel identifiera katt men har svårt att säga vad för sorts katt det är, hur den ser ut och skiljer sig från andra katter. Därför blir det problematiskt att till exempel låta ett AI avgöra och rekommendera vilken psykologinriktning och terapi som är bäst för dig, berättade Neil Jacobstein.

Under sitt anförande visade han också Manets berömda målning Olympa som bland annat utgörs av en naken kvinna som halvligger på en divan och bakom divanen syns hennes tjänarinna.

– AI tolkar målningen som en burrito som hör till matsegmentet, sa Neil Jacobstein som betonade att vi alltså inte i alla lägen kan lita på dessa system.

Han visade sedan även klipp från 2015 med tvåbenta robotar som konstruerades för att öppna en massiv ståldörr som leder in till det japanska kärnkraftverket Fukoshima som havererade under den kraftiga tsunami som ödelada stora delar av norra Japan i mars 2011.

Landet ligger i framkant inom robotillverkning och förhoppningen var att låta robotar göra en del av arbetet på Fukoshima som efter havereriet förstås läckte stora mängder uranstrålning. Men i klippet så faller alla anatomiskt människolika robotarna som skickas fram till dörren baklänges eller åt sidan bara de tar i handtaget.

ANNONS

– Det här visar att vi inte ska vara rädda för robotar utan se dem som samarbetspartners som står på din sida, sa Neil Jacobstein.

Samtidigt går utvecklingen snabbt framåt. Nu skapar det amerikanska AI- och robotikbolaget Boston Dynamics tvåbenta robotar som rör sig stabilt, smidigt och till och med graciöst genom kuperad terräng och i lagerutrymmen. En modell kan till och med göra bakåtvolter.

– Det görs nu också allt mer avancerade robotar för framtida expeditioner till mars, sa Neil Jacobstein.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
ANNONS