Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fond & Förvaltning

Annons:

BÖRSKURSEN SOM LÄGST NER 7-8 PROCENT IDAG

Dansk pr-firma ska bemöta
Gardells Danske Bank-smäll

Danske Bank där Christer Gardells fondbolag Cevian är storägare, hade kraftigt fallande börskurs efter att banken släppt resultatrapport. Nu har Gardell anlitat en dansk pr-firma för frågor om det.

christergardell170.jpg
Christer Gardell
Foto: Metso
perbechthomsen170.jpg
Cevians danska pr-talesman Per Bech Thomsen.
Foto: Impact Communications
Credit Suisse om Danske Bank
Nyhetsbyrån Direkt skriver att Credit Suisse anser att Danske Banks resultat för tredje kvartalet 2012 var ”hyfsat” men att beskeden om bankens nya strategi, finansiella mål och begäran om kapitaltillskott överskuggade själva resultatet.

Credit Suisse anser enligt Direkt att begäran om kapitaltillskottet var en negativ överraskning, liksom den slopade aktieutdelningen.

Däremot ser Credit Suisse positivt på de kostnadsbesparingar som Danske Bank presenterade i samband med sin resultatrapport, och att kapitaltillskottet faktiskt innebär att Danske Bank får en stärkt ekonomisk ställning.

Bland Danske Banks nya finansiella mål finns bland annat att K/I-talet (kostnaderna delat med intäkterna) ska understiga 48 procent och att nivå 1-kärnkapitalrelationen ska uppgå till 13 procent.

Credit Suisse jämför med att norska banken DnB för sin del har ett mål för kärnkapitalrelationen på 12-12,5 procent och uppger att Danske Banks nya mål på 13 procent kan sätta press på DnB att höja sitt mål.

Nyhetsbyrån skriver att Credit Suisse bedömer att Danske Banks begäran om kapitaltillskott väntas leda till kursfall i Danske Bank-aktien under tisdagen (30 oktober 2012), men att kostnadsbesparingarna väntas ”ge stöd” åt börskursen på sikt.
Danske Bank offentliggjorde sin resultatrapport för tredje kvartalet 2012 vid 8-tiden på tisdagsmorgonen (30 oktober 2012).

Resultatet före skatt var i sig bättre än väntat och uppgick till 2.220 miljoner danska kronor medan aktieanalytikerna i snitt räknat med 2.080 miljoner danska kronor enligt SME Direkt.

Men samtidigt kom besked om att banken sätter nya mål och ber aktieägarna om ett kapitaltillskott på 7 miljarder danska kronor. Målen innebär att kostnadsnivå ska sänkas till under 26 miljarder danska kronor vilket ska ge ett K/I-tal (kostnader delat med intäkter) på under 48 procent.

På Köpenhamnsbörsen reagerade aktieinvesterarna negativt i tisdagens inledande handel. Som lägst handlades Danske Bank-aktien i 96 danska kronor vilket var en nedgång med 7-8 procent jämfört med gårdagens slutkurs, även om aktien vid 9.45-tiden återhämtat sig något till 99 danska kronor motsvarande en nedgång med 4-5 procent.

Enligt Danske Banks hemsida är danska storkoncernen AP Möller största aktieägare i Danske Bank med en ägarandel på 23 procent inklusive relaterade bolag och stiftelser per 30 oktober 2012.

Näst störst är fonden Realdania med en ägarandel på 10 procent och efter det kommer Cevians fond Cevian Capital II GP Limited med en ägarandel på 5 procent.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se ringer upp Cevians huvudkontor i Stockholm där Sofie Sjöström svarar i telefon. För frågor om Danske Bank hänvisar hon till Per Bech Thomsen från pr-byrån Impact Communications i Danmark.

Har han alltså hans om pressfrågor om Cevians syn på just Danske Bank eller har han hand om alla pressfrågor till Cevian?
– Nej, det är runt Danske Bank, så han kan det. Han har hand om allting och kan sedan hjälpa vidare.

Cevian har historiskt sett haft som strategi att köpa in sig med stora aktieinnehav i undervärderade bolag, och sedan att få bolagen att vidta olika åtgärder för att höja värdet på aktien alternativt att Cevian ser till så att bolaget blir uppköpt. Som led i strategin brukar Cevian prata sig samman med andra storägare och utöva påtryckningar på bolaget att genomföra önskade förändringar såsom uppstyckningar, kapitalöverföringar till aktieägarna eller besparingsprogram. Ett led i Cevians strategi har även varit att Gardell synts ofta i media och där skapat opinion för att få bolag att genomföra vissa förändringar.

Impact Communications har en dansk hemsida där pr-byrån beskrivs enligt följande:

”Impact Communications is a strategic financial and corporate communications consultancy, based in Copenhagen, and founded by hands-on executers with senior level business and market experience.

With professional backgrounds such as banker, Reuters Bureau Chief and Head of IR in major Danish companies such as Novo Nordisk, Novozymes, H. Lundbeck, Coloplast and DONG Energy, Impact Communications holds unique competences to advice on all aspects of financial and corporate communications.”

Per Bech Thomsen beskrivs separat på hemsidan enligt följande:

”Per has worked with journalism and financial communication since 1995.

From 1996 to 2006, Per was Bureau Chief of Reuters in Denmark.

Per is a qualified banker and journalist, and has worked as a trader in London and Singapore.

Per holds a Graduate Diploma in Business Administration in financial management.”

Realtid.se får tag på Bech Thomsen själv.

Han bekräftar att han är talesperson för Cevian.

Vad anser Cevian om dagens resultatrapport från Danske Bank?
– Jag är mer av en ”grindöppnare” än talesperson för Cevian, säger Bech Thomsen och hänvisar till Cevians partner Lars Förberg eller någon annan för frågor om vad Cevian tycker om Danske Bank.

– Cevian kommer eventuellt att offentliggöra ett uttalande om Danske Bank senare idag, men det är inte beslutat ännu. Jag får återkomma till dig när vi tittat på detta lite närmare.

Som bakgrund har Cevian inte offentliggjort när Cevian började köpa aktier i Danske Bank men de offentliggjorde att de nådde en ägarandel på drygt 5 procent i november 2011. Cevian har inte offentliggjort vad ägarandelen är i dagsläget, men enligt reglerna i Danmark måste stora aktieägare offentliggöra om de passerar 5-procentsgränsen eller 10-procentsgränsen, så utifrån det kan man dra slutsatsen att Cevians ägarandel i dagsläget ligger på 5-10 procent av Danske Bank.

Cevian är en aktiv ägarfond så när de köper ägarandelar i bolag så är det för att det är bra men underpresterande bolag. Cevian har därför gått in som ägare även i Danske Bank för att använda sitt inflytande för att försöka få banken tillbaka på spåret och förbättra bankens lönsamhet. Det har Cevian sagt många gånger och det är Cevians grundläggande strategi. Det är en strategi de tillämpar för alla sina investeringar.

Cevian har i dagsläget ingen representant i Danske Banks styrelse och inte heller i någon valberedning som föreslår styrelseledamöter i banken, eftersom danska bolag inte har valberedningar. Cevian har inte kommenterat om Cevian försökt bli invald i Danske Banks-styrelsen. Cevians exakta arbete vad gäller Danske Bank och dialogen med övriga ägare och allt det kommenterar Cevian inte.

En sak som framkommit under tisdagen är i alla fall att Cevian kommer att bidra med motsvarande sin ägarandel av det kapitaltillskott på 7 miljarder danska kronor som Danske Bank ber aktieägarna om. Det framkom i Danske Banks pressmeddelande om kapitaltillskottet. Där stod det att alla bankens största ägare (AP Möller-Maersk, Realdania och Cevian) kommer att bidra med sina ägarandelar av kapitaltillskottet.

På vilka vägar fick ni på Impact Communications uppdraget att bli Cevians pr-firma vad gäller Danske Bank?
– Cevian behövde uppenbarligen någon typ av pr-rådgivning när de gick in som aktieägare i Danske Bank och när Cevian offentliggjorde det. Så vi är en pr-byrå som hjälper Cevian vad gäller Danske Bank. Cevian har även andra investeringar men vi har inget att göra med dem. Vi diskuterar bara Danske Bank åt Cevian och hjälper Cevian hantera mediaförfrågningar och så vidare vad gäller Danske Bank. Så vi är inte någon generell talesperson eller pr-byrå som sådan åt Cevian.

Fick ni några särskilda instruktioner för ert uppdrag åt Cevian?
– Jag är inte säker på att du vet vad du menar?

Gav de er instruktioner för vad ni kan säga och vad de vill att ni ska säga och så?
– Nej, vi har en normal arbetsrelation med Cevian som vi har med många andra.

Var det Cevian som kontaktade er för att ge er uppdraget att bli deras pr-byrå eller kontaktade ni dem?
– Det är verkligen en irrelevant fråga. Vi har inga kommentarer till det. Min roll och Impact Communications roll är helt irrelevant för det här. Vi hjälper bara Cevian med de här frågorna eftersom de inte har något kontor i Köpenhamn. På samma sätt har de investeringar i Tyskland och på andra håll och behöver hjälp (där med pr-frågor av lokala pr-byråer). Och vi ger Cevian hjälp precis precis som de får hjälp på andra håll. Det är helt normalt för investeringsfonder som Cevian och andra eftersom deras organisationer är så små relativt sett.

En taleskvinna från Realdania hör av sig i efterhand.

– Du bad om en kommentar om Danske Bank men vi ger inga kommentarer om det, så du måste ringa banken om du vill ha några citat, säger hon.

Enligt taleskvinnan är Realdania en välgörenhetsfond som Bill Gates stiftelse. Pengarna i fonden kom från början ett samgående mellan ett fastighetsbolag och Danske Bank. Realdania ägde tidigare ett fastighetsbolag som senare köptes av Danske Bank. Det var för flera år sedan.

– Det finns ingen direkt koppling mellan oss och Danske Bank. Det enda är att vi äger aktier i Danske Bank av historiska skäl.

Kvinnan uppger att Realdania har ett eget kapital på totalt 15,4 miljarder danska kronor. Hon bekräftar att fonden äger 10 procent av Danske Bank men enligt kvinnan dominerar inte ägarandelen i banken värdemässigt portföljen i fonden. Danske Bank är värd drygt 90 miljarder danska kronor så 10 procent av det motsvarar drygt 9 miljarder danska kronor.

Kvinnan säger samtidigt att Realdanias totala investeringstillgångar är värda 2,6 miljarder euro vilket är finansierat med det egna kapitalet på 15,4 miljarder danska kronor plus en del skulder.

– Värdet på vår ägarandel i Danske Bank utgör mindre än hälften av våra totala investeringstillgångar.

Per Bech Thomsen från Cevians pr-byrå Impact Communications skickar i efterhand ett ”faktablad” om Cevian där det står om att Cevian bildades år 2002 av Lars Förberg och Christer Gardell.

Fondbolaget uppges i dagsläget förvalta ett kapital kring 5 miljarder euro varav investeringar i bland annat följande nio bolag; Volvo, Metso, Old Mutual, Panalpina, Tieto, Wolseley, Bilfinger-Berger, Cookson och Danske Bank.

Realtid.se skrev i förra veckan om resultatrapporten från finska IT-konsultfirman Tieto som ledde till kraftig kursuppgång i Tietos aktie.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: