Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fond & Förvaltning

Annons:

thomasmusmanno473.jpg
Blackrocks fondförvaltare Thomas Musmanno.
Foto: Blackrock

Bäst av 7.517 fondförvaltare

Thomas Musmanno på amerikanska kapitalförvaltningsfirman Blackrock har utsetts till världens bästa fondförvaltare av brittiska fondsajten Citywire.

Blackrock självt börsnoterat
Blackrock är sedan 1999 börsnoterat på New York-börsen i USA.

Kapitalförvaltningsfirman är där värd 32,5 miljarder dollar vid nuvarande börskurs 187,87 dollar.

Börskursen ser ut att ha varit ganska volatil de senaste fem åren med en bottennivå under 90 dollar i mars 2009 följt av en topp på över 240 dollar i december 2009.

Sedan våren 2010 har aktien grovt sett pendlat i ett intervall på 150-200 dollar.

Laurence ”Larry” Fink (fyller 60 år 2012) är styrelseordförande och vd för Blackrock som enligt Wikipedia är världens största kapitalförvaltningsfirma.

Han är uppvuxen i Kalifornien och inledde sin finanskarriär på investmentbanken First Boston på 70-talet.

I slutet på 80-talet lämnade han First Boston för att tillsammans med kollegan Robert Kapito starta kapitalförvaltningsfirman Blackrock som då var en del av riskkapitalbolaget Blackstone lett av Stephen Schwarzman. Från början var namnet Blackstone Financial Management men det byttes några år senare till Blackrock.

2006 gick Blackrock ihop med MLIM (Merrill Lynch Investment Management) och det förvaltade kapitalet ökade då från 452 miljarder dollar vid utgången av 2005 till 1.125 miljarder dollar vid utgången av 2006. Merrill Lynch fick då en ägarandel på 49,5 procent av Blackrock.

2009 köpte Blackrock brittiska banken Barclays kapitalförvaltning (BGI; Barclays Global Investors). Det förvaltade kapitalet ökade då från 1.310 miljarder dollar i slutet av 2008 till 3.190 miljarder dollar i slutet av 2009.

Prilappen för BGI var 13,5 miljarder dollar varav 6-7 miljarder dollar i kontanter och resten i form av Blackrock-aktier.
Det framgår av ett pressmeddelande från Citywire som för första gången har offentliggjort sin topplista Citywire 1000 över de bästa fondförvaltarna i världen.

Musmanno förvaltar Blackrocks fond ”US Dollar Short Duration Bond” och uppges ha utnämnts till världsetta tack vare fondens goda utveckling med Musmanno vid rodret under de senaste tre åren.

Han lyckades därmed slå de övriga 7.516 fondförvaltarna i undersökningen. Tillsammans förvaltar de över 12.000 fonder.

Tvåa kom Chris Bullock från Henderson Global Investors. Han förvaltar också en obligationsfond.

Därefter kommer Sebastian Lyon från Troy och Richard Hughes från M&G. De förvaltar båda blandfonder (det vill säga fonder som investerar både i obligationer och aktier).

Det är inte bara fondernas värdeförändring i sig som ligger bakom rankingen av fondförvaltarna enligt Citywire 1000-listan, utan risknivån har även beaktats. Jämförelser har gjorts med relevanta jämförelseindex och hänsyn tagits till svängningarna i fondvärdet.

Citywire understryker att topplistan bygger helt på konkreta siffror för fondernas utveckling, och innehåller inga element av tyckande.

Den period som har undersökts är de senaste tre åren.

Det var Gustav Dahlgren på Blackrocks pr-firma Burson-Marsteller som kontaktade Realtid.se om Musmannos utnämning.

Hur stort kapital förvaltar hela Blackrock?
– 3.673 miljarder dollar, svarar han via mejl.

Det motsvarar 24.530 miljarder kronor (vid nuvarande dollarkurs på 6,68 kronor).

Hur många fonder avser Blackrocks förvaltade kapital?
–Finns ingen exakt siffra då det förvaltade kapitalet även inkluderar även institutionell förvaltning.

Enligt Dahlgren inkluderar det förvaltade kapitalet kategorierna ”retail”, ”institutional” samt ”iShares börshandlade fonder”.

”Retail” avser Blackrocks fonder som privatpersoner kan köpa medan ”institutional” betyder skräddarsydd (diskretionär) kapitalförvaltning för institutioner. iShares är Blackrocks plattform för börshandlade fonder.

– Blackrock är idag världen största leverantör av börshandlade fonder, säger Dahlgren och hänvisar till att Blackrock har en särskild hemsida på svenska om iShares-fonderna.

Blackrocks fonder delas in i de åtta kategorierna equities, cash, bonds, multi-asset, index funds, equity income, absolute return, samt iShares-ETF:erna.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Vad gäller Musmannos fond och detaljer kring den hänvisar Dahlgren till Blackrocks ”fondfaktablad” om fonden.

Han skickar ett ex av fondfaktabladet som är daterat per slutet av augusti 2012 och längst upp ser man att fondens risknivå har satts till två av fyra (där ett är lägst risk och fyra högst risk).

Det finns även ett stort diagram med fondens utveckling de senaste fem åren jämfört med jämförelseindexet ”Bank of America-Merrill Lynch 1-3 year US Corporate & Government”.

Enligt diagrammet har fonden gått rätt så mycket sämre än jämförelseindexet under de senaste fem åren som helhet sedan augusti 2007.

Den dåliga utvecklingen av fondens värde verkar dock vara begränsad till femårsperiodens två första år då det dippade rejält i samband med Lehman-kraschen hösten 2008. Men därefter har den återhämtat sig rejält.

• Enligt en tabell längre ned i fondfaktabladet ser man att fonden har en sammanlagd värdeökning på 10,6 procent under femårsperioden jämfört med 18,1 procent för jämförelseindex, det vill säga under den perioden har fonden gått sämre än index.

Det motsvarar en värdeökning på 2,0 procent per år under femårsperioden jämfört med 3,4 procent per år för jämförelseindex.

• Men under de senaste tre åren är fondens sammanlagda värdeökning 12,8 procent jämfört med 6,5 procent för jämförelseindex.

• Och hittills under 2012 (januari-augusti) har fonden haft en värdeökning på 3,2 procent jämfört med 1,2 procent för jämförelseindex.

Enligt fondfaktabladet beskrivs Musmanno-fonden som en obligationsfond som investerar i USA i dollarnominerade obligationer med löptider på 1-3 år. Fonden investerar i både obligationer som ges ut av stater (USA i det här fallet) och företag, och det kan vara både lågriskobligationer (”investment grade”-obligationer) eller högriskobligationer (”high yield”-obligationer).

Minst 80 procent av fondens kapital investeras i investment grade-obligationer, och minst 70 procent av kapitalet investeras i dollarobligationer med en löptid på mindre än fem år.

I snitt har dock fondens obligationer en löptid på max tre år.

Citywire beskriver sig som ett finansiellt förlag med inriktning på fondanalys. De ger ut flera tidskrifter om fonder och har även sina hemsidor om fonder.

Citywire är baserat i London med 130 anställda. Bolaget ägs av nyhetsbyrån Reuters till 25 procent och av de anställda till 75 procent.

Nyligen lanserades Citywires svenska hemsida.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: