Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

jamesgorman473.jpg
Morgan Stanleys vd James Gorman.
Foto: Morgan Stanley

Utlovar kursuppgång i
Morgan Stanley-aktien

James Gorman som är vd för den amerikanska investmentbanken säger sig se goda möjligheter att höja bankens lönsamhet och öka bankens värde åt aktieägarna under kommande kvartal.

Det skriver han i sitt vd-ord i Morgan Stanleys resultatrapport för tredje kvartalet 2012 som offentliggjordes under torsdagen (18 oktober 2012).

Som utgångspunkt för det kan man alltså ta Morgan Stanleys börskurs 18,49 dollar som var aktiens slutkurs igår onsdag (17 oktober 2012).

Aktien är fortfarande i en långsiktigt fallande trend med kursnivåer på 65-70 dollar i slutet av 2007 till nuvarande kursnivå på under 20 dollar.

Under finanskrisen hösten 2008 var aktien nere i 9 dollar som lägst. Därefter steg den ganska snabbt till över 35 dollar hösten 2009 och därifrån föll den till 12-13 dollar under 2011 och 2012 för att därifrån stiga till nuvarande kursnivå på 18-19 dollar.

Hela Morgan Stanley är värt 36-37 miljarder dollar på börsen vid nuvarande börskurs jämfört med ärkerivalen Goldman Sachs som är värt 62 miljarder dollar.

”Vårt resultat för tredje kvartalet visar en balanserad, strategiskt fokuserad verksamhet som har uppnått högre intäkter och genomfört våra huvudplaner”, skriver Gorman i rapportens vd-ord.

Han pekar bland annat på att återhämtningen på obligations- och råvarusidan indikerar att kunderna återigen har börjat aktivera sig efter en osäkerhet kring Morgan Stanleys kreditbetyg under det andra kvartalet 2012.

Samtidigt uppger Gorman att Morgan Stanley nu börjar ”frigöra den fulla potentialen” i bankens kapitalförvaltning samtidigt som banken har ökat sin ägarandel i och kommit överens om att köpa resten av Morgan Stanley Wealth Management.

”Jag känner god tillförsikt i vår potential att öka lönsamheten och värdet för våra aktieägare under kommande kvartal”, avslutar han sitt vd-ord i rapporten.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Nyhetsbyrån Direkt skriver med hänvisning till nyhetsbyrån Bloomberg att bankens justerade resultat per aktie uppgick till 0,34-0,35 dollar per aktie under kvartalet medan analytikerna i snitt räknat med 0,25 dollar.

Intäkterna uppgick till 5,3 miljarder dollar medan analytikerna där räknat med 6,4 miljarder dollar.

Enligt rapporten har Morgan Stanleys intäkter belastats med 2,3 miljarder dollar under kvartalet på grund ”snävare skuldrelaterade kreditspreadear” även kallade DVA, enligt vad nyhetsbyrån Direkt skriver.

Enligt en uppgift står DVA för ”Debt Value Adjustment”, det vill säga förändringar i värdet på ett bolags skulder i form av utestående, börshandlade obligationer.

Effekten av det kan tydligen vara stor åt båda hållen för under tredje kvartalet 2011 blev det en motsvarande positiv effekt på 3,4 miljarder dollar.

Enligt vad Direkt skriver uppgick Morgan Stanleys resultat per aktie under kvartalet till 0,28 dollar exklusive DVA-effekten.

Så en fråga är hur intäkterna kunde minska så kraftigt på grund av DVA-effekten, medan resultatet per aktie blev högre om man exkluderar DVA-effekten.

Men för att komma fram till det justerade resultatet per aktie på 0,34-0,35 dollar har även effekten på nettovinsten från bankens ökade ägarandel i Smith Barney exkluderats.

Den exkluderade Smith Barney-effekten borde dock leda till ett lägre snarare än ett högre resultat per aktie kan man tycka, men så verkar alltså inte vara fallet.

I Morgan Stanleys egen pressrelease om resultatrapporten står det att intäkterna uppgick till 5,3 miljarder dollar och resultatet per aktie till -0,55 dollar per aktie från löpande verksamhet inklusive DVA-effekten.

Men exklusive DVA-effekten uppges intäkterna ha uppgått till 7,6 miljarder dollar och resultatet per aktie till +0,28 dollar per aktie för löpande verksamhet.

På ett annat ställe i rapporten beskriver Morgan Stanley det som att resultatet på -0,55 dollar under tredje kvartalet inkluderar avvecklad verksamhet.

Generellt står det i rapporten att Morgan Stanley gynnades särskilt inom områdena obligationer och råvaruhandel, samt att banken rankades som nummer ett i världen på uppdrag som finansiell rådgivare vid börsintroduktioner, nummer två i världen på uppdrag som finansiell rådgivare vid företagsköp och samgåenden, samt nummer tre i världen på aktiehandel. Det står även att banken har ökat sin marknadsandel i USA inom obligationer med bra kreditbetyg (”investment grade debt”).

Inom kapitalförvaltning uppges Morgan Stanley ha en resultatmarginal på 7 procent före skatt och 13 procent exklusive engångsposter.

Som offentliggjort sedan tidigare står det att Morgan Stanley har ökat sin ägarandel med 14 procentenheter i det samägda bolaget Morgan Stanley Smith Barney.

Enligt rapporten delas Morgan Stanleys verksamhet in i de fyra områdena Institutional securities, Global Wealth Management Group, Asset management och Capital.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: