Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

”OUTPERFORMANCE HAS OVERSHOT THE OUTLOOK”
socgenseb473.jpg
Förstasidan av Societe Generales SEB-analys.
Foto: Societe Generale

En till säljrek för SEB-aktien

I förra veckan gav Citigroups analytiker säljrekommendation för SEB-aktien och nu stämmer Societe Generale in.

De fyra svenska storbankerna
Börsvärden:

1) Nordea 257 miljarder kronor
2) Handelsbanken 153 miljarder kronor
3) Swedbank 137 miljarder kronor
4) SEB 123 miljarder kronor

Börskursens utveckling de senaste tolv månaderna:

1) Swedbank +54%
2) SEB +50%
3) Handelsbanken 42%
4) Nordea +13%

Källa: Bloomberg.
”Köp Nordea!”
Medan Societe Generale har säljrekommendation på SEB-aktien så utpekar Societe Generale samtidigt Nordea som sin favoritaktie bland de svenska storbankerna.

Och även om SEB får säljrekommendation så är Swedbank den minst attraktiva aktien bland de fyra svenska storbankerna just nu enligt Societe Generale.
Realtid.se skrev i förra veckan om Citigroups analys (daterad i onsdags 10 oktober 2012) där slutsatsen blev att rekommendationen för SEB-aktien sänks från ”neutral” till ”sälj” med riktkurs 51 kronor. Då låg SEB-aktien i 55,55 kronor.

Citigroup räknar med att SEB kommer att generera ett resultat per aktie på 5,17 kronor 2012, 5,42 kronor 2013 och 5,82 kronor 2014.

Citigroups resonemang är att SEB-aktien redan har stigit kraftigt men att banken har fokus på företagsutlåning och därför är känslig för avmattad konjunktur.

Sedan dess har SEB-aktien stigit lite och handlas i skrivande stund (vid 16.15-tiden idag tisdag 16 oktober 2012) i 55,80 kronor.

Och nu har alltså Societe Generale kommit med sin motsvarande analys (daterad idag, tisdag 16 oktober 2012) där rekommendationen för SEB-aktien också sänks från ”neutral” till ”sälj”.

Riktkursen sätts till 50 kronor, det vill säga ännu lägre än Citigroup.

”Outperformance has overshot the outlook” är rubriken på analysen, det vill säga att även om banken har hyggliga utsikter så har aktiekursen stigit så pass att möjligheten för fortsatta kursuppgångar är begränsad.

”Det har varit en bra sommar för SEB vars aktie har gått 20 procentenheter bättre än övriga banksektorn hittills i år”, konstaterar Societe Generale i analysen.

Det står att SEB-aktien numera värderas med en premie jämfört med exempelvis Nordea för första gången sedan Baltikum drev på resultatutvecklingen i SEB i början på 2007, det vill säga före finanskrisen.

”Dock så har orsakerna till aktiemarknadens 'romans' med SEB-aktien nu eroderat och vi räknar med kortsiktig press på SEB:s resultat”, bedömer Societe Generale.

Enligt analysen är SEB:s resultatutveckling beroende av de avgifter som affärsområdet Merchant Banking kan ta ut av de företag som är kunder, men företagen börjar känna av negativa effekter av den starka kronan anser Societe Generale. Merchant Banking bedöms svara för cirka hälften av SEB:s totala intäkter.

Dessutom väntas de lägre korträntorna och utplanande bolånemarginaler sätta press på SEB:s verksamhet inriktad på privatpersoner som svarar för cirka 25 procent av bankens intäkter.

Societe Generale räknar med att SEB kommer att tjäna ett resultat per aktie på 5,13 kronor 2012, 5,25 kronor 2013 och 5,82 kronor 2014, vilket alltså kan jämföras med Citigroups prognoser på 5,17 kronor 2012, 5,42 kronor 2013 och 5,82 kronor 2014.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


I september framkom analyser av SEB-aktien från Credit Suisse och Royal Bank of Canada (RBC).

Där framkom att Credit Suisse behåller sin rekommendation ”outperform” för SEB-aktien med riktkurs 58 kronor.

Där var resonemanget att SEB väntas ha en god utveckling framöver ”drivet av bättre räntenetto och kostnader”.

RBC tittade särskilt på effekterna av om den svenska bolagsskatten sänks i Sverige och pekade ut SEB som den största vinnaren på det av de fyra storbankerna. Potentialen med sänkt skatt fick RBC att höja sina resultatprognoser för SEB med 16 procent för 2013 och 4 procent 2014.

Hos Societe Generale är det Geoff Dawes i London som bevakar SEB-aktien.

Hos Citigroup är det Henrik Christiansson och ett team på tolv analytiker som bevakar europeiska bankaktier.

Hos Credit Suisse är det Masih Yazdi och hos RBC Claire Kane.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: