Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fond & Förvaltning

Annons:

cordes473.jpg
Eckhard Cordes
Foto: Cevian

Ny partner i Cevian

Eckhard Cordes får positionen med särskilt ansvar för att stärka fondbolaget i Tyskland och Nordeuropa.

Det framgår av ett pressmeddelande från PRNewswire.

– Jag är nöjd över att bli en del av Cevian-teamet. Ur ett företagsperspektiv inser jag hur värdefullt det är att ha en långsiktig, engagerad och kunnig ägare som Cevian som huvudägare. Jag är entusiastisk över att arbeta sida vid sida med Cevian i deras försök att stärka konkurrenspositionerna för deras portföljbolag till gagn för alla inblandade parter, säger Cordes i en kommentar i pressmeddelandet.

Cevians partner Jens Tischendorf kommenterar även Cordes tillträde:

– I Eckhard Cordes har vi lockat till oss en enastående profil från den tyska industrin. Han har djup och bred industriell erfarenhet, ett starkt rykte om att addera långsiktiga värden till de företag han har lett, och ett omfattande nätverk i tyska och europeiska styrelserum. Vi ser fram emot att arbeta med honom i Tyskland och på våra andra kärnmarknader.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Enligt pressmeddelandet uppges Cordes vara ”en av Tysklands mest välrespekterade industrialister” med en erfarenhet på över 30 år i olika ledande roller på stora tyska företag såsom Daimler där han i olika omgångar var chef för Mercedes personbilar och lastbilar.

Han har även varit vd för Franz Haniel & Cie som uppges vara Tysklands största familjeägda industriella holdingbolag.

På meritlistan finns även rollen som vd för mataffärskedjan Metro som är den fjärde största i världen inom sin bransch och har intäkter på 90 miljarder dollar per år.

Cordes har haft eller har även en rad uppdrag som styrelseledamot eller rådgivare inom bolag som exempelvis SKF, Carl Zeiss, Mitsubishi Motors och Rothschild.

Enligt pressmeddelandet uppges Cevian nu vara det största aktivistfondbolaget i Europa med ett förvaltat kapital på 6 miljarder euro med fokus på att investera i börsnoterade bolag i Nordeuropa.

Cevians investeringsstrategi uppges vara att köpa stora ägarandelar i starka bolag till vilka Cevian kan addera bestående värden genom ett aktivt ägarskap.

Det står att Cevian investerar med en långsiktig tidshorisont utan någon belåning eller säkringar av sina investeringar.

Cevian-fondernas kapital uppges komma från institutionella investerare såsom pensionsfonder, stiftelser, försäkringsbolag och nationella kapitalfonder. Investerarna uppges ha åtagit sig att tillhandahålla 75 procent av kapitalet i rullande perioder på 3-5 år.

Cevian bildades år 2002 och uppges ha 22 medarbetare som jobbar med fondbolagets investeringar via kontor i London, Stockholm och Zürich, vilket uppges spegla de regioner där Cevian investerar; Norden, tysktalande länder och Storbritannien. Fondbolagets investeringar uppges vara ganska jämnt fördelade mellan dessa tre regioner.

Realtid.se får tag på Daniela Weber på pr-byrån Hering Schuppener som enligt pressmeddelandet är presskontakt åt Cevian Capital.

Enligt henne har Cevian i dagsläget Christer Gardell och Lars Förberg som fondbolagets två ”managing partners”, och därutöver har Cevian åtta så kallade partners.

I pressmeddelandet står det att det är Cevians fond Cevian Capital 2 som i dagsläget är fondbolagets huvudsakliga ”investeringsverktyg” med stora aktieposter i nordiska bolag som Volvo, Danske Bank, Metso och Tieto, tyska bolag som Bilfinger och Panalpina, samt brittiska bolag som Old Mutual, Wolseley och Cookson.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: