Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

borsbrak473.jpg
Logotyper för Nasdaq-OMX:s nordiska verksamhet (som äger Stockholmsbörsen) och för Oslobörsen.
Foto: Nasdaq-OMX, Oslo Börs

Börsbråk om
Dannemora-emission

Aktien i järnmalmsgruvbolaget Dannemora Mineral handelsstoppades efter att Stockholmsbörsen och Oslobörsen blivit oense om reglerna för en nyemission i bolaget.

Det skriver nyhetsbyrån Direkt.

Realtid.se skrev under tisdagkvällen (9 oktober 2012) om att Dannemora Mineral under natten till onsdagen ville få in ett kapitaltillskott på 130-150 miljoner kronor genom utförsäljning av nya aktier via en riktad emission till norska och internationella investeraren, och att bolaget överväger att därefter be befintliga aktieägare om ytterligare kapitaltillskott via en separat emission. Utförsäljninsgpriset i den riktade emissionen förväntades ligga kring tisdagens slutkurs 27,50 kronor.

Under onsdagsmorgonen (10 oktober 2012) framkom att Dannemora Mineral fått in 130 miljoner kronor via den riktade emissionen för ett utförsäljningspris på 20 kronor per aktie, och att bolaget därutöver nu avser att gå vidare med att be aktieägarna om ett kapitaltillskott på 20 miljoner kronor för samma utförsäljningspris som den riktade emissionen. När börsen öppnade klockan 9 rasade Dannemora-aktien som mest med 23-24 procent till 21 kronor på Stockholmsbörsen.

Och därefter handelsstoppades aktien strax före klockan elva på onsdagen. Nyhetsbyrån Direkt har talat med Dannemora Minerals vd Staffan Bennerdt om stoppet och han förklarar det med att Stockholmsbörsen och Oslobörsen ”inte är överens om teknikaliteterna runt den riktade nyemission som bolaget offentliggjorde under onsdagsmorgonen”. Direkt beskriver det som stoppet beror på att börserna gör olika regeltolkningar.

Mer specifikt handlar bråket enligt nyhetsbyrån om reglerna för uppföljningsemissionen på 20 miljoner kronor och vilka som ska ha rätt att delta i den.

I den riktade nyemissionen var det 6,5 miljoner Dannemora Mineral-aktier som såldes ut för 20 kronor styck. Nyhetsbyrån skriver att uppföljningsemissionen kommer att innebära att ytterligare 1 miljon aktier säljs ut för samma pris.

Dannemora Mineral-aktien är noterad på Stockholmsbörsens småbolagslista First North och Oslobörsens motsvarande lista Oslo Axess. Orsaken till dubbelnoteringen är att norska investerare har krävt en notering i Norge för att investera i bolaget skriver Direkt.

Realtid.se har sökt Stockholmsbörsen och Oslobörsen för kommentarer.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Dannemora Minerals vd Staffan Bennerdt svarar i telefon.

– Det är norsk och svensk praxis som krockar här, säger han.

Enligt Bennerdt hävdar Oslobörsen att de som varit aktieägare i Dannemora Mineral innan den nu genomförda riktade emissionen har rätt att delta i bolagets uppföljningsemission på 20 miljoner kronor.

Men svensk praxis innebär att de som får delta i uppföljningsemissionen är de som äger Dannemora Mineral-aktier fram till avstämningsdagen inför den extra bolagsstämman om uppföljningsemissionen.

Att aktien handelsstoppas på grund av detta beror enligt Bennerdt på att det därmed finns en oklarhet för investerarna om de som nu köper Dannemora Mineral-aktier får delta i uppföljningsemissionen eller inte. Aktien kan ha olika värde beroende på om den som köper aktien får vara med i uppföljningsemissionen eller inte. Som nämnt ovan innebär uppföljningsemissionen att 1 miljon aktier ska säljas ut för 20 kronor styck, och senast före börsstoppet handlades aktien i 21,80 kronor.

Hur kommer frågan att avgöras? Kommer det att bli Oslobörsens uppfattning eller svensk praxis som blir utfallet?
– Det är svårt för oss att säga. Det här ligger mellan norska och svenska börsregler och vi på Dannemora Mineral utgör på något sätt en slagpåse däremellan. Nu är det börserna som för diskussioner om vad som gäller.

Bennerdt tillägger att det faktum att Dannemora Mineral är börsnoterat på två marknader komplicerar lite vad gäller de olika regler, detaljer kring regler som finns och vad som ska gälla.

När tror ni att saken är uppklarad och Dannemora Mineral-aktien börjar handlas igen?
– I någorlunda närtid. Det ska ju klaras upp så fort som möjligt eftersom vår aktie är handelsstoppad. Och nu är det ju ingen bakomliggande stor fråga i det här, utan det handlar mer om teknikaliteter. Men likväl så är vår aktie börsstoppad vilket är av ondo.

Bennerdt uppger att Dannemora Mineral i skrivande stund håller på att formulera ett särskilt pressmeddelande om alltihop där villkor ska förtydligas.

– Det är information som vi måste ge nu. Vi levde väl i tron att det var de svenska börsreglerna som skulle gälla.

Dannemora Mineral är enligt Bennerdt huvudnoterad på Stockholmsbörsen men samtidigt har Oslobörsens småbolagslista Oslo Axess (där bolaget är noterat) lite utförligare regelverk och är lite av en större börs än Stockholmsbörsens småbolagslista First North (där bolaget också är noterat).

– Oslo Axess är en ”lite större” marknadsplats än First North tycker norrmännen själva. Vi var inte beredda på att de skulle ha en annan uppfattning i den här frågan, säger Bennerdt.

Så man kan säga att ni håller med Stockholmsbörsen?
– Vi har ju cirka 4.500 aktieägare i Sverige och bara några hundra eller så i Norge och vår aktie handlas nästan bara på Stockholmsbörsen. Då känns det rimligt att det är svenska villkor som gäller och att det som på den svenska marknaden uppfattas som normalt som borde gälla.

Finns det skäl för Dannemora Mineral att klandra Swedbank för den här problematiken? De har ju varit er finansiella rådgivare vad gäller den här riktade nyemissionen ni har genomfört, och borde väl ha förutsett detta?
– Nej, jag tycker inte det finns skäl att rikta kritik mot Swedbank. Visserligen är det Swedbanks norska aktiemäklarfirma Swedbank First Securities som är vår rådgivare, och de utgörs ju av en svensk aktör och en norsk aktör som har slagit ihop sina påsar vilket ibland kan leda till frågetecken.

Bennerdts uppfattning är snarare att problematiken som uppstått är börsernas fel.

– Vi anser att börserna borde kunna komma överens om sådana här saker. Det är för att de inte har gjort det som vi nu hamnar i kläm, säger han.

Stockholmsbörsen ger en lite annan förklaring till börsstoppet. Enligt börsens presskontakt Carl Norell beror det på oklarheter kring Dannemora Minerals kommunikation och hantering av den riktade nyemission som offentliggjordes under onsdagsmorgonen.

– Efter en dialog med Dannemora Mineral och Oslobörsen har vi kommit fram till att bolaget måste komma med förtydligande information i ett nytt pressmeddelande. När det är gjort kan vi häva handelsstoppet, och det avser vi göra i samordning med Oslobörsen, säger Norell.

På vilket sett har det funnits oklarheter kring Dannemora Minerals kommunikation?
– Vi kommenterar inte omständigheter kring ett enskilt handelsstopp, utan inväntar nu förtydligande information från bolaget innan handelsstoppet kan hävas.

Varför vill ni inte kommentera mer om handelsstoppet?
– Det är vår policy. Det är bolagets uppgift att hantera den egna kommunikationen gentemot marknaden.

Det var Oslobörsen som först handelsstoppade Dannemora Mineral-aktien under onsdagsförmiddagen och Stockholmsbörsen valde sedan att också handelsstoppa aktien i Sverige efter dialog med Oslobörsen och bolaget.

Enligt Stockholmsbörsens börsmeddelande om handelsstoppet inleddes stoppet klockan 10.53 på onsdagen (10 oktober 2012).
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: