Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

SWEDBANK OCH REMIUM VAR RÅDGIVARE
staffanbennerdt473.jpg
Dannemora Minerals vd Staffan Bennerdt.
Foto: Dannemora Mineral

Besvikelse efter emission
i Dannemora Mineral

Järnmalmsgruvbolaget har under natten till onsdagen fått in ett kapitaltillskottet i nedersta delen av förväntat intervall, och till en lägre emissionskurs än väntat. Börskursen rasar.

Realtid.se skrev under tisdagkvällen (9 oktober 2012) om att Dannemora Mineral plötsligt aviserade att bolaget vill få in ett kapitaltillskott på 130-150 miljoner kronor genom en utförsäljning av aktier via en riktad nyemission till norska och internationella investerare under natten till onsdagen. Som bolaget skrev i sitt inledande pressmeddelande var tanken att emissionskursen skulle sättas till en nivå som ligger ”vid eller nära” tisdagens slutkurs i aktien vilken hamnade på 27,50 kronor.

Men nu när emissionen har avslutats framkommer enligt ett nytt pressmeddelande från Dannemora Mineral att bolaget bara fick in 130 miljoner kronor, det vill säga den lägsta delen av intervallet, och till en emissionskurs på 20 kronor. Det vill säga med en rabatt på 25-30 procent jämfört med tisdagens slutkurs.

I onsdagens inledande aktiehandel faller Dannemora Mineral-aktien med 19 procent till 22,30 kronor. Som lägst var kursen under morgonen nere i 21 kronor motsvarande en kursnedgång med nästan 24 procent jämfört

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se får tag på Dannemora Minerals vd Staffan Bennerdt.

– Vi är väldigt nöjda över att med råge ha fått in det belopp vi har sagt att vi behöver, säger han med hänvisning till att Dannemora Mineral skrev i sin resultatrapport för andra kvartalet 2012 att bolagets kapitalbehov uppgick till 100 miljoner kronor.

– Vi har identifierat ett kapitalbehov på 100 miljoner kronor och nu får vi in 130 miljoner kronor.

De 130 miljoner kronorna erhölls genom utgivning av nya Dannemora Mineral-aktier via en riktad nyemission till investerare i Norge och internationellt. Och Bennerdt berättar att Dannemora nu överväger att be bolagets befintliga aktieägare om 20 miljoner kronor i ytterligare kapitaltillskott via en emission med företrädesrätt för aktieägarna. Tanken är att den emissionen ska ha samma villkor som den nu genomföra riktade emissionen, det vill säga en emissionskurs på 20 kronor.

– I så fall kommer vi sammantaget att ha fått in ett kapitaltillskott på 150 miljoner kronor vilket vi kan vara väldigt nöjda med. Vårt jobb är att skaffa kapital och finansiering till Dannemora Mineral, och sedan är det marknaden som bestämmer villkoren. Det har vi svårt att påverka. Men vi anser att vi har lyckats med det vi föresatt oss och är relativt nöjda.

Men inte jättenöjda?
– Som sagt är det marknaden som ger villkoren. Sedan hade vi kanske kunnat få andra villkor om vi genomfört den riktade emissionen vid någon annan tidpunkt. Det vet man inte.

Om ni nu genomför en ytterligare emission på 20 miljoner kronor så att ni totalt har fått in 150 miljoner kronor, kommer det kapitalet då att räcka tills nu själva kommer att börja gå med vinst?
– Det är vår bedömning.

Vad är tidplanen för att få in de ytterligare 20 miljoner kronorna?
– Det vi har sagt är att vi överväger att be våra aktieägare om de pengarna, och vi kommer att inom kort presentera fler detaljer kring det.

Hur anser du att Swedbank och Remium har skött sig som rådgivare kring den riktaden nyemissionen?
– Vi är nöjda med att ha fått in det belopp vi önskade.

Men emissionskursen hamnade ju långt under era förväntningar?
– Återigen så är det ju marknaden som sätter kursen, och pengar är helt enkelt dyrare just nu under de omständigheter vi lever med i dagsläget. Vårt jobb i Dannemora Mineral är att hämta pengar och det är marknaden som sätter priset. Sedan kan man alltid fundera över om det hade gått att få bättre eller sämre villkor. Det vet man inte. Nu är det det här som gäller.

– Visst blev det en relativt sett större rabatt än vad vi hoppats på vad gäller emissionskursen i den riktade nyemissionen, jämfört med börskursen. Men å andra sidan är det just därför som vi nu gör en uppföljningsemission för våra befintliga aktieägare som inte hade möjlighet att delta i den riktade emissionen. Och de befintliga aktieägarna får samma villkor i uppföljningsemissionen som i den riktade emissionen. På det sättet kompenserar vi fullt ut de existerande aktieägarna för den rabatt som de investerare fick som köpte aktier i den riktade emissionen.

Bennerdt understryker att han är nöjd med att nu ha ordnat nödvändig finansiering till Dannemora Mineral vilket har gjort att den osäkerhetsfaktorn eliminerats, vilket alltså kombineras med att de befintliga aktieägarna som inte fick delta i den riktade emissionen nu istället får vara med i en uppföljande ”reparationsemission”.

Berodde investerarnas låga intresse för Dannemora Mineral-aktien på att investerare inte har insett potentialen i bolaget?
– Det är upp till var och en att själva bedöma. Det är inte vår uppgift att guida om det. Vår uppgift är att leda bolaget och ordna finansiering i enlighet med våra planer, och nu är vi nöjda med att ha lyckats få in så mycket som vi behöver.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: