Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

ivanishvili473.jpg
Bidzina Ivanishvili
Foto: Wikipedia

Miljardär på väg
ta makten i Georgien

Enligt det preliminära valresultatet i landet leder oppositionen vilket gör att den kommer att bilda ny regering med Bidzina Ivanishvili i spetsen som ny premiärminister.

Det skriver Financial Times. Striden om den politiska makten i landet har varit hård under valkampanjen, men enligt tidningen har den sittande presidenten Mikheil Saakashvili nu erkänt sig besegrad.

Ivanishvili har enligt tidningen en förmögenhet på 6-7 miljarder dollar som han tjänat i Ryssland, och Saakashvili-sidan har försökt målat upp en bild av att Ivanishvili som politisk ledare kommer att bli en rysk hantlangare sedan Ivanishvili uttalat ambitioner om att skapa en närmare relation med Ryssland.

Ivanishvili är 56 år och uppges ha bakgrund både från Georgien och Frankrike. Hans affärsverksamhet har varit inriktad på metaller och bankverksamhet, men har även ägnat sig åt att sälja datorer och knapptelefoner i Ryssland med sin affärspartner Vitaly Malkin. Amerikanska tidningen Forbes har beskrivit det som att Ivanishvili köpte bolag för tiotals miljoner dollar och sålde dem vidare för miljarder dollar. År 1990 startade han banken Rossiysky Kredit som fortfarande uppges vara hans största tillgång, och därefter köpte och sålde han företag i samband med den ryska privatiseringsvågen.

Forbes skriver att Ivanishvili är världens 153:e rikaste person med en förmögenhet på 6,4 miljarder dollar per mars 2012. Hans verksamhet uppges omfatta investeringar. Enligt Forbes är Ivanishvili rikast i Georgien. Tidningen skriver att Ivanishvili försökt bli rysk medborgare men inte fått bli det och att han efter det vill sälja alla sina tillgångar i Ryssland. Innan dess hade Saakashvili sett till att Ivanishvili blev av med sitt georgiska medborgarskap.

Forbes skriver att det var Ivanishvili och ryssen Vitaly Malkin som tillsammans startade Rossiysky Kredit Bank. De köpte på sig järnmalms- och andra metallföretag under privatiseringseran, sålde sedan av dem och investerade i den ryska aktiemarknaden. Nu uppges han ha fastighetsintressen samt äger exempelvis den ryska apotekskedjan Doktor Stoletov.

FT har tidigare skrivit om att Ivanishvili tjänat det mesta av sina pengar i Ryssland på 90-talet men på senare år har han hållit en låg profil och bland annat ägnat sig åt sin stora konstsamling och välgörenhet. Han har exempelvis blivit känd för att köpa Picasso-tavlor för långt högre priser än de väntades säljas ut för. Ett av Ivanishvilis tavelköp har enligt Forbes varit ”Dora Maar med katt” som han köpte 2006 för 95 miljoner dollar via en auktion på Sotheby's. Ivanishvili är Georgiens största filantrop och har bland annat personligen skänkt 500 skolor, 600 kyrkor och en militärbas.

Han bor själv i en enorm kombinerad hus- och kontorsbyggnad av glas och rostfrittstål för 50 miljoner dollar i den georgiska huvudstaden Tblisi.

Men i oktober 2011 valde han att börja engagera sig politiskt och har på tio månader samlat landets politiska opposition för att utmana det sittande styret skriver FT. Ivanishvili själv har beskrivit det emottagande han har fått av de georgiska väljarna.

– Jag reser så mycket jag kan och träffar folk. De faller i gråt och börjar känna hopp, har Ivanishvili sagt enligt FT.

Ivanishvilis parti heter ”Georgiska drömpartiet” och hans främsta motståndare var Saakashvili med sitt parti ”Förenade nationella rörelsepartiet”, och nu blir det Saakashvili som istället hamnar i opposition.

Enligt FT är det första gången som det varit ett fredligt maktskifte genom demokratiska val i Georgen snarare än genom revolution eller militärkupp sedan Sovjetunionen kollapsade för 20 år sedan.

Saakashvili har för sin del haft makten i landet i nio år sedan han tillträdde efter ”rosornas revolution”.

Formellt kommer Saakashvili kvarstå som Georgiens president fram till presidentvalen i oktober 2013. Därefter kommer en stor del av den politiska makten i landet att övergå till premiärministern, vilket som det ser ut kommer att innebära att Ivanishvili blir den mäktigaste mannen i landet skriver FT.

Enligt tidningen har Ivanishvili gynnats av den allmänna kritiken i Georgien mot att Saakashvili valde att inleda krig mot Ryssland år 2008. Det har även figurerat videoklipp där fångar i fängelser i Tblisi slagits och utsatts för sexuella övergrepp vilket skapat kritik mot de sittande politikerna.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se får tag på Aivaras Abromavicius som är Partner och seniorrådgivare på fondbolaget East Capital. Han berättar att Georgien inte ens har en fungerande aktiebörs.

– Det finns bara en aktie i ett georgiskt bolag med tillräckligt stor aktiehandel och det är Bank of Georgia som är börsnoterad i London, säger Abromavicius.

Och East Capitals olika fonder är den största aktieägaren i banken med en ägarandel på nästan 20 procent.

– Det är en väldigt bra aktie som har stigit 40 procent hittills i år.

Just under tisdagen var dock aktien ner 6 procent vilket Abromavicius förklarar med osäkerhet hos aktieinvesterarna kring vad Ivanishvili kommer att ha för agenda. Medan den tidigare ledningen med Saakashvili i spetsen genomförde en hel del reformer är frågan vad Ivanishvili nu kommer att göra, även om Abromavicius hoppas att Ivanishvili kommer att förbättra relationerna mellan Georgien och Ryssland så att ryska företag börjar investera mer i Georgien.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: