Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

EU:S LIIKANEN-KOMMISSION:
erkkiliikanen473.jpg
Erkki Liikanen
Foto: ECB

”Bankanställdas bonusar
i form av bankobligationer”

EU väntas under tisdagen presentera en ny rapport med förslag om att de bonusar som bankanställda kan få ska utbetalas i form av obligationer utgivna av banken, vilket innebär att obligationerna blir värdelösa om banken går omkull.

En tanke med förslaget verkar därmed vara att få de anställda att inte försöka blåsa upp bankens resultat med kortsiktiga vinster med hög risk för att därmed få ut stora bonusar ena året varefter banken sedan går omkull. Som flera förslag i den riktningen väntas EU-rapporten även föreslå att bonusarna ska utbetalas över långa tidsperioder och att tradingverksamhet inom bankerna isoleras så att banken inte riskerar att gå omkull om tradingen går snett.

EU-rapporten är ett led i arbetet av den så kallade Liikanen-kommissionen som tillsattes för en oberoende genomgång av bankerna på uppdrag av EU-kommissionären Michel Barnier. Rapporten kommer att ingå i Barniers beslutsunderlag inför förslag som han ska lägga fram om bankerna i EU-området. Liikanen-kommissionen har enligt FT kommit med ett antal förslag varav en del beskrivs som ”radikala”, även om de tonats ned i den slutliga rapporten.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Barnier är fransman och är som EU-kommissionär ansvarig för EU:s ”inre marknad och tjänster”. Liikanen-kommissionen är döpt efter finska riksbankschefen Erkki Liikanen som även sitter i europeiska centralbankens styrelse på drygt 20 personer.

FT skriver att Liikanen-förslagen kan betraktas mot bakgrund av en debatt mellan EU-länderna och EU-parlamentet om hur bankreglerna ska se ut inom EU där parlamentet föreslår hårda regler där vidlyftiga bonusar förbjuds. Enligt FT kan Liikanen-rapporten med exempelvis förslaget om bonusar som betalas i form av bankobligationer, bli en kompromiss så att alla blir nöjda.

Realtid.se har sökt de svenska bankernas branschorganisation Svenska Bankföreningen för att fråga vad de skulle tycka om regler som innebar att bankbonusar måste utbetalas i form av obligationer i den aktuella banken med utbetalning över längre tidsperioder.

Realtid.se får tag på en talesperson för finska centralbanken som bekräftar att Liikanen ska hålla en presskonferens i Bryssel idag (tisdag den 2 oktober 2012) klockan 12.15 om sin rapport och ska då överlämna rapporten till EU-kommissionären Michel Barnier.

Enligt talespersonen tillsattes kommissionen (kallad en ”högnivå-arbetsgrupp”) i början av år 2012 bestående av nio ledamöter med Liikanen som ordförande. De övriga kommer från Spanien, Frankrike, Belgien, Tyskland, Italien, Storbritannien, Tjeckien och Holland.

– Det har varit en internationell arbetsgrupp, säger talespersonen.

Han vill inte bekräfta att ett av rapportens förslag kommer att handla om att bankanställda ska få bonusar i form av bankobligationer.

– Jag har också läst Financial Times artikel om rapporten, men kan inte bekräfta något på förhand. När rapporten har presenterats på presskonferensen så blir den offentlig. Man får vänta tills dess.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: