Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

MOODY'S:
costadelsol473.jpg
Badorten Costa del Sol på spanska medelhavskusten.
Foto: www.spain.info

”Spanska banker
behöver jättebelopp”

Kreditratinginstitutet Moody's varnar för att bankerna i Spanien kan behöva kapitaltillskott på 70-105 miljarder euro.

Det skriver nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till nyhetsbyrån Bloomberg som i sin tur hänvisar till en rapport som Moody's offentliggjorde under måndagen.

I förra veckan framkom att så kallade stresstester för de spanska bankerna visar att de har ett kapitalbehov på 54 miljarder euro, men Moody's uppger att det är lägre än vad som lär behövas ”för att spanska banker ska behålla stabilitet i vårt svaga och mycket svaga scenario”, skriver Direkt. Enligt nyhetsbyrån anser Moody's att det går att ifrågasätta en del av antagandena i stresstesterna, men oavsett det ser Moody's positivt på om de spanska bankerna får kapitaltillskott.

Bloomberg understryker att det kapitalbehov som Moody's anser att de spanska bankerna behöver som mest uppgår till ett nästan dubbelt så högt belopp som spanska staten kom fram till i förra veckan. Moody's anser att bankerna behöver tillskott av så stora belopp för att klara eventuella förluster och ändå bibehålla en tillräckligt stark ekonomisk ställning.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Igår måndag refererade Realtid.se besked om att Banco Popular (Spaniens fjärde största bank) ber sina aktieägare om ett kapitaltillskott på 2,5 miljarder euro samtidigt som ett stresstest visat att banken egentligen skulle behöva ett kapitaltillskott på över 3 miljarder euro. Det fick bankens aktiekurs att falla med 6 procent till 1,596 euro. Som lägst var kursen nere i 1,471 euro under dagen.

Enligt den artikeln är spanska banken Banco Santander värd nästan 60 miljarder euro på Madridbörsen medan konkurrenten BBVA är värd drygt 30 miljarder euro, Banco Sabadell värd drygt 6 miljarder euro och Banco Popular värd drygt 3 miljarder euro.

Financial Times skriver under tisdagen om att Banco Populars beslut att ställa in aktieutdelningen och istället be aktieägarna om kapitaltillskott är ett försök att slippa behöva be om statligt stöd. Enligt tidningen var det i fredagskväll som stresstesterna i Spanien visade att de spanska bankerna behöver ett kapitaltillskott på 59 miljarder euro

Stresstesterna innebär att de spanska bankerna måste klara halverade börskurser, statsobligationsräntor på över 7 procent per år i tre år, huspriser som faller nästan 40 procent från toppnivån 2008, och en allmän ekonomi som krymper 6,5 procent på tre år. Räntenivån kan jämföras med nuvarande nivå på under 6 procent per år.

Stresstesterna innebär dessutom kreditförluster på bolån motsvarande drygt 4 procent av bolånestocken.

FT pekar dock på att forskare funnit att en bankkris ofta följts av en desto mer förvärrad ekonomisk kris i landet med fortsatt krympande ekonomi och ökad arbetslöshet. I exempelvis USA har bostadspriserna fallit med 44 procent och på Irland med 50 procent under sina kriser skriver FT.

Tidningens krönikör James Mackintosh konkluderar att investerare inte bör lita på att stresstesterna i Spanien är tillräckligt tuffa även om Spanien kan undvika finansiell kollaps om ekonomin förbättras i Europa som helhet.

Vad gäller Spanien refererar nyhetsbyrån Direkt även Reuters som under måndagskvällen skrev att tyska parlamentet röstat igenom ett stödpaket för de spanska bankerna i juli 2012 och att Spanien därefter varit avvaktande med att söka ytterligare stöd även om det kanske skulle ha behövts.

Spanien uppges dock nu ha gjort en ”omsvängning” och ska vara redo för nödhjälp igen. Å andra sidan beskrivs Tyskland nu vara avvaktande med att ge stöd så snart igen, och tyska förbundskanslern Angela Merkel sägs hellre vilja se en samordnad aktion där flera länders behov slås ihop så att de kan hanteras på samma gång istället för vart och ett för sig.

Som Direkt beskriver det har Spanien hittills varit avvaktande med att söka mer stöd av rädsla för att få nobben av Tyskland.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: