Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

Insidersvensken väntas
slippa maxstraff

Steve Peikin på advokatbyrån Sullivan & Cromwell i New York är försvarsadvokat åt svensken Jon Horvath som erkände sig skyldig till insiderbrott i USA i förra veckan och därmed riskrar upp till 45 års fängelse och utvisning. Så här säger Peikin.

stevepeikin200_2.jpg
Advokat Steve Peikin på advokatbyrån Sullivan & Cromwell i New York. Han är Jon Horvaths försvarsadvokat.
Foto: Sullivan & Cromwell
barryberke200.jpg
Advokat Barry Berke på advokatbyrån Kramer Levin i New York. Han är försvarsadvokat åt Horvaths tidigare chef Michael Steinberg som Horvath nu skvallrar om.
Foto: Kramer Levin
Realtid.se refererade i fredags (den 28 september 2012) nyhetsbyrån Bloomberg om målet med Jon Horvath som tidigare var aktieanalytiker på amerikanska hedgefonden SAC i USA. Det handlar om en jättehärva i USA som håller på att nystas upp av åklagaren Preet Bharara där ett 70-tal personer hittills dömts eller erkänt sig skyldiga. I gruppen som av Bharara kallas för ”en kriminell klubb” ingår både kapitalförvaltare, analytiker och börsbolags insiderpersoner som samarbetat för att göra olagliga aktieaffärer baserade på insiderinformation från börsbolag som Dell och Nvidia. Vinsterna uppges ha uppgått till över 60 miljoner dollar.

Horvath själv (som fyller 43 år i november) jobbade på SAC under perioden 2006-2011 och enligt vad som är känt pågick insideraffärerna i härvan under perioden 2007-2009.

Hittills hade Horvath sagt sig vara oskyldig men snaran drogs åt nu när han stod inför en rättegång i slutet av oktober 2012 och det var tal om att ytterligare bevisning mot honom framkommit. Flera andra har erkänt sig skyldiga i härvan och verkar tydligen passa på att vittna mot andra inblandade för att på så vis försöka få lindrigare straff.

Horvath valde därför själv att i förra veckan ta steget att erkänna sig skyldig till insiderbrott vid en domstol i New York i form av två fall av värdepappersbedrägeri och ett fall av förberedelse till värdepappersbedrägeri som det heter enligt juridiken i USA.

Som det framställdes enligt Bloomberg avser Horvath nu samarbeta med brottsutredningen, och det var bland annat tal om att Horvaths roll i härvan är att han fått tag på insiderinformation som han sedan förmedlat vidare till sin chef (portföljförvaltaren Michael Steinberg) som i sin tur gjort aktieaffärer med insiderinformationen som grund. Steinberg är för sin del formellt sett inte åtalad och har inte ansett sig skyldig till något brott.

Bloomberg skriver nu under måndagen (den 1 oktober 2012) att Steinberg för sin del tagit tjänstledigt från sitt jobb på SAC sedan i förra veckan.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Enligt vad Bloomberg skrev i förra veckan hade målets domare Richard Sullivan sagt att Horvath nu riskerar upp till 45 års fängelse och utvisning från USA. Realtid.se får under måndagskvällen tag på Horvaths försvarsadvokat Steve Peikin.

– Jag kan inte ge några kommentarer, säger han.

Enligt vad Realtid.se erfar är dock Horvath inte häktad utan ännu så länge på fri fot.

Som det beskrivs enligt fredagens Bloomberg-artikel skulle en hållpunkt vara mars 2013 för när domen mot Horvath skulle komma, men Realtid.se erfar att detta bara är ett kontrolldatum som domaren fastlagt för när Horvath måste anmäla sig till domstolen varefter ett senare datum för domen kommer att bestämmas. Det är alltså säkert att domen inte kommer att meddelas ens i mars 2013, det vill säga om ett knappt halvår.

Hur mår Horvath under dessa omständigheter? Är det inte jobbigt för honom att vänta så länge på sin dom?
– Det är just sådana saker jag inte kan kommentera, säger försvarsadvokaten Steve Peikin.

Några 45 år bakom galler lär det dock inte behöva bli för Horvath erfar Realtid.se. Som det fungerar i USA så kan maxstraffet för den typ av brott som Horvath har gjort i och för sig bli 45 år, men enligt vad Realtid.se erfar har det förväntade straffet för Horvath ingen relation till lagens maxstraff. Ett maxstraff är helt enkelt bara den maximala tillåtna strafftiden enligt lagen, vilket typiskt sett inte är det straff som gärningsmän som Horvath brukar få. Maxstraffet är alltså enligt vad Realtid.se erfar irrelevant för bedömningen av vilket straff Horvath kan komma att få.

Realtid.se har sökt Michael Steinbergs försvarsadvokat Barry Berke på advokatbyrån Kramer Levin Naftalis & Frankel i New York.

Så här beskrivs Berke på advokatbyråns hemsida:

”A partner and co-chair of Kramer Levin’s White Collar Defense and SEC Regulatory practice, Barry H. Berke is a nationally-recognized trial lawyer, who has represented individuals and corporations in many sensitive and high-profile investigations and proceedings, and has tried dozens of cases before juries and judges.

He has handled major matters involving all aspects of white collar crime, including allegations of securities, accounting and bank fraud, RICO and FCPA violations, tax offenses, bribery, bid-rigging, and embezzlement. Mr. Berke also has represented prominent corporations and individuals in class action and other complex litigation.”

Enligt Skatteverket finns det en Jon Horvath registrerad som svensk medborgare med samma ålder som personen i insiderhärvan. Verket uppger att han tillsammans med föräldrarna och en syster utvandrade till Kanada sommaren 1977 då han var sju år. Och nu fyller han alltså 43 i november.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: