Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

bancopopular473.jpg
Jacobo González-Robatto som är finanschef för Banco Popular.
Foto: Banco Popular

Kursras för spansk bank

Banco Popular vill ha in upp till 2,5 miljarder euro från sina aktieägare.

Det skriver nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till Bloomberg.

Den utlösande faktorn var ett stresstest som visade att banken egentligen skulle behöva få in ett kapitaltillskott på över 3 miljarder euro, men genom kapitaltillskottetet på 2,5 miljarder euro är planen att banken ska slippa behöva be om statligt stöd.

Banco Populars aktie var börsstoppad på Madridbörsen under förmiddagen och när handeln kom igång igen under eftermiddagen var börskursen ner 10 procent strax före 14-tiden. Vid 16-tiden var aktien drygt -10 procent till 1,5250 euro.

Banken meddelade även att aktieutdelningen som var planerad till oktober 2012 kommer att slopas och att resultatet för helåret kommer att bli en förlust på över 2 miljarder euro. Tidigare prognos var en vinst på 400 miljoner euro.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Vid nuvarande börskurs kring 1,50 euro är Banco Popular värd drygt 3 miljarder euro på börsen. Börskursens utveckling innebär en ganska brant utförsbacke från drygt 10 euro för fem år sedan, det vill säga hösten 2007.

Enligt en uppgift är Banco Popular den fjärde största banken i Spanien och inkluderar den nationellt heltäckande banken Banco Popular Espanol, fem regionbanker, ett bolåneinstitut (Banco Popular Hipotecario), en privatbank för förmögna privatpersoner, ett dotterbolag i Frankrike (som dock har sålts), ett dotterbolag i Portugal (Banco Popular Portugal), ett dotterbolag i USA, en internetbank, ett dotterbolag som förvaltar fastigheter, samt representationskontor i olika länder.

Banco Popular är klart mindre än exempelvis Banco Santander som är värd nästan 60 miljarder euro på Madridbörsen. Medan Banco Popular är baserad i Madrid så är Banco Santander baserad i staden Santander i norra Spanien vid kusten mot Atlanten.

En annan stor spansk bank är BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) värd över 30 miljarder euro på Madridbörsen. Den är också baserad i norra Spanien vid Atlandkursen i staden Bilbao som ligger något längre österut än Santander.

Andra stora banker i Spanien är Banco Sabadell som är baserad i staden Sabadell nästan längst norrut på den spanska medelhavskusten. Banken är värd drygt 6 miljarder euro på Madridbörsen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: