Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Börsintroduktions-aktivitet
nära bottennivåer

Under tredje kvartalet 2012 såldes det ut aktier för 21 miljarder dollar i världen i samband med börsintroduktioner. Det är den näst lägsta nivån sedan finanskrisen.

Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Den största börsintroduktionen under tredje kvartalet 2012 var Japan Airlines den 19 september, medan amerikanska bolag som gitarrtillverkaren Fender och restaurangägaren CKE ställde in sina börsintroduktioner för att de helt enkelt inte tyckte att de fick tillräckligt bra betalt av investerare för de aktier som skulle säljas ut.

Trögheten för börsintroduktioner råder trots att humöret är ganska gott på aktiemarknaden i sig. I USA ligger börskurserna på de högsta nivåerna på mer än fyra år, men smolk i glädjebägaren finns i form av avmattad konjunktur i Kina och statsskuldskris i Europa.

Facebook är den största börsintroduktionen i världen hittills i år, men Facebooks börskurs har i princip halverats sedan bolagets börsintroduktion i maj 2012.

Bloomberg har talat med en aktiechef på Bank of America som uppger att orsaken till den låga aktivitetsnivån för börsintroduktioner beror på att investerare kräver för stora rabatter när aktier ska säljas ut i ett bolag som vill börsintroduceras, vilket gör att bolagen tvekar.

Historiskt har aktier prissatts med 10-15 procent rabatt vid börsintroduktioner jämfört med aktier i jämförbara, redan börsnoterade bolag. Men i rådande läge kräver investerare ibland över 20 procents rabatt skriver Bloomberg.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se får tag på Carl Norell som är presskontakt för Stockholmsbörsen (Nasdaq-OMX):

Vilka börsintroduktioner har gjorts på Stockholmsbörsen hittills i år?
– Hittills i år två noteringar på huvudlistan, båda i juni; Seamless Distribution (flytt från First North) och Arcam (flytt från NGM). På First North har vi haft fem noteringar: Avtech Sweden, Creades, ALM Equity, Mangold och Stureguld, säger han.

Det är alltså bara småbolag och i flera fall har de bara flyttat från en lista till en annan.

Vilka börsintroduktioner är planerade framöver?
– Vi bekräftar inte kommande noteringar innan bolaget i fråga själva via pressmeddelande kommunicerat en tidsplan för notering. Det innebär inte att vi inte har bolag som planerar att notera sig men vi kan inte uttala oss om vilka bolag det är eller när de avser notera sig.

Är aktivitetsnivån hög/låg/varken eller för börsintroduktioner just nu? Varför?
– Just nu kan man konstatera att aktivitetsnivån är relativt låg. Samma sak gäller i hela Europa. Det är framförallt kopplat till osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen inom Europa till följd av den pågående eurokrisen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: