Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

B of A förlikas
i Merrill Lynch-tvist

Den amerikanska storbanken betalar 2,4 miljarder dollar till sina aktieägare i gruppstämningen om att banken inte varnade för Merrill Lynchs brakförluster efter att Bank of America köpt Merrill Lynch.

brianmoynihan170.jpg
Bank of Americas vd Brian Moynihan.
Foto: Bank of America
Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

– Att klara upp den här stämningen tar bort osäkerhet och risk och ligger i våra aktieägares bästa intresse. Genom att lägga dessa långdragna frågor bakom oss kan vi lägga vårt huvudfokus på framtiden och att betjäna våra kunder, säger B of A:s vd Brian Moynihan i en kommentar till förlikningen enligt nyhetsbyrån.

Det var under 2008/2009 som B of A köpte investmentbanken Merrill Lynch för 18,5 miljarder dollar, och bråket har handlat om att B of A inte varnade sina aktieägare för att Merrill Lynchs kommande resultat skulle innebära stora förluster. Att B of A inte varnade för det har lett till utredningar hos myndigheterna, stämningar från aktieägare och kritik från politiker.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Förutom att betala skadeståndsbeloppet i samband med förlikningen deklarerar B of A nu att banken ändra på sina ledningsrutiner.

Bloomberg uppger att förlikningen är den största hittills av en gruppstämning i samband med finanskrisen 2008. Förlikningen innebär att B of A:s resultat kommer att belastas av en extrakostnad på 1,6 miljarder dollar under tredje kvartalet, vilket innebär att banken totalt sett kan komma att visa en förlust under kvartalet.

Bank of Americas tidigare vd Ken Lewis avgick vid årsskiftet 2009/2010 vilket delvis berodde på kontroverserna kring Merrill Lynch. Därefter tillträdde Brian Moynihan som B of A:s vd från 1 januari 2010. Moynihan blev chef för Merrill Lynch efter att B of A köpt Merrill Lynch i september 2008.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: