Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Carnegie-man
till Catella

Mikael Pauli blir ny chef för Catellas förmögenhetsförvaltning från 1 december.

mikaelpauli200.jpg
Mikael Pauli
Foto: Catella
Så säger Mikael Pauli
Pauli själv hör av sig i efterhand via telefon.

– Jag är på semester i Italien och såg den här artikeln om mig i Realtid.se efter en golfrunda.

Pauli bekräftar att han tillträder sitt nya jobb hos Catella den 1 december 2012.

Hur känns det?
– Det känns spännande. Det känns jättespännande, men fortfarande är jag formellt anställd av Carnegie till och med 30 november 2012 även om jag frånträtt min roll och är arbetsbefriad. Så jag väntar gärna med att uttala mig tills jag är på plats på det nya jobbet.

Pauli bekräftar att han på Carnegie var chef för Carnegies ”privatbank” men slutade i juni 2012.

Varför slutade du?
– Det har jag svarat på tidigare när en av dina journalistkollegor frågade om det, så det får du läsa om i den artikeln, säger han.

Realtid.se:s reporter Olof Ehrs skrev i juni 2012 om att Pauli avgår som chef för Carnegies svenska private banking-avdelning.

Carnegie sa då att avgången var ett gemensamt beslut efter en dialog, medan Pauli själv sa rakt av att det skedde efter ”interna dispyter”:

– Vi var inte överens om hur vi skulle driva vidare privatbanksaffären. Då leder det fram till att någon annan får ta vid och leda banken vidare, sa Pauli till Realtid.se då i juni 2012.

Carnegie-veteranen Jan Enberg trädde in som tillförordnad chef för Carnegies private banking-avdelning då i juni 2012 inför utnämningen av en permanent efterträdare.
Det skriver Catella i ett pressmeddelande. Det står att Pauli har bakgrund från både Carnegie, HQ och Handelsbanken och uppges där ha haft ”mångårig erfarenhet från ledande befattningar”. Han ska tillträda sin nya post hos Catella den 1 december 2012.

Rekryteringen uppges vara ett led i att Catella tidigare försökte sälja sin Luxemburg-baserade bank Banque Invik vilket inte lyckades, och nu istället valt att behålla banken och döpa om den till Catella Bank. Banque Invik har en separat kapitalförvaltning och även Catella i Sverige via divisionen Catella Förmögenhetsförvaltning som nu ska samordnas med Banque Inviks motsvarande kapitalförvaltning från och med årsskiftet 2012/2013. Den nya sammanslagna enheten får ett totalt förvaltat kapital på 9 miljarder kronor som Mikael Pauli alltså blir chef för.

Nya Catella Bank kommer förutom kapitalförvaltningen att ägna sig åt in- och utlåning.

– Vi har ambitionen att utveckla en bank som vänder sig till entreprenörer och som kan utgöra ett starkt alternativ till de stora bankernas standardiserade service. Catella Bank gör detta genom att bygga vidare på Catellas starka position hos företags- och fastighetsägare, säger Catella Banks vd Fredrik Sauter i pressmeddelandet. Han var tidigare chef för Catellas förmögenhetsförvaltning (exklusive den som ligger i Banque Invik).

Realtid.se får tag på Sauter själv.

– Vi anser att Mikael Pauli är en av de personer som är vassast inom förmögenhetsförvaltning, och när vi noterade att han slutade på Carnegie så kontaktade vi honom, säger Sauter.

– Sedan dess har vi haft en diskussion kring hur han ser på marknaden och kommit fram till att han är helt rätt för att utveckla vår verksamhet på området.

Det var under senvåren 2012 som Pauli slutade på Carnegie.

– När vi såg att han blev ”ledig” så lyfte vi på ögonbrynen. En person med hans kompetens och kaliber tror vi är väldigt intressant.

De diskussioner Sauter och Pauli har haft har handlat om hur man inom ramen för Catella ska kunna bygga en betydelsefull verksamhet inom förmögenhetsförvaltning på den svenska marknaden, och se till att vi ska kunna utgöra ett alternativ till storbankerna. Diskussionerna pågick från senvåren 2012 i ett par månader.

– Självklart när man anställer en person på den här nivån så har man en lång diskussion så att båda parter känner förtroende för varandra och vet att man har en samsyn i hur ”affären” ska utvecklas.

Sauter själv var tidigare chef för Catellas egen förmögenhetsförvaltning (exklusive Banque Inviks förmögenhetsförvaltning) men är numera vd för Catella Bank (Catellas tidigare egna förmögenhetsförvaltning plus hela Banque Invik). Catella Bank får huvudkontor i Luxemburg där Banque Invik tidigare haft sitt huvudkontor, men Catella Bank kommer även att ha en filial i Sverige utifrån vilket ”en ganska betydande verksamhet” ska byggas här i landet.

Catella Bank har stora expansionsplaner?
– Vår ambition är att utveckla ett väldigt konkurrenskraftigt erbjudande och vara ett alternativ till storbankerna inom det här området. Vi tror att vi är väldigt skickliga på kapitalförvaltning, pensioner, skatter och juridik, vilket gör att vi kommer att kunna locka en hel del entreprenörer och rika privatpersoner i övrigt att komma till oss.

Hela Catella Bank får cirka 140 medarbetare varav cirka 100 i Luxemburg från gamla Banque Invik och 30-40 i Sverige som ska sitta i den svenska filialen. De medarbetarna i Sverige är i praktiken de som kommer från Catellas egna förmögenhetsförvaltning som i sin tur kommer från bolaget EKF (Enskild KapitalFörvaltning) Som Catella köpte under 2011.

Den svenska delen av Catella Bank sitter som övriga Catella i ”Catella-huset” på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Realtid.se har sökt Mikael Pauli själv. Han jobbade tidigare på aktiemäklarfirman HQ och kom till Carnegie efter att HQ kraschat på grund av stora tradingförluster och konkurrenten Carnegie köpte ut HQ:s rörelse i september 2010. Sedan stannade Pauli i Carnegie fram till juni 2012 då han var chef för Carnegies ”privatbank” i Sverige.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Catella som helhet är värt 400-500 miljoner kronor på börsen vid nuvarande börskurs på 5-6 kronor. Resultatet efter skatt uppgick till drygt 20 miljoner kronor under 2011 och 7 miljoner kronor under första halvåret 2012.

Catella har totalt 430 anställda uppdelat på de två affärsområdena Corporate finance (främst finansiell rådgivning kring fastighetsaffärer) samt Kapitalförvaltning som svarar för ungefär hälften var av Catella (vad gäller intäkter och personal). Affärsområde Kapitalförvaltning förvaltar ett totalt kapital kring 40 miljarder kronor varav drygt 30 miljarder kronor i fondförvaltning och 9 miljarder kronor i förmögenhetsförvaltning. Fondförvaltningen består i sin tur av fastighetsfonder på 17 miljarder kronor samt övriga fonder (aktiefonder, räntefonder och hedgefonder) på 14 miljarder kronor.

Affärsområdet Kapitalförvaltning hade ett resultat på 5 miljoner kronor under 2011 och 13 miljoner kronor under första halvåret 2012.

Så här beskriver Catella verksamhetsområdet förmögenhetsförvaltning på sin hemsida:

”Catella erbjuder förmögenhetsförvaltning riktad mot företag och privatpersoner. Förmögenhetsförvaltningen omfattar oberoende kapitalförvaltning och tjänster inom skatt och pensionsrådgivning.

Investeringserbjudandet består av kundanpassad förvaltning, där Catella, baserat på kundens unika situation, sätter samman portföljer anpassade efter kundens behov. Catellas förmögenhetsförvaltning innehar nischad kompetens inom aktier och räntor samt övergripande allokering.”

Förmögenhetsförvaltningen har en egen hemsida (www.catellaformogenhetsforvaltning.se) där Catella Banks vd Fredrik Sauter skriver om att ”Ju mer pengar du tjänar på din investering - desto bättre för oss. Att vi är oberoende är därför inte riktigt sant. Vi är beroende av att det ska gå bra för dig”.

Enligt hemsidan har Catellas förmögenhetsförvaltning fyra hörnpelare:

• Vi är oberoende: Inga dolda avgifter - inga dolda agendor. Vi arbetar enbart för dig och tar ansvar för din förmögenhet precis som att den vore vår egen.
• Förberedd trygghet: Med en sund strategi för din investering så får du ett säkrare sparande. Vi följer hela tiden omständigheterna kring marknaden och anpassar din portfölj därefter.
• Experter på investering: Oavsett vad du vill uppnå med din investering så visar vi vägen - våra modellportföljer kommer i flera olika riskklasser och investeringsformer.
• Vem är du? Vi matchar placeringar utifrån din egen riskprofil och placeringshorisont för att din förmögenhet ska uppnå de bästa förutsättningarna.

Verksamhetens kapitalförvaltning uppges även bygga på en ”rådgivningsmodell” utifrån de fyra parametrarna förståelse, mål, strategi och relation där processen inleds med en förståelse för kunden. ”För att kunna ge dig en bra rådgivning behöver vi lära känna dig”, skriver Catella på hemsidan för sin förmögenhetsförvaltning.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: