Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

bradydougan473.jpg
Brady Dougan som varit vd för Credit Suisse sedan maj 2007. Han fyller 53 i år och är från USA. Tidigare var han chef för bankens investment banking-division och bankens verksamhet i Amerika.
Foto: Credit Suisse

Credit Suisse omorganiserar

Den schweiziska storbanken överväger att sammanföra sin kapitalförvaltning med private banking-verksamheten för att spara kostnader.

Det skriver Financial Times. Credit Suisse har sedan tidigare en ambition att senast år 2013 skära bort ytterligare 1 miljard schweizerfrancs av den årliga kostnadsmassan som led i en anpassning till lägre marknadsaktivitet.

Kapitalförvaltningen är det minsta av Credit Suisses tre affärsområden och enligt FT pågår en intern debatt inom bankens företagsledning om affärsområdet är tillräckligt stort för att bibehållas som eget affärsområde med separat redovisning av affärsområdets utveckling. Ett samgående med private banking-affärsområdet skulle innebära sänkta kostnader inom både administration och ledning.

Vid halvårsskiftet förvaltade Credit Suisses kapitalförvaltning ett kapital kring 360 miljarder schweizerfrancs och affärsområdet svarade för drygt 10 procent av bankens totala resultat.

FT skriver att kapitalförvaltningens organisation redan har minskats kraftigt under de senaste fem åren. År 2007 förvaltade affärsområdet ett kapital på 600 miljarder schweizerfrancs. Därefter har finanskrisen bidragit till en minskning av det förvaltade kapitalet plus att banken har sålt en del av sin kapitalförvaltning till skotska kapitalförvaltningsfirman Aberdeen Asset Management. I somras aviserade Credit Suisse planer på att sälja sin fond som investerar i riskkapitalfonder. Fonden förvaltar ett kapital kring 30 miljarder schweizerfrancs och ska säljas för att banken vill stärka sin ekonomi.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Credit Suisse är värt 26-27 miljarder schweizerfrancs på Zürichbörsen i Schweiz. Börskursen har under de senaste fem åren fallit från en topp kring 70 schweizerfrancs hösten 2007 till nuvarande börskurs kring 20 schweizerfrancs.

Ärkerivalen UBS som är en annan schweiziska storbank är värd 44-45 miljarder schweizerfrancs på Zürichbörsen. Dess aktie har haft en ännu sämre utveckling med ett kursfall från cirka 60 schweizerfrancs hösten 2007 till nuvarande kursnivå på 11-12 schweizerfrancs.

Credit Suisse har ett kontor i Sverige i Stockholm med cirka tio personer anställda. Bankens private banking-affärsområde med kapitalförvaltning åt välbeställda privatpersoner finns inte i Sverige, men övriga affärsområden kan finnas här. Personerna på kontoret är ”väldigt nischade” i sin inriktning. Det är Anders Börjefors som är Credit Suisses Sverigechef.

Credit Suisse har knappt 50.000 anställda enligt sin hemsida. Bankens tre affärsområden är private banking, investment banking och asset management.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: