Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

M&A på lägsta nivån
sedan finanskrisen

Ökad oro för att konjunkturen tappar fart är en dämpande faktor.

Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till statistik som visar att det genomförts företagsköp och samgåenden (M&A; ”Mergers and Acquisitions”) för 446 miljarder dollar i världen hittills under det tredje kvartalet 2012, vilket är den lägsta nivån sedan tredje kvartalet 2009.

För 2012 som helhet väntas nu M&A-nivån hamna på 2.000 miljarder dollar motsvarande en nedgång med 15 procent jämfört med 2011. Det är den lägsta nivån de senaste tre åren.

Finansieringen är inget problem eftersom bolag runt om i världen sitter med över 3.400 miljarder dollar i sina kassor, men det som håller nere aktivitetsnivån är enligt Bloomberg en oro för den europeiska statsskuldskrisen och en ekonomisk avmattning i Kina.

– Vd:arna har pengarna men de har inte övertygelsen. Jag ser ingen större förändring av aktivititetsnivån inom överskådlig framtid, säger en M&A-rådgivare på amerikanska investmentbanken Perella Weinberg till Bloomberg.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Geografiskt är den minskade M&A-aktiviteten mest påtaglig i Europa som har svarat för affärer för 92 miljarder dollar under tredje kvartalet 2012, medan Amerika ligger på 248 miljarder dollar och Asien på 105 miljarder dollar enligt nyhetsbyrån. Europa ligger därmed bara på en andel strax över 20 procent vilket är den lägsta andelen sedan 2010 för regionen.

Statliga kinesiska oljebolaget Cnoocs bud på kanadensiska oljebolaget Nexen är den enda M&A-affären som överstiger 10 miljarder dollar under tredje kvartalet 2012.

En trend är att det är många M&A-affärer mellan landgränser (cross-border takeovers). Hittills i år har M&A-affärer mellan landgränser gjorts för över 720 miljarder dollar runt om i världen. Trenden väntas fortsätta om samgåendet mellan Hollandsbaserade flyg- och försvarskoncernen EADS och brittiska försvarskoncernen BAE Systems blir av. Samtal mellan parterna pågår där.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: