Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

Fem personer friade från
brottsundersökning om HQ

Åklagaren Martin Tidén har inte funnit stöd för att Pernilla Ström, Carolina Dybeck, Anne-Marie Pålsson, Thomas Erséus och Johan Piehl begått något brott i HQ-härvan, och avför dem från förundersökningen. Men fyra personer är fortsatt misstänkta.

Det bekräftar Tidén för Realtid.se.

– Det går inte att bevisa att de här personerna skulle ha gjort sig skyldiga till brottslighet enligt de bevis vi har gått igenom i det ganska omfattande materialet.

Däremot kvarstår fyra personer som Tidén inte vill namnge och inga nya personer har tillkommit.

Enligt Tidén ska förundersökningen vara klar vid årsskiftet 2012/2013.

Vid sidan om brottmålet kring HQ så kvarstår civilmålet där olika personer och bolag krävs på nästan 3 miljarder kronor i skadestånd på grund av HQ-kraschen enligt en stämning från dagens HQ som är restbolaget efter den kraschade aktiemäklarfirman. Alla ovannämnda fem personer som nu avförts från brottsundersökningen är fortfarande med i civilmålet där de hör till de som krävs på jättebeloppet i skadestånd.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se får tag på advokat Jonas Benedictsson på advokatfirman Baker & McKenzie som företräder Pålsson, Ström och Dybeck i skadeståndsmålet. Han berättar att Ekobrottsmyndigheten fattade beslut i måndags om att avföra de tre kvinnorna från brottsutredningen och att de fick besked om det idag onsdag.

Utöver att företrädas av Baker & McKenzie i skadeståndsmålet har de tre sina egna offentliga försvarare i form av advokat Peter Althin som anlitas av Pålsson, advokat Sture Larsson som anlitas av Ström och advokat Lars-Göran Bergström som anlitas av Dybeck.

Advokat Jonas Benedictsson uppger att de tre som han företräder (Pålsson, Ström och Dybeck) avförts från förundersökningen eftersom åklagaren säger att det inte går att bevisa att de har begått brott.

– Åklagaren har även sagt att han inte tror att det förhållandet kommer att ändras under det fortsatta utredningsarbetet, och därför så avförs de från utredningen, säger Benedictsson.

Advokaterna Andreas Rönnheden och Lars-Olof Svensson från advokatbyrån Wistrand företräder någon person både i brottmålet i skadeståndsmålet men Rönnheden vill inte ge några kommentarer.

Det var först åklagaren Bernt Berger på ekobrottsmyndigheten som inledde förundersökningen om brott kring HQ och när han slutade våren 2012 så övertogs ärendet av Martin Tidén som har suttit med utredningsmaterialet hela sommaren 2012 och gått igenom det väldigt noggrannt.

Tror du att någon kommer att bli fälld i brottmålet?
– Det har jag ingen uppfattning om. Jag vet inte vad de kommer fram till och vilket underlag som ekobrottsmyndigheten sitter på. Det kan jag inte bedöma, säger Benedictsson.

Och kommer HQ att få rätt att kräva det skadestånd på nästan 3 miljarder kronor de begär av alla parter?
– Där vet jag inte heller vilket underlag de får fram, men jag tror att det blir väldigt svårt att nå framgång i det mot de personer vi företräder (Ström, Pålsson och Dybeck). Men exakt hur det ser ut i övrigt kan jag inte uttala mig om. Jag har inte den inblicken.

Om de som är föremål för brottsutredningen blir åtalade och dömda kan de enligt Benedictsson sannolikt få fängelsestraff.

– Men ingen trodde att Ström, Dybeck och Pålsson skulle kunna bli åtalade i den processen, åtminstone inte vi eftersom de inte har begått något brott.

Kan man vara säker på att de inte har begått något brott?
– Det kan man kanske inte, men om man har satt sig in i vad det handlar om och vilka som har gjort vad och hur det här har sett ut, så är det inte särskilt svårt att komma fram till att varken Ström, Pålsson eller Dybeck har begått något brottsligt.

Men det handlar väl inte bara vad man gjort utan även om man som styrelseledamot ha undgått att exempelvis undersöka HQ:s tradingverksamhet närmare innan de stora tradingförlusterna som ledde till kraschen av firman?
– Vi delar inte uppfattningen att Ström, Dybeck och Pålsson på det sättet brustit i sitt arbete som styrelseledamöter i HQ men det är vad (restbolaget) HQ påstår.

Enligt Benedictsson har det inte förekommit någon skriftväxling med ekobrottsmyndigheten från Ströms, Dybecks och Pålssons sida, men däremot var de hos myndigheten på förhör i vintras.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Juridik

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: