Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

lloydblankfein473.jpg
Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein som personligen kommer att ringa upp och gratulera alla de cirka 100 nya partners i banken i mitten av november.
Foto: Goldman Sachs

Färre nya partners
inom Goldman Sachs

Investmentbanken väntas i november befordra 10 procent färre medarbetare till den högsta nivån ”partner” jämfört med förra omgången för två år sedan.

goldmansachstower200.jpg
Skyskrapan Goldman Sachs Tower i Jersey City på andra sidan Hudson-floden från Manhattan i New York.

Byggnaden stod klar år 2004 och Goldman Sachs hade planer på ett jättekomplex inklusive hotell och utbildningscampus, men personalens skepsis var stor, särskilt Goldman Sachs börsmäklare som inte ville flytta ifrån Wall Street på Manhattan. Det gjorde att det dröjde ända tills 2008 innan banken fyllt de översta våningarna i huset. Inledningsvis var det 4.000 Goldman Sachs-anställda som flyttade in i huset varav mest administrativ personal.

Banken har även ett annat stort hus på Manhattan precis på andra sidan Hudson-floden, och kör sina medarbetare av och an på floden i färjor vilket Goldman Sachs kallar för sin ”Venedig-strategi”.
Foto: Wikipedia
Det skriver Financial News med hänvisning till Financial Times. Goldman Sachs utser nya partners bland bankens medarbetare vartannat år, så senaste omgången var år 2010 då 110 medarbetare utsågs till nya partners i banken. I år kanske det alltså inte blir fler än cirka 100 nya partners. New York Times skrev i juni att det kan bli färre än 100 nya partners i år i Goldman Sachs.

Minskningen har enligt FT att göra med de tuffare omvärldsförutsättningarna med slagiga finansmarknader och nya, hårdare regler som bankerna måste följa. Det har lett till krav på kostnadssänkningar och därmed personaluppsägningar. Men en källa uppger för tidningen att antalet nya partners även beror på hur många av kandidaterna som eventuellt väljer att lämna banken under de kommande månaderna.

Dessutom är det endast ett fåtal år under Goldman Sachs historia som det har utsetts över 100 nya partners. Som nämnts utsågs 110 nya partners 2010 och det var 115 personer 2006. Men 2008 var det 94 personer, 2004 99 personer och 2002 78 personer.

Tidigare var det väldigt betydelsefullt att bli partner i Goldman Sachs då banken ännu var privatägd och i praktiken ägd av sina partners som delade på bankens vinster varje år. Sedan 1999 är Goldman Sachs börsnoterat och ägs av aktieägarna, men fortfarande får partnerskaran dela på en särskild del av Goldman Sachs vinster och titeln anses dessutom väldigt prestigefylld eftersom den i sig ger högre lön, mer inflytande och förtur till de bästa jobben i banken. Som nyutnämnd partner blir man dessutom uppringd och gratulerad av Goldman Sachs självaste vd Lloyd Blankfein personligen.

Goldman Sachs hade 32.300 anställda i slutet av juni 2012. New York Times skrev i januari 2012 att banken hade 442 partners i slutet av december 2011. Den enda svensken bland Goldman Sachs nuvarande partners är Martin Wiwen-Nilsson som var en av de 94 personer som utsågs år 2008. Financial News skrev våren 2011 om att han är chef för Goldman Sachs London-baserade avdelning som arrangerar obligationslån i tillväxtländer. Enligt FT har antalet partners traditionellt uppgått till 1-2 procent av det totala antalet anställda i banken, där det även ligger i dagsläget.

FT skriver att nomineringsprocessen för årets nya partners i Goldman Sachs varade till och med sommaren, och att det nu pågår en fortsatt genomgång av kandidaterna som kommer att vara fram till mitten av november då de nyutnämnda utses. Genomgången fram tills dess innebär bland annat att befintliga partners pratar runt med folk i banken som känner kandidaterna.

Goldman Sachs är i skrivande stund värt totalt 56 miljarder dollar på New York-börsen vid nuvarande börskurs kring 113 dollar på New York-börsen. Banken visade ett nettoresultat på 4-5 miljarder dollar under helåret 2011. Under första kvartalet 2012 blev nettoresultatet över 2 miljarder dollar och under det andra kvartalet blev det knappt 1 miljard dollar. Goldman Sachs ska offentliggöra sitt resultat för tredje kvartalet 2012 under oktober 2012 och enligt FT räknar aktieanalytikerna med att resultatet kommer att bli ganska starkt trots den turbulenta omvärlden och de hårdare bankreglerna.

Långsiktigt är Goldman Sachs-aktien i en fallande trend från en toppnivå för börskursen på nästan 240 dollar hösten 2007 till nuvarande börskurs kring 113 dollar. Då, efter hösten 2007 föll aktien kraftigt ner till en bottennivå kring 50 dollar hösten 2008 för att sedan nå en ny topp på nästan 190 dollar hösten 2009. Men därifrån har det alltså varit utförsbacke till nuvarande börskurs.

Enligt en diskussion är Goldman Sachs anställda inte lika effektiva som tidigare. År 2011 hade banken 33.300 anställda som genererade intäkter på 29 miljarder dollar och en vinst på 2,5 miljarder dollar. Det är nästan 11.000 fler anställda än vad banken hade år 2005 men intäkten per anställd var 25 procent lägre och vinsten per anställd mer än 70 procent lägre år 2011 jämfört med 2005.

Även om Goldman Sachs partners får dela på en särskild bonuspool av bankens vinster så måste man inte vara partner för att få bonus på Goldman Sachs, utan nyckelpersoner på Goldman Sachs i övrigt kan mycket väl också få bonus. Totalt hade Goldman Sachs personalkostnader inklusive bonusar (så kallad ”diskretionär kompensation”) på över 12 miljarder dollar under 2011. Det motsvarar en genomsnittlig ersättning på cirka 200.000 kronor per anställd (inklusive både fast lön och eventuell bonus). Men i praktiken är det några få hundra nyckelpersoner inom Goldman Sachs som får dela på det mesta av bankens totala bonusersättningar.

Den totala ersättningsnivån på 12 miljarder dollar till de anställda under 2011 innebar en minskning med över 20 procent samtidigt som antalet anställda sjönk med 7 procent. Under första kvartalet 2012 uppgick ersättningsnivån till drygt 4 miljarder dollar vilket var en minskning med 16 procent och under det andra kvartalet 2012 var den knappt 3 miljarder dollar motsvarande en minskning med 9 procent.

Den totala ersättningsnivån som andel av Goldman Sachs intäkter uppgick till 42-43 procent under 2011 och till 44 procent under första halvåret 2012.

Intäkterna föll med 26-27 procent under 2011, 16 procent under första kvartalet 2012 och 9 procent under andra kvartalet 2012.

Goldman Sachs har affärsområdena Investment banking, Institutional client services, Investing & lending, Investment management. Nästan 60 procent av intäkterna kommer från Institutional client services som bland annat verkar omfatta mäkleri av aktier, obligationer, valutor och råvaror. Affärsområde Investment banking omfattar bland annat rådgivning vid företagsköp, börsintroduktioner och nyemissioner. Det affärsområdet svarar för 10-15 procent av Goldman Sachs totala intäkter men minskade intäkterna med över 10 procent under första halvåret 2012.

Svensken Claes Dahlbäck är en av styrelseledamöterna i Goldman Sachs högsta styrelse som totalt består av tio styrelseledamöter. Dahlbäck var under perioden 1978-1999 vd för familjen Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se får tag på Carl Palmstierna som var partner i Goldman Sachs på 90-talet.

– Det var så länge sedan då det var helt andra omständigheter än dagens Goldman Sachs. Det är inte relevant jämfört med idag.

Enligt Palmstierna fanns det på den tiden kring mitten och slutet av 90-talet totalt 135 partners i Goldman Sachs varav Palmstierna var den enda svensken.

Var det så då att partnerskaran på 135 personer delade på Goldman Sachs totala vinster varje år?
– Att vara partner i Goldman Sachs innebar att man som privatperson var med och tog en obegränsad risk för bankens samtliga åtaganden på enskild och ömsesidig basis, och då var Goldman Sachs balansräkning många gånger större än någon av de svenska bankernas balansräkningar. Alla partners tillgångar ingick i balansräkningen inklusive var och ens privata hus och bilar.

Det innebar alltså stora risker för alla partners?
– Det var väldigt stora risker.

Men det gick väl alltid bra för banken?
– Nej, exempelvis så hade Goldman Sachs en förlust på över 1 miljard dollar år 1994 på grund av tradingförluster. Då fick alla partners personligen dela på det. Men det var en väldigt annorlunda epok.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: