Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Gömda miljarder åter till Sverige

Nya regler gör att gömda pengar i Schweiz nu tas hem till Sverige.

I år har närmare 3.000 självrättelser gett drygt 1 miljard kronor i skatteintäkter. Och fler självrättelser väntas komma efter det nya skatteavtalet som trädde i kraft 5 augusti, enligt Dagens Industri.

Sedan den 5 augusti, då skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz trädde i kraft, har Skatteverkets möjligheter att undersöka om oskattade svenska pengar göms i Schweiz ökat.

Totalt arbetar 200 tjänstemän på myndigheten med kontroll av inkomster och kapital utomlands.

De ökade kontrollmöjligheterna har lett till en flodvåg av självrättelser, där svenskar tar hem sina pengar för beskattning från så kallade skatteparadis. Genom att göra en självrättelse slipper dessa personer skattetillägg och åtal för skattebrott.

Sverige har tecknat 38 liknande informationsavtal, varav 20 har trätt i kraft, enligt DI.

– Vi ser i betalningsströmmarna att mycket kapital flyttas tillbaka till Sverige. Under fjolåret strömmade det in 10 miljarder kronor från Schweiz och andra länder där vi har avtal om information. Flödet sker främst genom frivilliga rättelser, säger Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till DI.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Omkring hälften av de frivilliga rättelserna som har kommit in kommer från Schweiz. Nu finns förhoppningar att avtalet som trädde i kraft den 5 augusti i år ska leda till ännu fler självrättelser.

Skatteverket uppskattar att det finns undanhållen skatt på 12-15 miljarder kronor per år.

Även de schweiziska bankerna, som vill tvätta bort sitt solkiga rykte, har ett intresse av att få kunderna att sluta gömma sina tillgångar. Skattejuristen Staffan Andersson förklarar för DI att samtliga storbanker i Schweiz tänker lika och kommer slänga ut de kunder som inte kan visa att de redovisar sina pengar i Sverige.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: