Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

rbs473.jpg
RBS vd Stephen Hester.
Foto: RBS

RBS roll i skandal
större än befarat

När det framkom att brittiska storbanken Barclays manipulerat referensräntor ledde det till böter på 3 miljarder kronor samt styrelseordförandes och vd:s avgångar. Nu finns uppgifter om att skotska storbanken RBS inblandning är mer omfattande än väntat.

Beskedet är kontroversiellt eftersom RBS numera ägs till över 80 procent av brittiska staten som fick gå in och rädda banken i samband med finanskrisen 2008/2009, och Realtid.se har skrivit på sistone om att RBS vd Stephen Hester kämpar med att sänka bankens kostnader ytterligare för att få ordning på lönsamheten.

Det var i slutet av juni 2012 som Barclays dömdes till böterna av olika instanser i USA och Storbritannien, och strax därefter avgick bankens styrelseordförande Marcus Agius och vd:n Bob Diamond. Banken hade manipulerat med referensräntorna ända sedan år 2005, dels för att bankens handlare skulle tjäna pengar på sina positioner och dels för att få banken att se ekonomiskt starkare ut under finanskrisen.

I början av juli 2012 inledde brittiska ekobrottsmyndigheten en mer omfattande utredning av manipulationerna och det framkom att Barclays inte var den enda bank som varit inblandad. Finansinspektioner i minst sju länder uppges nu vara involverade i att utreda manipulationer av Libor och liknande referensräntor i andra länder. Ett 20-tal storbanker har nämnts i olika utredningar och domstolsärenden. Enligt Bloomberg utreds ett dussintal banker av olika finansinspektioner runt om i världen för eventuella manipulationer av referensräntor.

Från RBS har framkommit att banken har sparkat fyra handlare för deltagande i manipulationerna, men nyhetsbyrån skriver nu att olika chefer på RBS (Royal Bank of Scotland) generellt tolererat och deltagit i manipulationerna av Libor-räntan och andra räntor runt om i världen. Bankens roll är alltså i så fall mycket mer omfattande.

Exempelvis finns en mejlkonversation från Jezri Mohideen som var en valutachef hos RBS i Singapore. Han skickade vid ett tillfälle i slutet av 2007 uttryckliga instruktioner till bankens handlare i London om att sänka de räntenivåer som RBS skickade som input för att fastställa den officiella Libor-räntan den dagen. Och handlarna lydde instruktionerna, uppger anonyma källor för Bloomberg.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Det aktuella fallet var inte heller någon engångsföreteelse. Enligt nyhetsbyrån brukade RBS handlare och deras chefer under perioden 2007-2010 att rutinmässigt påverka de inputräntor RBS skickade in för fastställandet av den officiella Libor-räntan, i syfte att tjäna pengar på deras olika positioner i derivatinstrument. Det uppger anställda, finansinspektioner och advokater som Bloomberg har talat med.

Och manipulationerna uppges inte bara omfatta vad som har hänt inom RBS, utan anställda hos RBS ska även ha samordnat sig med kollegor på andra banker om vad räntenivåerna skulle läggas skriver nyhetsbyrån. En advokat uppger för Bloomberg detta agerande var utbrett bland bankerna och att handlarna själva inte upplevde agerandet som otillåtet.

Nivåerna på en referensränta som Libor har stor betydelse eftersom räntor på många andra lån styrs av nivån på Libor. Bloomberg skriver att lån för över 2.000 miljarder kronor har en ränta kopplad till Libor-räntan. Det är alltifrån bostadslån till studentlån.

Bloomberg skriver i en separat artikel under tisdagen om att de brittiska bankernas branschorganisation BBA i dagsläget samordnar det dagliga fastställandet av Libor-räntan men att organisationen överväger att upphöra med det sedan skandalen med manipulationer av Libor uppdagades. Brittiska finansinspektionen FSA har inlett en utredning av Libor-räntan, och BBA uppger nu att organisationen skulle stödja ett förslag om att någon annan aktör samordnar Libor-räntan istället för BBA. Exempelvis har amerikanska finansministern Tim Geithner sagt att ”privata, oreglerade aktörer som BBA inte bör samordna referensräntor som Libor”.

Nyhetsbyrån skriver att det från allra första början var BIS (Bank for International Settlements) som under 2008 reste misstankar om att Libor-räntan manipulerades. BIS är de nationella centralbankernas internationella organisation.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: