Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

providencecvc473.jpg

Foto: Providence Equity, CVC Capital Partners

Ägarandelar säljs ut i
riskkapitalbolags-jättar

Providence har sålt ut en ägarandel på 10 procent i sig själv till en amerikansk pensionsfond och en statlig kapitalfond. Och kort innan dess sålde brittiska riskkapitalbolaget CVC ut en ägarandel på 10 procent i sig själv till tre statliga kapitalfonder.

Det skriver Altassets.net med hänvisning till Wall Street Journal. Providence baserat i USA är inriktat på att investera i bolag i mediabranschen och var bland annat delägare i svenska kabel-tv-bolaget Com Hem under perioden 2006-2011. Enligt Altassets.net har nu Providences vd och medgrundare Jonathan Nelson skickat ut ett brev till investerarna i Providences fonder om att Providence har sålt ut ägarandelen på 10 procent. Enligt brevet ska pengarna från försäljningen gå till att finansiera tillväxtåtgärder inklusive investeringar i Providences egna befintliga och framtida riskkapitalfonder samt internationell expansion. Providence uppges dock inte ha några planer på att börsintroducera sig.

Beskedet kommer bara några dagar efter att det framkommit att brittiska riskkapitalbolaget CVC Capital Partners sålt ut en ägarandel på 10 procent av sig till tre statliga kapitalfonder varav Singapores och Kuwaits kapitalfonder utgör två medan den tredje uppges vara en icke namngiven statlig kapitalfond från ett land i Asien. Som delägare i CVC (som förvaltar CVC:s riskkapitalfonder) får ägarna en andel av CVC:s förvaltningsintäkter och även förtur till att investera i CVC:s fonder.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Det senaste pressmeddelandet på Providences egen hemsida är från juni 2012 och enligt det förvaltar bolaget ett kapital på 23 miljarder dollar i åtaganden från de som investerar i bolagets fonder, och totalt har Providence investerat i över 100 bolag i över 20 länder sedan Providence grundades år 1989. Enligt texten på Providences själva hemsida förvaltar bolaget ett kapital på 27 miljarder dollar och där står det att bolaget har investerat i över 130 bolag sedan starten. Providences senaste fond restes år 2007 före den allmänna finanskrisen 2008/2009 med ett kapital på hela 12 miljarder dollar.

Medan Providence grundades 1989 så står det på CVC:s hemsida att CVC grundades 1981 och nu har cirka 250 medarbetare runt om i världen. Enligt CVC:s senaste pressmeddelande från september har firman genom åren fått in 44 miljarder dollar i kapital från investerare och 290 investeringar har gjorts i bolag inom olika branscher och i olika länder. Det sammanlagda investeringsbeloppet genom åren uppges uppgå till 167 miljarder dollar.

CVC är exempelvis delägare i svenska godistillverkaren Cloetta med en ägarandel på 32 procent även om de har sagt att ägarandelen ska minskas och säljas ut på sikt. I Cloettas styrelse sitter Peter Törnquist och Robert-Jan van Ogtrop som representanter från CVC varav Törnquist är partner och Nordenchef i CVC. Bland CVC:s övriga investeringar finns exempelvis bolaget som äger rättigheterna till biltävlingsserien Formel 1 och det italienska telefonkatalogbolaget Seat Pagine Gialle (motsvarande Eniro i Sverige).

Providence äger exempelvis det svenska utbildningsföretaget Academedia. Det var svenska riskkapitalbolaget EQT som tillsammans med Providence köpte ut Academedia från börsen år 2010. I dagsläget har EQT en ägarandel på 80 procent och Providence en ägarandel på 18 procent.

Enligt en lista är amerikanska TPG världens största riskkapitalbolag med ett rest kapital på över 50 miljarder dollar per april 2011, följt av Goldman Sachs Capital Partners och Carlyle. (Det var tidigare Carlyle som delägde Com Hem med Providence.) Enligt listan kommer CVC på plats nummer åtta med ett rest kapital på 25 miljarder dollar och Providence på plats 19 med 12 miljarder dollar.

Listan omfattar världens 50 största riskkapitalbolag vilket är nästan bara amerikanska bolag samt några brittiska, men även två svenska; Nordic Capital med ett kapital på 9 miljarder dollar och EQT med 7 miljarder dollar. Nordic Capital är bland annat storägare i Cloetta tillsammans med CVC. Medan CVC som nämnt äger 32 procent av Cloetta så äger Nordic Capital 24 procent. Robert Andreen är en frontfigur för Nordic Capital medan Conni Jonsson är en frontfigur för EQT.

Det var brittiska riskkapitalbolaget BC Partners som år 2011 köpte Com Hem av Providence och Carlyle, och innan dem var det EQT som ägde Com Hem.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: