Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

rbs473.jpg
RBS vd Stephen Hester.
Foto: RBS

RBS skär ner på fler
inom investment banking

Den skotska storbanken säger upp ytterligare 300 personer.

Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Tidigare hade RBS som plan att säga upp 3.500 anställda inom sin investment banking-verksamhet till och med slutet av 2013, men det utökas nu till 3.800 anställda. 3.000 av uppsägningarna ska ha genomförts under 2012.

Enligt Bloomberg framgår beskedet av presentationsbilder som har skickats ut till analytiker av John Hourican som är chef för RBS investment banking-verksamhet (affärsområde ”Markets and international banking”) inför en analytikerpresentation. Chris Kyle är finanschef för affärsområdet och sa under presentationen att bankens arbete med att kontrollera kostnadsnivån ”pågår” skriver nyhetsbyrån. Enligt honom kan man säga att det nästan är säkert att RBS kommer att klara av att genomföra de personaluppsägningar som planeras för 2012.

– Kostnadsnedskärningar är egentligen det enda som RBS verkligen har full egen kontroll över, säger en analytiker till Bloomberg.

En av cheferna inom RBS investment banking-verksamhet sa dock under presentationen att tredje kvartalet 2012 varit lite bättre än väntat. Särskilt augusti uppgavs aktivitetsnivån ha varit högre än på flera år.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


RBS vd Stephen Hester har tagit i med hårdhandskarna för att få ordning på bankens lönsamhet. RBS fick problem under finanskrisen så att brittiska staten fick gå in och rädda banken som nu ägs till 82 procent av staten. Hester tillträdde som RBS vd när den internationella finanskrisen var som mörkast i november 2008. Bloomberg skriver att han har reducerat bankens tillgångar med 800 miljarder pund och skurit ner på 36.000 anställda.

RBS är värt motsvarande knappt 330 miljarder kronor på Londonbörsen. Det kan jämföras med de svenska storbankerna; Nordea som är värd knappt 270 miljarder kronor, Handelsbanken värd drygt 150 miljarder kronor, Swedbank värd 140 miljarder kronor och SEB värd 120 miljarder kronor.

Bland övriga brittiska banker finns Barclays värd knappt 290 miljarder kronor och Lloyds värd 300 miljarder kronor. En som är värd klart mer är dock HSBC med ett börsvärde på över 1.100 miljarder kronor. Även Standard Chartered är värd mycket med ett börsvärde på nästan 380 miljarder kronor.

RBS-aktien var uppe i motsvarande över 4,40 pund hösten 2007. Därifrån kanade kursen ner till 1 pund i början på 2009, och nu ligger den kring 2,70 pund.

Jämfört med börsvärdet på drygt 30 miljarder pund genererade RBS ett rörelseresultat på knappt 2 miljarder pund under första halvåret 2012 och om man exkluderar engångsposter blev rörelseresultatet drygt 3 miljarder pund under perioden.

Enligt sin hemsida har RBS 143.000 anställda varav 90.000 i Storbritannien.

Som jämförelse hade Nordea 32.000 anställda i slutet av juni 2012, Handelsbanken kring 11.000 anställda, SEB 17.000 anställda och Swedbank knappt 16.000 anställda.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: