Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

burgerking473.jpg
Burger Kings hamburgare ”The Angus XT Bacon & Cheese”. Den består av en 175-gramsburgare med nötkött som är certifierat att komma från Angus-rasen.
Foto: Burger King

Aktiemäklare har flytt
i Burger King-härva

En aktiemäklare i USA hjälpte sin kund att tjäna nästan 2 miljoner dollar på riskkapitalbolaget 3G Capitals bud på Burger King i USA. Nu har mäklaren flytt och hans konton frusits.

Det skriver Altassets.net. Det var år 2010 som 3G Capital med brasilianaren Jorge Paulo Lemann i spetsen la ett bud på Burger King i USA för drygt 3 miljarder dollar motsvarande en budkurs som låg 46 procent över dåvarande börskurs. Sedan dess har en aktiemäklare anklagats för att i samband med budet ha hjälpt sin kund att tjäna över 1,6 miljoner dollar (10-11 miljoner kronor) med hjälp av otillåten förhandsinformation (insiderinformation) om att budet skulle komma.

Och nu rapporterar amerikanska finansinspektionen SEC att mäklaren har flytt från USA och fått sina tillgångar frusna, skriver Altassets.net. Enligt hemsidan SECactions.com står det om att det gäller målet SEC mot aktiemäklaren Waldyr Da Silva Prado Neto. Han är brasilianare men bodde i Florida och var anställd av amerikanska banken Wells Fargo. 3G Capital Partners la sitt bud på Burger King Holdings den 2 september 2010.

Mäklaren hade sedan tidigare en kund som brukade delge mäklaren ”hemlig information”, och innan Burger King-budet så överförde kunden 50 miljoner dollar till 3G Capital vilket Prado uppgav till Wells Fargo var avsett för att köpa en ägarandel i Burger King. Efter överföringen och före Burger King-budet så hade mäklaren upprepade kontakter med kunden, och under den perioden så köpte Prado själv Burger King-aktier och tipsade andra som också köpte Burger King-aktier. Prado skickade mejl till sina vänner och mejlen antyder men säger inte uttryckligen att han kände till att Burger King skulle bli uppköpt.

Och nu har alltså Prado flytt. Prado och hans vänner uppges ha tjänat över 2 miljoner dollar (13 miljoner kronor) på insiderköpen av Burger King-aktier innan budet kom, för att sedan kunna sälja dem till den långt högre budkursen efter budet. SEC anser att Prado har brutit mot den amerikanska börslagens avsnitt 10b och 14e som handlar om insiderbrott, och rättsprocessen i målet pågår nu skriver alltså SECactions.com om en uppdatering av ärendet som registrerades i torsdag i förra veckan (den 20 september 2012).

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Efter 3G Capitals bud har Burger King återigen börsintroducerats på New York-börsen nu i juni 2012 och har där ett börsvärde kring 5 miljarder dollar vid nuvarande börskurs krign 14 dollar. 3G Capital kvarstår som delägare med en ägarandel på 71 procent medan hedgefondbolaget Pershing Square lett av William Ackman har en ägarandel på 11 procent. 3G Capital fick ut 1,4 miljarder dollar kontant från aktieutförsäljningen i samband med börsintroduktionen.

3G Capitals uppköpsbud i september 2010 föranleddes av att riskkapitalbolaget TPG först sålde ut en ägarandel på 31 procent av Burger King för 24 dollar per aktie. urger King hade några goda år under perioden 2004-2009 med god vinsttillväxt, men därefter drabbades bolaget av den allmänna finanskrisen åren 2007-2010 då intäkterna fallit (trots att exempelvis konkurrenten McDonald's intäkter har vuxit under samma period). yhetsbyrån Bloomberg skriver att Burger Kings intäkter har stagnerat sedan budet, vilket gjort att bolaget börjat experimentera med nya produkter på menyn och hemleveranser. Ackman från Pershing Square har sagt att Burger King ska expandera internationellt och öppna nya restauranger för att öka vinsterna.

– Vi har en jättemöjlighet att bygga på tillväxten och igenkänningen av vårt globala, ikoniska varumärke, har Burger Kings finanschef Daniel Schwartz sagt till Bloomberg. Burger King ska bland annat växa i Brasilien, Ryssland och Kina och kan komma att öppna restauranger även i Indien skriver nyhetsbyrån.

Totalt har Burger King över 12.500 restauranger varav 90 procent genom franchisingavtal. I Sverige finns det börsnoterade bolaget Nordic Service Partners (NSP) som driver över 50 Burger King-restauranger i Sverige och Danmark på franchisebasis. SP är värt kring 100 miljoner kronor på Stockholmsbörsen och har tjänat en nettovinst på 3 miljoner kronor under de senast rapporterade tolv månaderna. Aktiemäklarfirman Remium räknar med att NSP ska kunna tjäna en nettovinst på 5 miljoner kronor 2012, 17 miljoner kronor 2013 och 30 miljoner kronor 2014. Om vinsten för 2014 infrias innebär det ett p/e-tal på 3 vid nuvarande börskurs kring 9 kronor.

NSP har dock en hög skuldsättning med en nettoskuld kring 160 miljoner kronor i slutet av juni 2012 att jämföra med börsvärdet kring 100 miljoner kronor. Bland annat har Robert Weils investmentbolag Proventus lånat ut 50 miljoner kronor till NSP. I övrigt har NPS tagit lån från SEB. SP:s finanschef Johan Wedin är dock inte oroad.

– Vi är i en expansionsfas och expanderar snabbt. Vi har hittat många bra lägen för nya restauranger och öppnar fler. Det räknar vi med kommer att fortsätta, säger han.

Bland annat har en ny Burger King-restaurang nyligen öppnats i Löddeköpinge och nya är på gång i Ödeshög och Nyköping.

– Vi har många bra lägen, men samtidigt tar det lång tid att etablera en ny restaurang. Det kan ta 1-3 år innan en ny restaurang är helt klar och färdigbyggd och igång, säger Wedin.

Aktiemäklarfirman Erik Penser anser att NSP-aktien har stor potential samtidigt som risken i aktien uppges vara hög enligt en analys från 14 september. Penser räknar med något lägre resultattillväxt än Remium. Medan Penser räknar med ett resultat per aktie på 0,40 kronor, 1,44 kronor och 1,95 kronor för 2012, 2013 och 2014 så räknar Remium med 0,47 kronor, 1,47 kronor och 2,60 kronor för 2012-2014 att jämföra med NSP:s nuvarande börskurs på 9 kronor.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: