Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

MANNEN BAKOM BLOOMBERG-KAMPANJEN:
ecaprogram473_2.jpg
Melville Ten Cate, mannen bakom det holländska bolaget ECA Program BV.
Foto: Quote, ECA Program

”Han är en bluff”

Journalisten Stefan Vermeulen på holländska affärstidningen Quote varnar för affärsmannen Melville ten Cate (bilden) som ligger bakom bolaget ECA Program som vill ta in 1,2 miljarder euro från investerare.

stefanvermeulen200.jpg
Stefan Vermeulen, journalist på holländska affärstidningen Quote.
Foto: Quote
Realtid.se skrev tidigare under fredagen om holländska bolaget ECA Program som i veckan haft en annons på amerikanska nyhetsbyrån Bloombergs hemsida där en obligationsemission på 1,2 miljarder euro marknadsförs till investerare.

Pengarna ska användas för att köpa in stridsflygplan. Tanken är att ECA Program ska agera underleverantör åt olika länders militärer och delta i deras militära övningar som utbildning och träning.

I ECA Programs pressmeddelande från augusti om obligationerna skrev bolaget bland annat att pengarna ska gå till att köpa in 26 Saab Gripen-stridsflygplan och 24 ryska Sukhoi Su 30/35-stridsflygplan. Men försvarskoncernen Saab uppgav sig aldrig ha hört talas om ECA Program enligt den tidigare artikeln.

Financial Times skrev redan i augusti 2010 om ECA Program och dess förgrundsfigur Melville ten Cate. Enligt artikeln han då hade planer på att sätta upp en egen militär flygbas på Island i samarbete med isländska bolaget FM Service. Den gången var det tal om att köpa 33 Sukhoi-stridsplan för 1,2 miljarder dollar från Vitryssland och förlägga dem till basen på Island.

Islands utrikesdepartement bekräftar att projektet har diskuterats:

– Så vitt jag vet blev det aldrig något av de här planerna. Om jag minns rätt så uttryckte ECA Program intresse för att göra det här, men det blev aldrig något av det. Jag tror att det inte fanns något intresse för planerna, säger presskontakten Urdur Gunnarsdottir till Realtid.se.

Hon uppger även att ECA Program inte var helt sanningsenliga i sina pressmeddelanden om Islandsplanerna.

– Jag minns exempelvis att de sa att de skulle köpa in flygplan och att ministrar från isländska regeringen skulle vara närvarande då flygplanen levererades. Men vi från isländska statens sida hade ju aldrig något med det att göra. Det har aldrig varit på tal.

Är ECA Program alltså ett bluffbolag?
– Det är väl ingen bluff i bemärkelsen att bolaget inte finns. Det existerar på något sätt, men jag tror det kan vara klokt att undersöka bolaget närmare. Jag minns inte själv exakt hur bolagets Islandsplaner slutade, men det slutade med att det inte blev något av dem.

Hon hänvisar till Financial Times-journalisten Andrew Ward som gjorde efterforskningar om ECA Program och Melville ten Cate. Det var Ward som skrev ovannämnda artikel i ämnet.

– Jag minns att Andrew Ward tittade ganska noga på ECA Program, men vi hade ganska lite med bolaget och personerna bakom att göra, säger presskontakten från isländska utrikesdepartementet.

– De från ECA Programs sida har sagt alla möjliga saker som inte var korrekta, men så vitt jag vet så existerar bolaget på något sätt. Jag tror det är en bra idé att fråga Andrew Ward om bakgrunden. Han är den som undersökt saken mest och bäst av de journalister jag har varit i kontakt med.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


En av de största affärstidningarna i Holland heter Quote där journalisten Stefan Vermeulen skrev en artikel om ECA Program och Melville ten Cate så sent som i augusti i år.

Är han en bluff?
– Det kan man säga, säger Vermeulen och berättar att han själv har gjort ganska omfattande efterforskningar om Melville ten Cate och hans bolag ECA Program.

Vermeulen träffade ten Cate i Amsterdam i juni 2012.

– Jag har följt hans planer under ganska lång tid och försökt få kontakt med honom ganska länge, och till slut fick jag tag på honom. Vi bokade ett möte som vi sedan hade i Amsterdam.

Vad sa han då?
– Han berättade att han inte bara letade efter stora investerare utan att han också redan hade fått investerare att ställa upp med 400 miljoner euro.

Vermeulen frågade då vilka investerare det var. Ten Cate sa att det bland annat var ett hedgefondbolag i Luxemburg, men när Vermeulen undersökte hedgefondbolaget närmare visade det sig inte existera.

– Det fick mig att tvivla på om han berättade sanningen.

Vermeulen undersökte även ten Cate närmare.

– Jag fick fram att han varit dömd i USA två gånger och gått i konkurs några gånger. Ten Cate blev väl inte särskilt nöjd med den artikel jag skrev i vår tidning Quote om det sedan.

Enligt Vermeulen är ten Cate född i USA men är numera holländsk medborgare.

Vad är han dömd för?
– Bedrägeri.

Ten Cate dömdes inte till fängelse men en av domarna handlar om att han blev dömd till att han skulle betala 1,6 miljoner dollar till ett bolag i Washington han tidigare hade gjort affärer med.

En annan dom som ten Cate ådragit sig handlade om att han inte betalade sina räkningar till en advokat i New York. Det gäller belopp på 300.000 dollar.

– Ten Cate har inte betalat något av beloppen, så om han reser till USA igen så kommer han att arresteras där. Det har tidigare affärspartners till ten Cate berättat för mig, säger Vermeulen.

Vad vill du ge för råd till folk som överväger att investera i de obligationer som ten Cates bolag ECA Program nu ska ge ut?
– Jag skulle starkt rekommendera dem att inte köpa obligationerna, säger Vermeulen.

Varför inte?
– Ten Cate är en person som har många, stora planer men han förskönar alltid sin beskrivning så att den låter bättre än sanningen, säger Vermeulen och hänvisar exempelvis till att ECA Program uppger sig ha tre militära baser utifrån vilka den militära träningen ska äga rum.

– Men de har inte de här baserna. Det är en sak som ten Cate säger som inte stämmer. Han säger att de har en bas på Island och en i Kanada. Jag har kollat upp båda baserna och han har ingen överenskommelse eller liknande på något av ställena. Min slutsats är därför att ECA Program inte kommer att kunna erbjuda någon militär träning eller annan affärsverksamhet under överskådlig tid.

Och kanske aldrig någonsin?
– Kanske inte någonsin, säger Vermeulen och hänvisar till att en del ”seriösa” personer som tidigare var med i ten Cates projekt numera har hoppat av.

– Det kan kanske bli något av ECA program någon gång men inte som en militär träningsverksamhet enligt de nuvarande planerna. Ten Cate har pratat om sina planer i några års tid och nu presenterar han det som att ECA Program kommer att inleda sin verksamhet i slutet av 2012 eller början av 2013, men jag tvivlar starkt på att det kommer att bli så, säger Vermeulen.

Hur såg Melville ten Cate ut när du träffade honom?
– Han såg väldigt ”informell” ut. När man träffar någon som har en verksamhet som folk investerar hundratals miljoner euro i tror man att han ska ha kostym och så, men ten Cate hade jeans och gymnastikskor när jag träffade honom. Han var väldigt ledigt klädd och gjorde ett lite annorlunda intryck.

Enligt Vermeulen är ten Cate 42-43 år och ganska smal.

//Edit: I den första artikeln om ECA Program (enligt länken ovan) nämndes att försvarskoncernen Saabs presschef Sebastian Carlsson kontaktats av Realtid.se och att han skulle ta reda på mer och återkomma. Han hör av sig senare via mejl på följande fråga från Realtid.se:

”Vad handlar detta alltså om? Bland annat står det följande i ECA Programs pressrelease: 'ECA Program issues € 1.2 Bn Asset backed High Yield bond to conclude contract & delivery of 26 SAAB Gripen NG and 24 Sukhoi Su-30/35 aircraft for the IOPFOR.'”

Sebastian Carlssons svar:

”Detta är inte aktuellt. Vi säljer inte Gripen till privata företag.”

Även Urdur Gunnarsdottir (presskontakt på Islands utrikesdepartement) hör av sig igen via mejl:

”You should contact the ministry of Interior, which looked into the matter in 2010.

In November 2010 the Minister of Interior informed the Government that the Ministry did not believe this kind of operation were appropriate as a part of a civilian air operation. No deals were made with the company on behalf of the Icelandic government.

Recently, an Icelandic webpage made a very thorough news analysis of the ECA matter, see here: http://eyjan.pressan.is/frettir/2012/08/31/vonlaust-hernadarbrolt-i-keflavik-frumkvodullinn-stakk-af-med-storfe-fa-bandarikjunum/

It is in Icelandic but perhaps you can contact the editor; Magnus Geir Eyjolfsson, +354 510 2236, ritstjorn@eyjan.is”

Isländska inrikesdepartementet utredde alltså saken närmare och kom fram till att det inte var lämpligt med en sådan verksamhet som ECA Program föreslog.

Realtid.se har sökt den isländska journalisten Magnus Geir Eyjolfsson på ovannämnda hemsida. Rubriken på artikeln i länken ovan är ”Hopplös krigföring i Keflavík - entreprenör sprang iväg med en förmögenhet i USA”. Det är i Keflavik på Island det var tal om att ECA Program skulle ha en av sina flygbaser.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: