Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Dyster bild av Kina

En tredjedel av toppcheferna på svenska och andra nordeuropeiska dotterbolag i Kina är nu negativt inställda till affärsläget i regionen.

Kinas ekonomi har bromsat in under andra och tredje kvartalet. Problemen i USA och Europa har nu tydliga effekter på Kina med bland annat avstannande exporttillväxt och färre utländska direktinvesteringar som följd.

Enligt en rapport från SEB, China Financial Index, som mäter stämningsläget bland 50 kinesiska dotterbolag till svenska och tyska koncerner faller nu till 56.1 från 61 i februari och 63.4 för ett år sedan.

Enligt rapporten är nordeuropeiska företag i Kina mindre optimistiska om framtiden och den fallande efterfrågan ses som det stora orosmolnet.

En tredjedel av toppcheferna på svenska och andra nordeuropeiska dotterbolag i Kina är nu negativt inställda till affärsläget i regionen.

En majoritet av företagen upplever fallande kundefterfrågan som det största hotet.

– Sentimentet bland företagen har fallit markant sedan förra mätningen men vi är fortfarande över de nivåer vi såg i mars 2009 när dotterbolagen i Kina kände av sviterna av finanskrisen. Att affärerna generellt går knackigt visar sig i att hela 70 procent anger minskad efterfrågan som det stora orosmolnet i Kina. När vi diskuterar med våra kunder i Kina ser vi dock stora skillnader mellan olika sektorer. Generellt sett är industribolagen mer pessimistiska än de företag som är exponerade mot kinesiska konsumenter, säger Fredrik Hähnel, chef för SEB Shanghai, som har skrivit rapporten.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Han uppger att många nu väntar på ytterligare stimulanser från regeringen i form av infrastrukturinvesteringar vilka kan få fart på industrin. SEB ser redan tecken på att detta kommer ske men Fredrik Hähnel tror samtidigt att många företag generellt bör ställa in sig på något lägre tillväxt i Kina framöver när landet skall balansera ekonomin bort från statliga investeringar och mer mot privat konsumtion.

Många fortsätter att expandera i Kina men tillväxttakten har avtagit ytterligare något sedan senaste rapporten. Två tredjedelar av företagen planerar precis som i förra undersökningen att fortsätta investera men andelen som planerar stora investeringar minskar återigen. Fler än tidigare väljer också att avvakta med nyrekryteringar men fortfarande rekryterar nästan hälften av bolagen.

– När allt kommer omkring så visar Kina även de närmsta åren upp den klart högsta tillväxten av alla stora ekonomier och det är fortfarande en mycket attraktiv tillväxtmarknad för många företag, avslutar Hähnel.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: