Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fond & Förvaltning

Annons:

ecaprogram473.jpg
Bild från ECA Programs hemsida.
Foto: ECA Program BV
ecaprogram473inne2.jpg
ECA Programs annons på amerikanska nyhetsbyrån Bloombergs hemsida i torsdags, den 20 september 2012.
Foto: Bloomberg

”Privat flygvapen”
ger ut obligationer

Holländska bolaget ECA Program BVE ger ut en obligation för 1,2 miljarder euro för att bland annat köpa Gripen-plan. Den erbjudna räntan uppges ligga på över 7 procent per år för obligationerna.

Det är amerikanska nyhetsbyrån Bloombergs hemsida som i veckan haft en banner-annons från bolaget ECA Program med erbjudandet.

”Did you know? That the 10th Air Force in the World is private and yields 7,2% on its 2012 high yield bond?”, står det i annonsen som är signerad E.C.A. Program B.V. med en bild på ett stridsflygplan som lyfter med ett stort moln av rök bakom.

Klickar man på annonsen kommer man till hemsidan www.ecaprogram.com med en bild på ett annat stridsflygplan som är på väg att starta från ett hangarfartyg.

”We are E.C.A. Program, the world's most advanced Integrated OPosing FORce...”, står det på hemsidan under bilden.

Klickar man på hemsidan på avdelningen för ”Investors” kan man läsa mer om bolaget. Det står att det heter ECA Program och är baserat i Holland.

Bolaget uppges vara inriktat på försvarsrelaterade produkter och sköter snabba jetflygplan, radarsystem, utrustning för elektronisk krigföring och andra elektroniska system.

Främst uppges bolaget vara fokuserat på nyckelfärdiga system för att erbjuda utbildning och support åt försvarsalliansen Nato och dess medlemsländer.

En av ECA Programs specifika produkter är IOPFOR (Integrated OPosing FORce) som beskrivs som ett simuleringssystem för att erbjuda träning av hur man ska hantera militära hot. Systemet uppges vara konstruerat med ”den stenaste teknologin och alla element som utgör dagens moderna militära verktygslåda”. Oavsett om det gäller krigföring i luften, på marken, i rymden eller cyberrymden uppges IOPFOR tillhandahålla träningsmöjligheter på detta område som överträffar alla liknande system.

Den obligation som ECA Program nu ger ut uppgår till 1,2 miljarder euro enligt ett pressmeddelande från augusti på ECA Programs hemsida. Det står att pengarna man får in ska användas för att köpa in 26 Saab Gripen-stridsflygplan och och 24 ryska Sukhoi Su 30/35 stridsflygplan för IOPFOR.

Obligationen uppges ge en nominell ränta på 8,25 procent per år med en löptid på åtta år. Enligt annonsen blir obligationens ränta 7,2 procent per år, så tydligen är obligationen prissatt så att räntan blir något lägre än den nominella räntan. Planen är att obligationserbjudandet ska fullföljas i början på oktober.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Enligt pressmeddelandet beskrivs ECA Program BV som ett privatägt bolag baserat i Amsterdam. Bolaget har ännu inte börsintroducerats men ECA Programs aktie handlas ändå redan på en alternativ marknadsplats.

Det står att bolagets affärsidé är att erbjuda ”nyckelfärdiga lösningar till framåtblickande kunder som har identifierat kostnadsfördelarna med att låta underleverantörer tillhandahålla högkostnadselement inom internutbildning.

ECA Program uppges erbjuda en leverantör av flexibel och skalbar militärträning åt länders framåtblickande länder.

Enligt pressmeddelandet uppgår världsmarknaden för militärträning till mer än 16 miljarder dollar per år. ECA Program uppges vara ”det första kommersiella företaget som kan tillhandahålla en mångfacetterad och integrerad motståndsstyrka, vilket alltså är IOPFOR.

I övrigt framgår enligt investeraravdelningen på ECA Programs hemsida att bolagets aktiekurs låg i 56,50 euro i juni 2012 och att bolagets prognos innebär ett resultat per aktie på 2-2,50 euro för i år. Det står att det finns 22 miljoner aktier i bolaget så att bolaget totalt är värt drygt 1 miljard euro (8-9 miljarder kronor).

Aktien uppges dessutom ge en aktieutdelning på 16-20 procent av resultatet efter skatt, vilket innebär en utdelning på 0,50-0,55 euro per år.

Realtid.se får tag på Sebastian Carlsson på försvarsföretaget Saab som tillverkar Gripen-planen. Han har inte hört talas om bolaget ECA Program BV och vad det är för beställning av Gripen-plan som bolaget nämner i sitt pressmeddelande. Han skulle ta reda på mer och återkomma.

Realtid.se söker även bolaget ECA Program för kommentarer.

//Edit: Senare under fredagen 21 september 2012 skrev Realtid.se följande uppföljningsartikel om ECA Program.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: