Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Panaxias vd sparkade revisor

Dåvarande vd Thomas Gravius sa upp Panaxias revisor Jonny Isaksson på tvivelaktiga grunder.

Enligt DI:s källor var anledningen till uppsägningen att Isaksson ställde ”besvärliga frågor”.

Innan Panaxias årsstämma den 22 april 2010 så ville Isaksson inte lämna en ren revisionsberättelse för Panaxia, eftersom en faktura från G4S Cash på 15 miljoner inte var betalad. På något sätt betalades fakturan, men Isaksson var ändå misstänksam, menar DI:s källor.

Thomas Gravius ska då ha tröttnat på att Isaksson ifrågasatte detta, samt att han undrade om antalet säkerhetsväskor och varför olika säkerhetsväskor dök upp i olika städer. DI:s källor menar att Isaksson efter ”starka påtryckningar” från Gravius senare skrev under den ”rena” revisionsberättelsen.

Enligt årsstämmans protokoll ska Isaksson ha ”inväntat ett antal bekräftelser om större inbetalningar från en kund”, som följaktligen skulle vara orsaken till dröjsmålet.

En av DI:s källor menar att så var inte fallet:

– Pressen blev för stor. Han orkade inte bråka mer och skrev under.

Efter detta ska Gravius ha tröttnat på Isaksson, och sparkat honom. I protokollet stog det dock ”Avslutningsvis tackade Jonny Isaksson för sig efter fyra intensiva och intressanta år som bolagets revisor.”

Senare kom det fram att de 15 miljonerna betalades med pengar från dotterbolaget Panaxia Bankservice, och skulle bokföras som ett koncern-internt lån, enligt källorna.

Panaxia Bankservice var resultatet av att Panaxia köpte kontanthanteringen av de två skånska bankerna Sparbanken Syd och Sparbanken Kristianstad. Det betyder att pengarna som lånades av Panaxia var klientmedel, alltså dagskassor som tillhörde bankerna och bankkunderna, skriver DI.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: