Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

dnb473.jpg
DnB:s huvudkontor i Oslo.
Foto: DnB

Kalldusch för redarkung

Norska affärsmannen Arne Wilhelmsen är hälftenägare i hemelektronikkedjan Expert vars svenska bolag nu går i konkurs efter storförluster.

Wilhelmsen äger hälften av Expert-koncernen som tidigare i veckan valde att låta Expert i Sverige gå i konkurs. Och DnB har lånat ut pengar till Expert i Sverige. Realtid.se har sökt Wilhelmsen för kommentarer. DnB:s Sverigechef Peter Carlsson som bekräftar att DnB är långivare till Expert i Sverige men att det sker via DnB i Norge.

– Ja, vi har Expert på vår kundlista, säger DnB:s norska presschef Thomas Midteide men vill inte gå in på hur mycket DnB har lånat ut och ska återkomma om DnB riskerar kreditförluster på grund av Expert-konkursen i Sverige eller om övriga Expert-koncernen kan betala hela skulden till DnB.

Senare hör han av sig igen:

– Vi har ingen direkt exponering mot Expert i Sverige men vi har en exponering mot moderbolaget, det vill säga Expert-koncernen. Så vi är inte direkt drabbade av den här konkursen.

Men enligt vad Realtid.se erfar så kommer nu förhandlingar att inledas mellan konkursboet och DnB om hur mycket konkursboet kan klara av att betala av på lånen från DnB. Det är ännu oklart hur mycket boet kommer att kunna återbetala och beror bland annat på vad som kan erhållas för konkursboets utförsäljning av lager och butiker.

Hur kan du säga att ni inte påverkas av Experts konkurs i Sverige om konkursboet nu ska inleda förhandlingar med DnB om hur mycket boet ska återbetala till banken?
– Om det kommer en sådan process så får vi ta det när det kommer, säger DnB:s presschef Thomas Midteide. Han vill inte säga hur mycket DnB har lånat ut till Expert.

Expert i Sverige hade intäkter på 2,5 miljarder kronor och en förlust på över 300 miljoner kronor under 2011, och under 2012 har den dåliga lönsamheten fortsatt. Enligt bolagets bokslut för 2011 hade det en checkräkningskredit på över 200 miljoner kronor med en beviljad limit på 300 miljoner kronor och därutöver en skuld till koncernföretag på 700-800 miljoner kronor i slutet av 2011.

Wilhelmsen (82 år) är via sitt privatägda investmentbolag AWilhelmsen AS storägare i exempelvis Royal Caribbean International som är världens näst största kryssningsrederi. Enligt AWilhelmsen AS hemsida äger investmentbolaget 15 procent av Royal Caribbean och familjen Wilhelmsen äger ytterligare 5 procent. Royal Caribben är totalt värt nästan 40 miljarder norska kronor på börsen. Norska tidningen Kapital har på sin lista över Norges rikaste personer med Wilhelmsen på plats nummer tio med en förmögenhet på 9 miljarder norska kronor. Enligt amerikanska tidningen Forbes är Arne Wilhelmsen den 804:e rikaste personen i världen med en förmögenhet på 1,6 miljarder dollar per mars 2012.

I Expert-koncernen gick Wilhelmsen in som ägare för några år sedan som en rent finansiell investering utan några kopplingar till hans övriga rederiverksamhet. Han var fram tills nyligen klart största ägare i Expert-koncernen, men norska detaljhandelsmagnaten Öyvind Tidemansen har sedan en tid en ägarandel på 10 procent och har precis nyligen ökat sin ägarandel för ett hemligt belopp så att Wilhelmsen och Tidemansen nu äger hälften var av Expert-koncernen. Tidemansen har varit styrelseledamot i Expert-koncernen i ett halvår, så Experts konkurs i Sverige kommer inte som någon överraskning för honom.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Totalt har Expert-koncernen intäkter på nästan 10 miljarder norska kronor per år varav 2,5 miljarder svenska kronor per år i Sverige. Koncernen gjorde en förlust på 1 miljard norska kronor under 2011 på grund av den dåliga utvecklingen i Sverige, och förlusterna i Sverige har fortsatt under 2012 vilket ledde fram till konkursen för Experts svenska verksamhet enligt besked tidigare i veckan.

Det är framför allt tyska Media Markt-kedjans aggressiva priskrig i Sverige som ligger bakom Experts dåliga lönsamhet här i landet. Expert har en för låg marknadsandel på under 10 procent i Sverige och en hel del mindre butiker och har därför inte kunnat bemöta Media Markt. I Norge har dock Expert en stark marknadsposition och är där näst största hemelektronikkedjan efter Elkjöp. I Danmark har Expert en marknadsandel över 20 procent och i Finland är den ännu högre. Expert-koncernen (exklusive Sverige) räknar med att dubbla sitt resultat under 2012 jämfört med 2011. Media Markts prispress har gjort att Sverige beskrivits som den hemelektronikmarknad i Europa som har lägst priser. Uppgifter har förekommit om att Media Markt självt har haft förluster på 1 miljard kronor de senaste åren.

Även Elgiganten som ingår i norska Ekjöps-kedjan ägd av brittiska bolaget Dixons har hakat på Media Markts aggressiva strategi. Det var Tidemansen själv som startade Elkjöps-kedjan på 80-talet. På senare tid har Tidemansen startat sportbutikskedjan XXL som nu även finns i Sverige och han är delägare i möbelkedjan Skeider & Living som bland annat konkurrerar med Ikea.

Wilhelmsen har nu för avsikt att kvarstå som långsiktig ägare i Expert-koncernen med en ägarandel på 50 procent tillsammans med den andra storägaren Öyvind Tidemansen som ägare till den andra hälften.

Under onsdagen kom besked om att Linköpings Tingsrätt har utsett advokat Michael Levin från Hamilton Advokatbyrå till konkursförvaltare för Expert i Sverige.

Forbes skriver att Arne Wilhelmsen har studerat vid Harvard-universitetet i USA, och att han var med och grundade Royal Caribbean men att kryssningsrederiet har haft en del problem på sistone. Wilhelmsen uppges även äga fastighetsbolaget Linstow, och han fick tidigare ut 500 miljoner dollar då han sålde sin ägarandel på 40 procent av bolaget Awilco Offshore till kineserna. Wilhelmsens investmentbolag A Wilhelmsen AS har enligt Forbes ägarandelar i oljetankers, ryska hotell och köpcentra i Baltikum. Han är gift med tre barn.

Enligt AWilhelmsen AS:s hemsida har bolaget fem affärsområden; shipping & offshore, retail, real estate, cruise vacations och financial investments.

Royal Caribbean har enligt sin hemsida nästan 40 fartyg i sin flotta. Rederier bedriver sin verksamhet under sex olika varumärken; Royal Caribbean International (RCI), Celebrity Cruises, Azamara Cruises, Pullmantur, Croisieres de France (CdF) och det hälftenägda TUI cruises.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: