Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Slitvarg tar farväl

David Viniar slutar på Goldman Sachs efter 32 år.

davidviniar170.jpg
David Viniar
Foto: Goldman Sachs
David Viniar har jobbat i 32 år på Goldman Sachs varav de senaste tolv åren som bankens finanschef. Nu går han i pension. Det skriver Goldman Sachs i ett pressmeddelande. Viniar efterträds som finanschef av Harvey Schwartz som sedan tidigare är en av cheferna inom Goldman Sachs affärsområde Securities Division.

Enligt pressmeddelandet är det Viniar själv som beslutat att avgå. Han kommer dock inte att släppa kopplingen till Goldman Sachs utan ska bli styrelseledamot i banken.

– David har bidragit med extraordinära insatser i Goldman Sachs under hans fantastiska 32-åriga karriär, säger Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein i pressmeddelandet och pekar på att Viniar bland annat bidragit med alltifrån att ha varit med och utvecklat många av bankens viktigaste riskhanteringsprocesser till att locka och stödja generationer av medarbetare och att hjälpa banken klara sig genom finanskrisen.

– David representerar det allra bästa av Goldman Sachs och bankens kultur, och nu ser vi fram emot att fortsätta få glädje av hans omdöme och erfarenhet som styrelseledamot i banken under kommande år, säger Blankfein.

Viniar själv ger kommentarer i pressmeddelandet:

– Jag har haft en fantastisk karriär hos Goldman Sachs, och det skulle aldrig ha blivit så utan stödet och förmågan hos alla de människor jag har jobbat med på banken under de senaste tre decennierna, säger han.

Samtidigt välkomnar Blankfein den nya finanschefen i Goldman Sachs; Harvey Schwartz:

– Vi är glada över att Harvey nu blir bankens nya finanschef. Han har omfattande erfarenhet av långivning, likviditet, marknaderna och riskerna i vår verksamhet, säger Blankfein i pressmeddelandet och berömmer Schwartz kompetens kring riskhantering, förståelse för bankens verksamhet och dess kunder.

– Det har varit utmärkande för hans karriär och kommer att bli fundamentet för hans starka sidor som effektiv finanschef, säger Blankfein och beskriver det som att Schwartz nu blir del av en bankledning som fokuserar på att bygga ”en stark, global och dynamisk, kundinriktad verksamhet”.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Viniar tillägger att han under en längre tid har frågat Schwartz om råd kring riskfrågor och marknadsfrågor.

– Jag vet att Harvey kommer att bli en utmärkt finanschef för Goldman Sachs.

Schwartz kommer att tillträda sin nya tjänst som Goldman Sachs finanschef från slutet av januari 2013. Viniar uppger att han ser fram mot att som styrelseledamot fortsätta bidra till Goldman Sachs utveckling.

Goldman Sachs har tio styrelseledamöter varav en är svensken Claes Dahlbäck som tidigare i många år var vd för familjen Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor. Dahlbäck har suttit i Goldman Sachs styrelse i nio år (sedan sommaren 2003). Utöver Viniars tillträde i bankens styrelse står det i pressmeddelandet att flera oberoende, nya styrelseledamöter kommer att utses till styrelsen, så frågan är om Dahlbäck (som fyllde 65 år i somras) kommer att sitta kvar. Viniar beskrivs som en styrelseledamot som inte kommer att vara oberoende.

Det var år 1980 som David Viniar från början anställdes på Goldman Sachs. År 1992 blev han ”partner” i banken och har därmed varit med och delat på bankens vinster sedan dess. Enligt Goldman Sachs pressmeddelande är Viniar den person som under längst tidsperiod varit finanschef för en finansiell institution på Wall Street i USA.

Viniar blev hårt ansatt under ett senatsförhör våren 2010 då han blev utfrågad om Goldman Sachs roll under finanskrisen (videoklipp på Youtube med förhöret).
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: