Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

teliasonera473.jpg
Teliasoneras vd Lars Nyberg.
Foto: Teliasonera

Teliasoneras ryska jätteklipp

År 1994 satsade Teliasonera drygt 1 miljard kronor i det som nu är Rysslands näst största mobiltelefonioperatör Megafon. När bolaget börsintroduceras inom några veckor kommer Teliasonera ha fått ut nästan 60 miljarder kronor från investeringen och mer ska det bli.

Det erfar Realtid.se. Det var i det Sankt Petersburg-baserade bolaget Northwest som Teliasonera från började investerade i år 1994. Northwest gick senare ihop med ett annat bolag till det som idag är ryska mobiltelefonioperatören Megafon som är näst störst i Ryssland på att erbjuda mobiltelefoni.

Enligt en uppgörelse våren 2012 får Teliasonera ut 22 miljarder kronor på att minska sin ägarandel i Megafon och en stor engångsutdelning från Megafon. Därutöver får Teliasonera nu ut över 10 miljarder kronor då Teliasonera säljer ut en ägarandel på 10,5 procent av Megafon i samband med Megafons börsintroduktion inom några veckor. Och utöver det kommer Teliasonera att ha kvar en ägarandel på 25 procent av Megafon, och den ägarandelen är värd cirka 25 miljarder kronor enligt de värderingsnivåer som nu är aktuella av Megafon inför börsintroduktionen.

Teliasoneras ursprungliga investering på 1,3 miljarder kronor har alltså vuxit till 57 miljarder kronor sedan 1994, och dessutom finns chans till fortsatt värdeökning och aktieutdelningar från den kvarvarande ägarandelen.

Aktieinvesterare spekulerar nu om att Teliasonera kommer att göra en extrautdelning eller liknande i och med alla pengar som erhålls från Megafon, men det lär nog inte bli så eftersom man bör vara lite försiktig i de osäkra tider som råder nu. Först och främst vill Teliasonera använda pengarna för att minska ner lite på sina skulder.

Enligt vad Realtid.se erfar är det Goldman Sachs, Morgan Stanley och ryska Sberbank som arrangerar den förestående börsintroduktionen av Megafon som ska äga rum om några veckor på Londonbörsen. I samband med introduktionen ska Megafon-aktier motsvarande en ägarandel på 20 procent av Megafon säljas ut för minst 3 miljarder dollar.

Uppgifterna kan vara ett tecken på en ljusning av läget för börsintroduktioner generellt. Megafon utgör den största börsintroduktionen i London sedan råvaruhandlarfirman Glencore börsintroducerades där våren 2011. Dessutom håller ryska staten på att sälja ut en ägarandel på 7-8 procent av ryska storbanken Sberbank för över 5 miljarder dollar i både Moskva och London, och så är spanska telekomoperatören Telefonica på gång att sälja ut en ägarandel på 10-20 procent av sin tyska verksamhet O2 skriver Reuters. Tidigare i september framkom att svenska livsmedelskedjan ICA kan vara på väg till börsen.

Det är befintliga aktier motsvarande en ägarandel på 20 procent av Megafon som nu ska säljas ut. Utförsäljningen väntas inbringa minst 3 miljarder dollar. De aktier som ska säljas ut är en ägarandel på 10,5 procent som Teliasonera äger och en ägarandel på 9,4 procent som Megafon äger självt.

Största aktieägare i Megafon är ryska affärsmannen Alisher Usmanov (59 år) som har en ägarandel på drygt 50 procent av bolaget. Reuters skriver att han nu är den rikaste personen i hela Ryssland. Om 20 procent av Megafon är värt 3 miljarder dollar så är hela bolaget värt 15 miljarder dollar (cirka 100 miljarder kronor), så då är Usmanovs ägarandel alltså värd kring 50 miljarder kronor.

Enligt amerikanska tidningen Forbes lista från i mars 2012 är Usmanov världens 28:e rikaste person och Rysslands rikaste person med en förmögenhet motsvarande totalt 120 miljarder kronor.

Forbes skriver att den största delen av Usmanovs förmögenhet utgörs av järnmalms- och stålbolaget Metalloinvest, men han äger även den ryska affärstidningen Kommersant samt ägarandelen i Megafon. Dessutom har Usmanov investerat i Yuri Milners investmentbolag Digital Sky Technologies som bland annat är storägare i Facebook.

Enligt en uppgift har Usmanov skapat sin förmögenhet på verksamheter i gruvbranschen, skogsbranschen samt investeringar. Usmanov är även delägare i brittiska fotbollsklubben Arsenal via bolaget Red & White Securities som han äger tillsammans med iransk-brittiska affärsmannen Farhad Moshiri. Red & White Securities ägarandel i Arsenal ska uppgå till knappt 30 procent.

Mobiltelefonimarknaden i Ryssland domineras enligt Reuters av de tre konkurrenterna MTS (Mobile TeleSystems), Megafon och Vimpelcom. Enligt Reuters har de tillsammans en marknadsandel på 80 procent av marknaden medan övriga aktörer som svenska Tele2 är med och delar på resten. MTS är störst som mobiltelefonioperatör i Ryssland, och Megafon har nyligen blivit näst störst och därmed gått om Telenor-delägda Vimpelcom som nu är trea. Enligt en annan uppgift är MTS störst på mobiltelefoni i Ryssland med en marknadsandel på 34 procent följt av Megafon med 27 procent.

Reuters skriver att Megafon har ökat sin marknadsandel på senare tid och investerar stort i 3G-mobiltelefoni som gör att man kan surfa på internet via mobiltelefonen eller via mobilt bredband.

MTS och Vimpelcom är redan börsnoterade sedan tidigare men har valt att expandera utomlands vilket lett till en del problem enligt Reuters, medan Megafon har i princip alla sina intäkter från Ryssland vilket kan locka investerarna skriver nyhetsbyrån.

MTS är värt nästan 500 miljarder rubel på Moskvabörsen motsvarande 16 miljarder dollar. Vimpelcom är bland annat börsnoterat på New York-börsen i USA och är där värt 19 miljarder dollar. Och med förväntad värdering enligt börsintroduktionen hamnar alltså Megafons börsvärde på 15 miljarder dollar (cirka 100 miljarder kronor).

Analytiker som Reuters har talat med hänvisar till att MTS värderas på börsen till fem gånger ebitda-resultatet (rörelseresultatet före avskrivningar), och att Megafon i minst samma nivå. Andra analytiker uppger enligt nyhetsbyrån att Megafon relativt sett borde värderas 10-15 procent högre än MTS medan andra inte anser att MTS ska vara lägre värderat än Megafon.

Medan Megafon som nämnt bara finns i Ryssland finns MTS även i länder som Uzbekistan, Turkmenistan och Ukraina där risknivån anses vara högre på grund av politiska risker och valutarisker. Å andra sidan nämner analytiker för Reuters att Megafon har en ny ledning, en rätt svag position på fasttelefoni och att finansmarknaderna generellt är ganska svaga, vilket kan göra att Megafon inte kommer att värderas så mycket högre än MTS mätt som ebitda-multipeln.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Norska telekomoperatören Telenor är storägare i Vimpelcom som haft som strategi att expandera utanför Ryssland, vilket lett till bråk mellan ägarna. Telenor ville att Vimpelcom skulle fokusera mer på Ryssland, och bland annat är det Vimpelcom som på sistone har tappat marknadsandel inom rysk mobiltelefoni till Megafon. Vimpelcom finns exempelvis i länder som Algeriet där det nu är på tal att Vimpelcoms verksamhet ska förstatligas.

Teliasonera har en rad pressmeddelanden om Megafon på Teliasoneras hemsida. I maj 2012 kom besked om ny styrelse i Megafon sammansatt av tre ledamöter från Usmanov, tre ledamöter från Teliasonera (bland annat Teliasoneras vd Lars Nyberg) och en oberoende ledamot.

Enligt det pressmeddelandet hade Teliasonera då en ägarandel på 36 procent av Megafon. Om Teliasonera nu alltså säljer ut 10,5 procent skulle det i så fall återstå en ägarandel på cirka 25 procent efter börsintroduktionen om några veckor.

Innan dess kom Teliasonera med ett pressmeddelande om Megafon i april 2012 om att Megafon utbetalat en aktieutdelning på 5 miljarder dollar, och omstuvningar bland storägarnas ägarandelar. Bland annat står det att bolaget Altimo (som ägs av ryska oligarken Mikhail Fridman) sålt Megafon-aktier till Usmanov och Megafon, samtidigt som Teliasonera sålt sina aktier i bolaget Telecominvest till Usmanov.

Det beskedet föregicks av en del bråk bland storägarna, men genom åtgärderna inklusive den förestående börsintroduktionen så har bråket klarats upp. Tidigare var det Teliasonera, Usmanov och Fridman som ägde Megafon. Uppgörelsen gick ut på att Usmanov skulle bli Megafons majoritetsägare, att Fridman skulle sälja sina aktier i Megafon och att Teliasonera skulle minska sin ägarandel men därefter behålla en ”långsiktig, strategisk ägarandel” i Megafon.

Teliasonera uppgav sig då i april 2012 få ut 22 miljarder kronor från Megafon varav 14 miljarder kronor under andra kvartalet 2012 i form av utdelning och försäljningen av Teliasoneras indirekta ägarandel på 8 procent av Megafon via bolaget Telecominvest. Enligt pressmeddelandet avser Teliasonera långsiktigt bibehålla en ägarandel på 25 procent av Megafon.

Uppgörelsen i våras innebar att Teliasonera sålde 8 procent av Megafon till Usmanov för 9,8 miljarder kronor varav 2 miljarder kronor erhölls i april 2012 och resten ska erhållas inom fem år. Och av Megafons engångsutdelning på 5 miljarder dollar fick Teliasonera 12 miljarder kronor. Totalt fick alltså Teliasonera ut 14 miljarder kronor (2 miljarder kronor plus 12 miljarder kronor) i våras, och ska få ytterligare 8 miljarder kronor inom fem år.

På toppen av det får Teliasonera nu alltså ut cirka 10 miljarder kronor i samband med börsintroduktionen av Megafon då Teliasonera säljer ut en ägarandel på 10,5 procent. Och efter det har Teliasonera kvar en ägarandel på 25 procent av Megafon, och den ägarandelen blir alltså värd minst cirka 25 miljarder kronor om de 20 procenten som nu säljs ut av Megafon vid börsintroduktionen säljs ut för förväntade minst 3 miljarder dollar.

Även om allt verkar sluta lyckligt nu för Megafon och dess storägare har bolaget ett ganska dunkelt förflutet. Realtid.se skrev i augusti om ryska affärsmannen Leonid Rozhetskin som försvann under oklara omständigheter och nu anses hittad mördad. Han var tidigare storägare i Megafon men försvann under år 2008. Teliasonera har inga möjligheter att kolla upp vad som egentligen hände där, men enligt vad Realtid.se erfar pågick det ett bråk mellan Megafons ryska storägare.

Hela Teliasonera är i dagsläget värt över 210 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I slutet av juni 2012 hade Teliasonera en nettoskuld på drygt 70 miljarder kronor.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: