Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

HAN ÄR ORSAKEN:
mariodraghi473.jpg
ECB-chefen Mario Draghi. Han är italienare och var tidigare chef för italienska centralbanken.
Foto: World Economic Forum

Misslyckad bantning
för europeiska banker

I fjol lovade de europeiska bankerna att minska ner på sina tillgångar med nästan 8 000 miljarder kronor för att parera statsskuldskrisen. Men sedan dess har de istället ökat på tillgångsmassan ytterligare.

Det skriver Bloomberg med hänvisning till nya siffror från europeiska centralbanken (ECB) som visar att bankerna i Europa hade totala tillgångar på nästan 300 000 miljarder kronor per sista juli, vilket var en ökning med 7 procent.

BNP-Paribas är den största banken i Frankrike, Banco Santander den största i Spanien och Unicredit är den största i Italien, och alla de tre bankerna växte sig större under tolvmånadersperioden till och med sista juni 2012.

Enligt Bloomberg är förklaringen ECB-chefen Mario Draghi som i början av 2012 valde att pumpa in 9 000 miljarder kronor till bankerna så att de inte skulle behöva sälja av tillgångar till pressade priser. En tanke med åtgärden var att bankerna skulle bli mer villiga att låna ut pengar till låntagare, och nyhetsbyrån skriver att det bidrog till att en finanskris undveks eftersom bankerna annars själva hade behövt låna upp pengar på marknaden vilket kunde varit svårt.

Samtidigt är en risk enligt Bloomberg att Draghis agerande har gjort bankerna mer beroende av stöd från ECB.

– Det pågår ingen bantning bland bankerna, särskilt inte i Spanien och Italien, säger en analytiker till Bloomberg.

Exempelvis skrev nyhetsbyrån Direkt under tisdagsmorgonen med hänvisning till Bloomberg att ”finansiella institutioner” i måndags lånade motsvarande 7 miljarder kronor av ECB för marginalräntan 1,5 procent. I fredags lånade de 8-9 miljarder kronor på samma sätt.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Av BNP-Paribas, Banco Santander och Unicredit är det faktiskt Banco Santander som är värd mest på aktiemarknaden. Banco Santander är värd över 500 miljarder kronor på Madridbörsen medan BNP-Paribas är värd över 400 miljarder kronor på Parisbörsen och Unicredit ”bara” är värd knappt 200 miljarder kronor på Milanobörsen.

Som jämförelse skrev Realtid.se under måndagen om att Deutsche Bank är värd över 270 miljarder kronor på Frankfurtbörsen, jämfört med ”svenskarna” Nordea som är värd knappt 270 miljarder kronor och Handelsbanken som är värd drygt 150 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Och enligt en annan artikel från måndagen är Rysslands största bank (Sberbank) värd över 400 miljarder kronor på Moskvabörsen, i nivå med BNP-Paribas.

Kursutvecklingen skiljer sig kraftigt. Medan BNP-Paribas-aktien stigit med nästan 50 procent de senaste tolv månaderna, så är Banco Santander-aktien upp drygt 10 procent och Unicredit-aktien ner över 20 procent.

Deutsche Bank-aktien har utvecklats bra med en kursuppgång på nästan 40 procent de senaste tolv månaderna. Nordea-aktien ligger också ganska bra till med en kursuppgång på 20-30 procent, men bäst av dem alla har Handelsbanken-aktien utvecklats med en kursuppgång på över 50 procent. Sberbank-aktien har haft en kursökning på drygt 20 procent de senaste tolv månaderna.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: