Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

vladimirputin473.jpg
Ryska presidenten Vladimir Putin.
Foto: Kremlin.ru

Ryska staten säljer ut
del av Sberbank

Rysslands största bank privatiseras ytterligare. Här är de banker som genomför transaktionen.

Nyhetsbyrån Direkt skriver med hänvisning till nyhetsbyrån Bloomberg att ryska centralbanken håller på att sälja ut en ägarandel på 7-8 procent i Sberbank för över 5 miljarder dollar.

Enligt vad Realtid.se erfar har centralbanken anlitat Credit Suisse, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley och Sberbanks egen investmentbank Troika Dialog för att genomföra utförsäljningen.

Det är drygt 1,7 miljoner aktier i Sberbank som ska säljas ut för ett prisintervall från 91 rubel upp till rådande börskurs kring 95-96 rubel. Om utförsäljningspriset hamnar i den lägre delen av intervallet blir prislappen 5,1 miljarder dollar för aktieposten skriver Direkt.

Upp till 15 procent av aktierna ska säljas ut på Moskvabörsen medan resten ska säljas ut till institutionella aktieägare. Utförsäljningen kommer att genomföras i Moskva och London.

Enligt Bloomberg ligger Sberbanks börskurs i skrivande stund kring 3 dollar vilket gör hela banken värd motsvarande över 440 miljarder kronor (vilket kan jämföras med att Deutsche Bank är värd drygt 270 miljarder kronor och Handelsbanken värd över 150 miljarder kronor enligt vad Realtid.se skrev tidigare under måndagen).

Medan Deutsche Bank har totalt cirka 100 000 anställda så har Sberbank över 260 000 anställda.

Sberbank-aktien var uppe i över 4 dollar hösten 2007 innan finanskrisen bröt ut på allvar. Därefter föll den till 0,30-0,40 dollar våren 2009 och nådde sedan en topp på 3-4 dollar under 2011. Efter en nedgång till 2,20-2,30 dollar i juni 2012 är aktien återigen i stigande fas och ligger nu alltså i 3,12 dollar.

Bloomberg skriver att centralbankens aktieutförsäljning i Sberbank kommer att fullföljas redan under måndagen eller tisdagen. Enligt vad Realtid.se erfar väntas affären fullföljas under tisdagen och besked om resultatet ska ges under onsdagen.

Efter utförsäljningen kommer ryska staten att äga precis drygt 50 procent av Sberbank.

Ryska statens privatiseringsplan innebär målet att sälja ut statliga tillgångar för cirka 1 500 miljarder rubel till och med år 2015. Det har dock gått lite trögt på sistone. Senaste utförsäljningen genomfördes för över ett år sedan då 10 procent av bolaget VTB Group såldes ut för drygt 3 miljarder dollar. Och ryska ekonomiministern Andrei Belousov har pratat om att en del tidigare planderade privatiseringar för 2012 kan komma att skjutas upp till år 2013.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se får tag på en taleskvinna för Sberbank som uppger att banken har en god finansiell ställning med bra lönsamhet och en kapitalkvot på 11 procent enligt Basel 1-reglerna. Banken har genomfört en del förvärv av andra banker och ska nu integrera dem och expandera i Central- och Östeuropa. Banken har bland annat köpt den turkiska banken Denizband i juni för 3-4 miljarder dollar. Sberbank har även köpt österrikiska banken Österreichische Volksbankens verksamhet i Östeuropa för drygt 630 miljoner dollar, och franska banken BNP-Paribas ryska verksamhet för konsumentfinansiering. Sberbanks inriktning är att vara en universalbank med både företag och privatpersoner med mera som kunder.

Herman Gref är vd för Sberbank och säger i ett pressmeddelande att den ägarandel som ryska staten nu säljer ut innebär en möjlighet för banken att breda sin ägarbas och få banken att bli börsnoterad även utomlands.

– Vi ser detta som ett viktigt steg i vår bredare plan för att stärka bankens position som Rysslands ledande bank och omvandla den till en av världens bästa banker mätt som lönsamhet, operationell effektivitet och tjänstekvalitet, säger han i pressmeddelandet.

– Med en stark balansräkning och stor storlek är Sberbank välpositionerad att behålla sin solida marknadsandel i Ryssland och tillvarata ytterligare tillväxtmöjligheter i Ryssland och utanför.

Mattias Westman på kapitalförvaltningsfirman Prosperity Capital förvaltar 4 miljarder dollar varav en del Sberbank-aktier, och uppger för Bloomberg att han räknar med att den nuvarande utförsäljningen av Sberbank-aktier kommer att innebära en viss rabatt jämfört med rådande börskurs.

Han pekar på att ryska staten lär erbjuda en viss rabatt för att locka investerare även inför kommande privatiseringar.

Gref var själv tidigare Rysslands ekonomiminister och tjänstgjorde åt president Vladimir Putin. Sberbank har enligt Bloomberg en marknadsandel på nästan hälften av bankernas totala inlåning i Ryssland, men har expanderat in i nya områden som investment banking, kapitalförvaltning samt utanför landet skriver nyhetsbyrån.

Sberbank betyder ”sparbank” på ryska.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: