Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Goldman Sachs pr-val

Fogel & Partners snuvar Kreab på prestigefyllt uppdrag.

andersfogel200.jpg
Anders Fogel
Foto: Fogel & Partners
Goldman Sachs väljer nystartade pr-boutiquen Fogel & Partners som ny pr-rådgivare på den nordiska marknaden. Detta sedan banken avslutat ett flerårigt samarbete med Kreab.

Kreab anges fortfarande som pr-kontakt på Goldman Sachs hemsida men pr-firman uppger att det mångåriga samarbetet avslutades för ungefär ett år sedan. Varför uppdraget upphörde vill man inte kommentera.

– Det får du fråga Goldman Sachs om. Vi brukar inte prata om sådant med utomstående, utan det behåller vi för oss själva. Vi brukar inte prata om våra kunder och än mindre varför uppdrag vi haft har upphört, säger Alexander Gedda som är director på Kreab.

Goldman Sachs Londonbaserade presskontakt Camilla Tunnell uppger att det är svenska Fogel & Partners som efterträtt Kreab. Firman grundades av Anders Fogel våren 2011. Han har en bakgrund på pr-jätten Brunswick, Orc Software och Nordea.

Enligt Anders Fogel anlitades Fogel & Partners av Goldman Sachs i början av sommaren. Förfrågan ska ha kommit direkt från banken i London.

Vad går ert uppdrag åt Goldman Sachs ut på?
– Vi pratar inte om våra kunder och vad vi gör åt dem, men jag kan bekräfta att vi representerar Goldman Sachs i Norden. Utöver det går vi inte in på vad vi gör, säger Anders Fogel till Realtid.se

Men vad för typ av uppdrag har ni som pr-firma som specialitet?
– Vi jobbar huvudsakligen med strategisk och finansiell kommunikation. Vi hjälper bolag att hantera strategiska frågeställningar som rör bolags relation till kapitalmarknaden och andra viktiga målgrupper. Det är vad vi gör.

Vad har Goldman Sachs för inriktning här i Sverige och Norden?
– De jobbar med samma typer av produkter som de jobbar med globalt. Det är en bred portfölj av olika typer av produkter som de erbjuder svenska och nordiska kunder.

Hur går det för Goldman Sachs verksamhet här i regionen?
– Det kommenterar vi inte mer än vad Goldman Sachs har offentliggjort själva.

Vad har Goldman Sachs för konkurrensfördelar jämfört med konkurrerande banker?
– Som bakgrund kan man säga att om man ser generellt på branschen för investmentbanker så finns det å ena sidan dels ett antal ”universala”, globala investmentbanker som Goldman Sachs, Morgan Stanley och JP Morgan. De har en otroligt stark position med ett internationellt nätverk samt erfarenhet och kompetens. Sedan finns det å andra sidan lokala banker som jobbar inom ett segment mot den lokala marknaden. Det är banker som Nordea, SEB och Handelsbanken.

– Så de globala investmentbankerna och de lokala utgör två typer av ”ytterligheter”. Sedan finns det banker som jobbar i ett segment däremellan, och där kan man säga generellt att vi tror att det kan bli svårare på sikt att hitta en lönsam affärsmodell om man inte har en väldigt speciell nisch eller ett erbjudande som särskiljer sig jämfört med andra konkurrenter. Det gör att banker som ligger lite mitt emellan de globala och de lokala kan antingen röra sig ”uppåt” och försöka ta en position på den globala arenan, eller så jobbar man på att vara mer inriktad som lokal spelare. Men att vara mitt emellan och varken vara global eller lokal – de aktörerna kommer att få det svårare framöver.

Fogel & Partners består av ytterligare tre medarbetare. Det är Anna Spängs, senast på Brummer & Partners, Henrik Edström, senast på Nordea, och Mikael Widell, senast på Nordic Capital.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se har via mejl även ställt nedanstående följdfrågor till Anders Fogel om Goldman Sachs:

Goldman Sachs fick en hel del kritik i samband med finanskrisen, och lovade då att bli mer öppen och transparent. Är det ett led i den pr-satsningen som de nu har anlitat er tror du? Varför/varför inte?

• Det var ju bland annat tal om att Goldman Sachs sålde på intet ont anande investerare subprime-instrument med kännedom om att dessa instrument i princip skulle bli värdelösa.
• Och det har varit tal om att Goldman Sachs hjälpte Grekland att fiffla med sina statsfinanser så att det inte framgick inför EU osv att Grekland inte höll sin statsbudget osv inom ramarna.
• Goldman Sachs personal får mångmiljonbelopp i bonusar samtidigt som banken fick statligt stöd av amerikanska staten i samband med finanskrisen och det enligt en del var GS självt som var med och orsakade finanskrisen genom att bla enl ovan sälja på investerare bluffinvesteringar för att GS-personalen skulle få ut sina bonusar.
I exempelvis denna berömda artikel beskrivs Goldman Sachs som att ”The world's most powerful investment bank is a great vampire squid wrapped around the face of humanity, relentlessly jamming its blood funnel into anything that smells like money.”

Kommentar till dessa påståenden? Ger de en rättvisande bild av Goldman Sachs?

Har ovanstående påståenden i den allmänna debatten påverkat Goldman Sachs renommé? Hur?

Finns det någon grund för påståendena?

Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein anser att Goldman Sachs är helt oskyldig till alla anklagelser om eventuella oegentligheter. Är det bara han som har rätt när han beskriver det som att GS gör stor samhällsnytta och behövs för att ordna finansiering åt bolag etc vilket skapar arbetstillfällen?

Fogel ville inte ge några kommentarer till dessa frågor.

Om ni inte vill kommentera ovannämnda frågor, kan man då fråga er om vad ni anser att Goldman Sachs har för generellt renommé? Varför?
– Goldman Sachs är en ledande global investmentbank som erbjuder ett antal tjänster och produkter till en mängd kundgrupper världen över, svarar Fogel kort.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: