Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

EBM fick revansch mot daytrader

Friades av tingsrätten men dömdes för otillbörlig marknadspåverkan av hovrätten.

Den 50-årige daytradern som friades i tingsrätten från misstankar om otillbörlig marknadspåverkan har nu dömts av den högre instansen, hovrätten.

Åklagaren Anne-Marie Helander, vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten, som överklagade tingsrättens dom begärde att mannen skulle dömas till ett kortare fängelsestraff alternativt villkorlig dom med samhällstjänst.

Hovrätten bedömer att hans påföljd ska bli villkorlig dom och 120 dagsböter á 90 kronor, motsvarande 10.800 kronor.

Sedan målet var uppe i tingsrätten har åklagaren justerat gärningsbeskrivningen. Från början rörde åtalet mot den 50-årige daytradern 57 transaktioner. I hovrätten hade detta mer än halverats till 24 transaktioner mellan den 12 juni till och med den 30 november 2009.

Handeln ska ha skett på Nasdaq OMX där han har köpt och sålt aktier mellan aktiedepån och kapitalförsäkringsdepån och vid ett tillfälle under samma tid genomfört en transaktion med kapitalförsäkringsdepån hos Avanza som både köpare och säljare.

Dagsomsättningen för dessa transaktioner utgjorde mellan 1,03 och 22,09 procent och det sammanlagda beloppet på transaktionerna uppgår till cirka 6,4 miljoner kronor.

Mannens försvarare Conny Cedermark har invänta att transaktionerna har utgjort en sådan liten del av dagsomsättningen att det inte kan anses ha varit ägnat att påverka marknadspriset.

Hovrätten anser att bedömningen av den andel av dagsomsättningen som transaktionerna motsvarar har en ”mycket begränsad betydelse” för frågan om handeln har varit ägnat att påverka marknadspriset.

Av domen framgår det att det sammanlagda beloppet av transaktionerna är så pass betydligt att det anses ha påverkat marknadspriset.

Hovrätten hänvisar även till att mannen utfört egenhandel, vilket är förbjudet både av E-trade och Avanza.

Den 50-årige daytradern har försvarat egenhandeln med att han ”av misstag skulle ha tryckt in fel knapp på datorns tangentbord”.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Den förklaringen godkänner inte hovrätten.

Hovrätten hänvisar till uppgifterna att mannen under ett tiotal år försörjt sig på daglig aktiehandel och skriver att det inte råder någon tvekan om att han kände till att ”hans förfarande stod i strid med godtagen marknadspraxis, att han haft insikt i de övriga förhållanden som konstituerar brottet samt att han förstått innebörden av sina gärningar. Xxx har därför handlat uppsåtligen”.

Staten betalar försvarskostnaderna till Conny Cedermark som uppgår till 30.000 kronor.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: