Finans & Försäkring

Annons:

GOLDMAN SACHS SLOPAR ANALYST-PROGRAM
lloydblankfein473.jpg
Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein.
Foto: Goldman Sachs

Slutet på en era

Hårdbantar junioranalytikerprogrammet.

Goldman Sachs har haft det särskilda programmet för junioranalytiker i cirka 25 års tid och det har av många unga betraktats som en gräddfil till en toppkarriär i finansbranschen i USA. Men enligt bankens nya beslut så kommer junioranalytiker som fullföljer sina tvåårskontrakt inte ens att få någon bonus. Det skriver Wall Street Journal.

Bakgrunden till att Goldman Sachs nu i princip upphör med programmet helt är ett missnöje över att bankens junioranalytiker ofta inte ens velat stanna kvar på Goldman Sachs efter de två åren. Exempelvis sparkade Goldman Sachs nyligen några junioranalytiker i förtid för att de brutit mot avtalet för juniorprogrammet genom att gå med på att börja jobba hos andra banker redan innan tvåårsperioden var avslutad.

En källa uppger för WSJ att de flesta investmentbanker i USA redan har dragit ner sina junioranalytiker-program kraftigt och nu överväger att upphöra med dem helt eftersom det inte längre anses vara värt att ha dem.

Goldman Sachs beslut är enligt WSJ ett bakslag för de befintliga junioranalytiker som ofta jobbar många timmar för att få en chans att klättra vidare inom banken. Nedskärningarna kan betraktas mot bakgrund av den generellt osäkra konjunkturen, debatten om att ersättningsnivåerna i finansbranschen historiskt varit för höga och att nya hårdare regler gör att investmentbankernas intjäningsmöjligheter begränsas framöver, skriver tidningen.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Goldman Sachs hade totalt drygt 32.000 personer anställda i slutet av juni 2012. Av dem finns 400 personer på toppen av organisationsstrukturen i form av så kallade ”partners” som ofta tjänar miljontals dollar var i årlig ersättning. Under dem finns 2 000 ”managing directors”.

De anställda i programmet för junioranalytiker har traditionellt varit längst ned i Goldman Sachs hierarki. De har fått en fast ersättning på 70.000 dollar under det första året och 80.000 dollar under det andra året. De som anställts som junioranalytiker efter sommaren ett år efter att de fullföljt sin utbildning, har sedan kunnat få en viss bonusersättning redan i januari året därpå och därefter full bonus i januari under det efterföljande året.

Tidigare har amerikanska investmentbanker som Goldman Sachs haft program där 100 nya junioranalytiker anställs varje år. Goldman Sachs upplägg har varit att banken efter det första året plockat ut de bästa junioranalytikerna vilka har fått stanna kvar på banken.

Som junioranalytiker utgörs arbetsuppgifterna av att exempelvis hjälpa mer senior personal på banken att analysera bolag för att hitta affärsuppslag, sammanställa presentationer, plöja igenom horder av dokument och analysera siffror. Ofta tvingas man stanna uppe hela natten eller sova på kontorsgolvet, skriver WSJ.

Så sent som härom veckan rapporterade Financial News att Goldman Sachs ändrar om upplägget för junioranalytikerna i Europa så att de inte längre är indelade i länder och branscher, utan blir uppdelade i de två storregionerna Nordeuropa och Sydeuropa och kan få jobba med alla länder och branscher inom respektive region.

Enligt vad Realtid.se erfar kommer den nya omdaningen med färre junioranalytiker inte direkt att beröra Goldman Sachs i Sverige och Norden. Här har Goldman Sachs hittills valt att inte genomföra några förändringar. Banken rekryterar fortfarande junioranalytiker.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: