Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

HANDELSBANKEN SLÅR TILLBAKA:
ulfriese473.jpg
Handelsbankens finanschef Ulf Riese.
Foto: Handelsbanken

”Vi står väl rustade”

Samtidigt som aktieanalytikerna har säljrekommendation för Handelsbankens aktie, så betonar bankens finanschef Ulf Riese bankens mycket starka ekonomiska ställning.

Realtid.se refererade tidigare under fredagen via Direkts analyser av aktierna i de fyra svenska storbankerna Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken där det framkom att Handelsbanken ansågs vara den minst intressanta aktien av de fyra. Credit Suisses analytiker Masih Yazdi och Nordeas analytiker Pawel Wyszynski har båda säljrekommendation för Handelsbanken enligt nya analyser. Credit Suisse har rekommendationen ”underperform” för Handelsbanken-aktien med riktkurs 230 kronor (jämfört med en börskurs på 239,60 kronor i skrivande stund). Nordea har också rekommendationen ”underperform” för Handelsbanken-aktien med riktkurs 232 kronor. Credit Suisse hänvisade bland annat till att Handelsbankens lönsamhet inte väntas bli lika god som aktieinvesterare räknar med, och att banken kommer att drabbas negativt av ökad konkurrens på inlåning.

Men senare under dagen publicerade Direkt en intervju med Handelsbankens finanschef Ulf Riese där han understryker bankens starka ekonomiska ställning med en stor likviditetsreserv som banken byggt upp under 2012.

– Vi känner oss mycket väl rustade. Det är inte läge att nedmontera något (av likviditetsreserven) då det är en lång väg kvar till dess att marknaden uppnått någon form av normalläge. Så vi är rustade för det värsta, men hoppas på det bästa, säger Riese till Direkt.

Handelsbankens starka ekonomi har gjort att banken enligt Riese har mycket lättare att låna pengar än andra banker enligt Direkt. Samtidigt beskriver han efterfrågan som stor från investerare på exempelvis företagsobligationer. Riese hänvisar till att banken i augusti gav ut obligationer för 1 miljard euro i ett lån på tio år för en ränta på 2,625 procent per år.

– Det här var återigen en rekordlåg nivå för oss jämfört med alla andra europeiska banker, säger Riese till Direkt.

– Det finns ett sug i marknaden att investera i sådant som ger avkastning och känns säkert. Vi har ett försprång mot våra närmaste konkurrenter på alla marknader.

För Direkt nämner han potential för Handelsbanken att växa i de nordiska länderna utanför Sverige samt i Storbritannien. I exempelvis Storbritannien har Handelsbanken ännu så länge en marknadsandel på bara 0,5 procent men en ”väldigt kraftig tillväxt” enligt vad Riese säger till nyhetsbyrån. Och även i Sverige ser banken möjligheter att växa på sparområdet.

Vad gäller utlåning i Sverige är det dock inget jättedrag på marknaden som helhet. Företagens efterfrågan på lån ligger i en ökningstakt på 1-2 procent per år medan privatpersoners efterfrågan på bolån ökar i en takt på 4 procent per år. Efterfrågan på bolånen ligger dock lägre under de senaste månaderna uppger Riese för Direkt.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Hur stark ekonomisk ställning banker har kan mätas med den så kallade primärkapitalrelationen. Sedan 2008 har Handelsbanken målet att bankens så kallade primärkapitalrelation ska uppgå till 9-11 procent, men vid halvårsskiftet uppgick bankens kärnprimärkapitalrelation till hela 17 procent. Beräknar man relationen enligt de nya Basel 3-reglerna och även med hänsyn till nya pensionsregler hamnar nivån ändå på 15 procent.

Riese uppger för Direkt att bankens starka ekonomiska ställning innebär ”en fantastisk fördel” i form av ”en bättre upplåningskostnad” skriver Direkt.

Vad gäller lönsamheten har Handelsbanken som mål att ha en ”högre räntabilitet än våra medtävlare” säger Riese till Direkt, vilket bidragit till att banken lyckats bygga upp sin starka ekonomiska ställning trots att banken ger en aktieutdelning på 50 procent av vinsterna. Men Riese uppger för nyhetsbyrån att det finns en gräns för hur stark ekonomisk ställning det är värt att ha för Handelsbanken. Frågan är alltså om det kan bli tal om exempelvis extrautdelningar eller aktieåterköp för Handelsbanken.

– Så småningom kommer det klarna hur man ska kalibrera situationen, säger Riese till Direkt.

Handelsbanken var bland annat den enda storbank i Sverige som inte behövde söka statligt stöd i samband med den allmänna finans- och fastighetskrisen i Sverige i början av 90-talet. Och under finanskrisen 2008/2009 var Handelsbanken den enda av storbankerna som inte behövde be aktieägarna om kapitaltillskott via nyemission. Handelsbanken behövde inte ens be om billiga lån från Riksbanken. Dessutom brukar Handelsbanken alltid ligga bättre till än övriga svenska storbanker vad gäller undersökningar av kundnöjdhet enligt Svenskt Kvalitetsindex.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: