Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Fed behåller låg ränta
och inför nytt stödprogram

Amerikanska centralbanken går in med ytterligare $40 miljarder i månaden.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) meddelade igår på en presskonferens att man ska behålla styrräntan mellan 0,0 - 0,25 procent, samt lovade att räntan ska ligga nära noll fram till mitten av 2015. Dessutom beslutade Fed att de ska bidra med 40 miljarder dollar varje månad för stödköp av bostadsobligationer, skriver TT.

Förutom dessa åtgärder ska Fed fortsätta med programmet där man säljer korta statsobligationer och köper långa.

Den amerikanska centralbanken är inte positivt inställd inför de kommande månaderna, vilket syns då den amerikanska ekonomins tillväxtprognos skrivs ner till 1,7 - 2,0 procent för 2012. Inför nästa år räknar Fed med 2,5 - 3,0 procents tillväxt. Man tror att arbetslösheten kommer minska från dagens 8,1 procent till 7,6 - 7,9 procent nästa år. Dock är Ben Bernanke, chef på Federal Reserve, fortfarande mycket bekymrad angående arbetslösheten, skriver TT.

– Färre än hälften av de åtta miljoner jobb som gick förlorade under recessionen har återskapats, och arbetslösheten på 8,1 procent har varit i det närmaste oförändrad sedan årets början och ligger långt över det normala. Den svaga arbetsmarknaden borde bekymra varje amerikan. Hög arbetslöshet lägger tunga bördor på miljontals människor och medför ett enormt slöseri av mänsklig kompetens och talang, sa Bernanke under gårdagens presskonferens.

Bernanke tror inte att de program och medel som Fed tar till kommer att räcka när de stora budgetnedskärningarna och skatteökningarna införs i januari. Trots att det inte bara var positiva besked, så steg den amerikanska börsen efter presskonferensen, skriver TT.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: