Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

handelsbanken473.jpg
Handelsbankens huvudkontor i Stockholm.
Foto: Handelsbanken

Analytiker sågar Handelsbanken

Så här anser aktieanalytikerna om storbankernas aktier enligt de senaste analyserna.

Nyhetsbyrån Direkt har på sistone skrivit om nya aktieanalyser från Credit Suisse, Royal Bank of Canada och Nordea om aktierna i de svenska storbankerna Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank. Alla de fyra aktierna har haft en väldigt god utveckling hittills i år (till och med igår, torsdag den 13 september 2012) med en uppgång på 34 procent för SEB-aktien, 34 procent för Swedbank, 32 procent för Handelsbanken och 21 procent för Nordea, samtidigt som börsen som helhet ”bara” har stigit med 9 procent. Kan bankaktiernas ”outperformance” fortsätta framöver?

För Handelsbanken-aktien räknar i alla fall två analytiker att så inte kommer att bli fallet. Det är Credit Suisses och Nordeas analytiker som sänker sina rekommendationer för Handelsbanken-aktien. Credit Suisse har sänkt sin rekommendation för aktien från ”neutral” till ”underperform” med riktkurs 230 kronor (jämfört med en slutkurs på 239,50 kronor igår, torsdag den 13 september 2012), medan Nordea sänker sin rekommendation för Handelsbanken-aktien från ”behåll” till ”sälj” med riktkurs 232 kronor.

Credit Suisse anför bland annat att Handelsbanken kommer att få lägre lönsamhet framöver än vad aktieinvesterare räknar med och hänvisar till ”negativa intjäningseffekter från ökad konkurrens på svensk inlåning”.

Realtid.se får tag på Handelsbankens presschef Bengt Carlsson.

– Det finns ju förstås och ska finnas en massa olika analytiker och firmor som följer Handelsbanken, och jag tror inte att vi har några synpunkter på vad de kommer fram till. De gör ju den uppgift de har, säger han och hänvisar till Handelsbankens kvartalsrapporter för information om hur det går för banken.

Igår torsdag skrev Direkt att Credit Suisse kom med en ny analys där Swedbank-aktien är Credit Suisses nya favorit-aktie bland de fyra svenska storbankerna. Däremot tar Credit Suisse bort SEB från sin ”focus list” efter SEB-aktiens kraftiga kursuppgång medan Nordea och Handelsbanken får sänkta rekommendationer.

• Credit Suisse har kvar rekommendationen ”outperform” för Swedbank-aktien vars riktkurs uppjusteras från 130 kronor till 132 kronor (jämfört med gårdagens slutkurs på 119,60 kronor).
• För SEB-aktien behålls också rekommendationen ”outperform” med riktkurs 58 kronor (jämfört med gårdagens slutkurs på 53,90 kronor).
• För Nordea sänks riktkursen från 71 kronor till 67 kronor (jämfört med gårdagens slutkurs på 64,20 kronor) medan rekommendationen sänks från ”outperform” till ”neutral”.
• Och för Handelsbanken sänks rekommendationen från ”neutral” till ”underperform” även om riktkursen höjs från 225 kronor till 230 kronor (jämfört med gårdagens slutkurs på 239,50 kronor.

Credit Suisse räknar med att Swedbank kommer att ha ”den högsta lönsamheten bland de nordiska bankerna” framöver. Även SEB väntas ha en god utveckling ”drivet av bättre räntenetto och kostnader”. Nordea väntas dock drabbas av ”fallande inlåningsmarginaler och högre rederiförluster”. Handelsbanken väntas få lägre lönsamhet än vad aktiemarknaden räknar med enligt nuvarande börskurs, och dessutom räknar Credit Suisse med att Handelsbanken drabbas av ”negativa intjäningseffekter från ökad konkurrens på svensk inlåning” skriver Direkt.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Royal Bank of Canada (RBC) anför för sin del i en ny analys enligt vad Direkt skriver idag fredag att de svenska storbankerna väntas bli vinnare på om regeringens förslag att sänka bolagsskatten i Sverige sänks från 26 procent till 22 procent införs.

• RBC räknar med att SEB kommer att gynnas mest om skattesänkningen genomförs, och höjer sina vinstprognoser för SEB med 16 procent för 2013 och 4 procent för 2014 skriver Direkt.
• Nordea väntas tjäna minst på skattesänkningen och får vinstprognoshöjningar med 4 procent för 2013 och 2 procent för 2014 av RBC.

Nordea har för sin del självt sänkt sin aktierekommendation för Handelsbanken från ”behåll” till ”sälj” med riktkurs 232 kronor (jämfört med gårdagens slutkurs 239,50 kronor) skriver Direkt idag fredag med hänvisning till Bloomberg.

Det är analytikern Pawel Wyszynski på Nordea som bevakar de svenska storbanksaktierna (utom Nordea-aktien). Hos Credit Suisse är det analytikern Masih Yazdi som bevakar de svenska storbanksaktierna, och hos RBC är det Claire Kane.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: