Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Nya misstankar mot Mineral Invest

Polisförhör visar att Mineral Invest har bedrivit en omfattande illegal handel med mineraler i det konfliktfyllda demokratiska republiken Kongo och Etiopien. Grundarna nekar.

I samband med rättegången mot den misstänkte kokainsmugglarna Jonas Falk, framkom det nya uppgifter om guldföretaget Mineral Invest, enligt Omvärlden.

Förundersökningen mot Jonas Falk avslöjade först att bolaget, noterat på Aktietorget, använts för att tvätta pengar åt honom på den svenska finansmarknaden.

Nu har fler graverande uppgifter om guldbolaget kommit fram i utredningen. Uppgifterna pekar på att Mineral Invest har bedrivit en illegal handel med mineraler i Dominikanska republiken Kongo och i Etiopien. det finns även misstankar om att företaget har handlat med konfliktmineraler, enligt Omvärlden.

Handeln startades redan i Yellow Brick Mineral Trading som senare omvandlades till Mineral Invest och registrerades på Aktietorget. Handeln ska även ha fortsatt i Mineral Invests verksamhet.

I förhör med polisen erkänner MIneral Invests tidigare operativa chef, Joachim Andersson, att han har handlat med guld och coltan från Etiopien och Kongo. Detta framgår även i bolagets årsredovisningar, enligt Omvärlden.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Jonathan Ewing, på organisationen Swedwatch, som nyligen har publicerat en granskning av Mineral Invests verksamhet i Kongo har begärt vid ett flertal gånger att få se bolagets licens för mineralhandel i länderna. Detta har bolaget inte kunnat visa upp, enligt Omvärlden.

Mineral Invests grundare, Patrik Walle och Michael Nilsson, förnekar att Yellow Brick skulle ha haft någon verksamhet över huvud taget.

Realtid.se söker Patrik Walle för en kommentar.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: