Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

NY RAPPORT:
torbjorntornqvist473.jpg
Torbjörn Törnqvist.
Foto: Gunvor Group

Råvaruhandel står inför
stor omdaning

Det blir allt svårare att tjäna pengar på traditionell råvaruhandel vilket gör att firmorna i branschen börjar köpa råvarubolag, enligt en ny rapport. Ett av bolagen i bräschen är oljehandlarfirman Gunvor Group med svensken Torbjörn Törnqvist.

Det skriver Financial Times med hänvisning till en ny rapport skriven av Graham Sharp som jobbat länge med råvaror. Han har tidigare startat råvaruhandlarfirman Trafigura och jobbar nu som konsult. Sharp konstaterar i rapporten att råvaruhandlarfirmor historiskt har kunnat tjäna stora belopp tack vare sina kunskaper om olika råvarumarknader, men att det har förändrats eftersom sådana kunskaper och information nuförtiden är mycket mera lättillgängligt för alla. Traditionellt har råvaruhandlarfirmor agerat mellanhänder och köpt och sålt olika råvaror, men vinstmarginalen på sådan verksamhet är numera ”rakbladstunn” enligt Sharp. Det har i sin tur lett till att firmorna själva börjat investera i råvarurelaterad verksamhet som produktion, raffinering och lager.

Ett aktuellt exempel på branschtrenden är Schweiz-baserade råvaruhandlarfirman Glencore ledd av sydafrikanen Ivan Glasenberg som nu försöker sluka schweizisk-brittiska jättegruvbolaget Xstrata för 80 miljarder dollar med betalning i form av nya Glencore-aktier. Andra exempel är enligt FT oljehandlarfirmorna Vitol och Gunvor som nyligen köpte tre oljeraffinaderier från konkursade schweiziska oljebolaget Petroplus, samt bolaget Cargill som handlar med jordbruksprodukter och i fjol köpte djurfodertillverkaren Provimi för över 2 miljarder dollar.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Den nya trenden innebär att råvaruhandlarfirmorna måste skaffa fram kapital för att köpa råvarurelaterad verksamhet. Louis Dreyfus Commodities som handlar med matvaror har under september gett ut obligationer för att finansiera omfattande investeringar i råvarurelaterade verksamheter, skriver FT. Ett alternativ är att göra som Glencore som börsintroducerade sig under 2011 för att kunna köpa andra verksamheter med betalning med Glencore-aktier. Ett annat alternativ är att råvaruhandlarfirmor kan vända sig till riskkapitalbolag eller statliga kapitalfonder för att få hjälp med finansiering därifrån. Statliga kapitalfonder från Kina och Singapore har exempelvis köpt in sig i råvaruhandlarfirmor som Noble Group och Bunge.

Torbjörn Törnqvist har varit mycket framgångsrik med sin oljehandlarfirma Gunvor Group. Sveriges Televisions ”Uppdrag granskning” har gjort ett program om honom och hans firma som man kan se på Youtube. Törnqvist är även en av personerna bakom seglingsteamet Artemis Racing som ska vara med och i nästa omgång av seglingstävlingen America's cup.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: