Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

HQ:s vd
har avgått

Svante Wadman lämnar sin post på grund av tidsbrist.

svantewadman170.jpg
Svante Wadman
Foto: Centrum Group
Det uppger han för Realtid.se. Tidigare kontaktades han så sent som 31 augusti av Realtid.se för kommentarer om HQ:s halvårsrapport som offentliggjordes då, men nu när han blev uppringd igen knappt två veckor senare vill han inte svara på några frågor om HQ längre.

– Jag har avgått som HQ:s vd så du får ringa till HQ:s styrelseordförande Christer Sandberg istället, säger Wadman.

Han uppger att han egentligen skulle ha avgått långt tidigare eftersom uppdraget som HQ-vd tagit för mycket tid.

– Jag måste få tid att ägna mig åt annat. Men det finns inga hard feelings eller så. Det är fortfarande ett mycket fint gäng som utgör HQ:s styrelse, men själv kan jag inte längre uttala mig nu å bolagets vägnar.

HQ:s styrelse består av Sandberg som styrelseordförande, samt ledamöterna Johan Wiklund, Alexander Stensrud och Peter Zonabend. Sandberg är advokat på sin egen advokatfirma.

Vad ska du ägna dig åt nu?
– Vi får se. Jag är ju fastighetsgubbe så det blir väl något fastighetsrelaterat, säger Wadman.

Realtid.se har sökt HQ:s styrelseordförande Christer Sandberg för kommentarer till Wadmans avgång. Wadman fyller 59 år i år och har tidigare bland annat varit med och byggt upp amerikanska jättekoncernen General Electrics fastighetsverksamhet i Norden.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


HQ-aktien är börsnoterad på Aktietorget, men något pressmeddelande om Wadmans avgång verkar inte ha offentliggjorts från HQ. Realtid.se får tag på Johan Myrdal som är chef för Aktietorgets marknadsövervakning.

Vi har just skickat ut en artikel om att HQ:s vd har avgått, men kan inte se att HQ skickat ut något pressmeddelande om det. Borde HQ ha gjort det?
– Inte bara borde; de är skyldiga att göra det. Det måste de fixa på en gång, säger han och ska själv genast ringa upp HQ:s styrelseordförande Christer Sandberg för att reda ut saken.

Kan det bli några påföljder för HQ på grund av detta?
– Det får vi se. Det beror på omständigheterna, säger Myrdal.

HQ var tidigare en aktiemäklarfirma som kraschade på grund av stora tradingförluster. Efter det är firman inriktad på rättsprocesser kring kraschen där HQ kräver skadestånd på nästan 3 miljarder kronor i kompensation av olika parter, bland annat folk som tidigare satt i HQ:s styrelse och ledning. Rättsprocesserna har inte kommit igång ännu utan förberedelsearbete pågår. Hela HQ är värt kring 50 miljoner kronor på Aktietorget vid nuvarande börskurs på drygt 0,70 kronor, trots skadeståndskraven på flera miljarder kronor.

Wadman uppgav för Realtid.se häromdagen (länken ovan) att han anser sannolikheten vara mycket hög för att HQ kommer att få ut skadeståndspengarna. Men investmentbolaget Öresund är en av de stämda parterna, och Öresunds vd Fredrik Grevelius sa till Realtid.se under tisdagen att han inte ser någon risk för att Öresund kommer att behöva betala det skadestånd på flera hundra miljoner kronor som HQ kräver av Öresund. Några kostnadsreserveringar för en sådan skadeståndsutbetalning har inte gjorts i Öresunds bokföring vilket har godkänts av Öresunds revisor Lars Träff på revisionsbyrån Ernst & Young.

I sin halvårsrapport upprepade HQ att bolaget kommer att behöva kapitaltillskott framöver för att finansiera advokatkostnader för rättsprocesserna. Dock är fastighetsmagnaten Sten Mörtstedt en av HQ:s storägare och har gott om kapital att tillhandahålla HQ om det skulle bli så. Så sent som i början av 2012 fick HQ ett kapitaltillskott på 30 miljoner kronor.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: