Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

barroso473.jpg
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Han är portugis.
Foto: EU-kommissionen

Ny superinspektion
ska övervaka EU-banker

EU-kommissionen med ordförande José Manuel Barroso har presenterat förslaget som innebär att europeiska centralbanken även ska bli euroländernas ”finansinspektion”.

Det skriver nyhetsbyrån Direkt. Enligt förslaget ska europeiska centralbanken (ECB) övervaka utvalda banker från början av år 2013, ”systemviktiga” banker senast från juli 2013, och alla de cirka 6 000 banker som finns i euroländerna från år 2014.

Förslaget innebär att finansinspektionerna i varje land samtidigt kommer att finnas kvar och sköta den dagliga övervakningen särskilt av mindre banker, men det är ECB som får ”den slutgiltiga beslutsrätten” i bankövervakningsfrågor skriver Direkt. I den rollen är det ECB som bland annat får rätten att ge eller dra in banktillstånd, se till att bankregler följs, att stresstester görs, att kapitalkrav fastställs och så vidare. Den del av ECB som ska fungera som finansinspektion ska få en särskild övervakningsstyrelse med representanter från varje euroland.

Och i nästa steg föreslår EU-kommissionen en utökning av bankövervakningen inom EU på sikt i form av ”en full bankunion” med europeisk insättningsgaranti samt en bankakut med gemensam räddningsfond skriver Direkt.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Sverige som inte är med i eurozonen kan enligt Direkt välja att frivilligt gå med i det nya övervakningssystemet med ECB som central finansinspektion. Även om Sverige väljer att inte göra det så kommer svenska bankers dotterbolag som ligger i euroländerna att ändå övervakas av ECB därigenom.

– Jag tror att (svenska) Finansinspektionen kommer att (fortsätta) övervaka svenska banker under den tid vi nu kan överblicka, har svenska finansministern Anders Borg sagt till Ekot enligt Direkt, men samtidigt sa han att Sverige inte utesluter deltagande i en bankunion inom EU, förutsatt bland annat att Sverige får rätt att ställa hårdare krav än EU på svenska banker och att övergången sker över en längre period.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: